Drama u Vladinom tijelu

Iz Znanstvenog savjeta izbačeno pet potpisnika otvorenog pisma? Vlada negira: ‘Samo im je rečeno da suradnja više nema smisla’

P. N.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Glasnogovornik Vlade Marko Milić tvrdi, međutim, da su svi potpisnici apela i dalje članovi Znanstvenog savjeta i da premijer Plenković nije donio odluku da ih se izbaciPriča oko otvorenog pisma, u kojem je 26 domaćih znanstvenika neki dan izrazilo zabrinutost širenjem koronavirusa u Hrvatskoj i zatražilo jasniju komunikaciju i jasnije kriterije oko provođenja testova, dobilo je, čini se, i svoje drugo poluvrijeme.


Večernji list sinoć je objavio informaciju kako je premijer Andrej Plenković donio odluku da se iz Vladinog Znanstvenog savjeta izbaci pet znanstvenika, potpisnika spomenutog apela. Radi se o Andreji Ambriović Ristov, Nenadu Banu, Petri Klepac, Branku Kolariću i Igoru Rudanu. Troje od nabrojanih su epidemiolozi, pa je od predstavnika te struke u Znanstvenom savjetu sada ostao samo Krunoslav Capak.


Većina informaciju nije htjela potvrditi, ali je to učinio prof. dr. sc. Nenad Ban, rekavši da je istina da više nije član Znanstvenog savjeta.
“Istina je, barem što se mene tiče. Žao mi je zbog toga, ali to što više nisam u ovoj formalnoj ulozi me neće spriječiti da uvijek ponudim svoj savjet ili mišljenje koje je shodno situaciji koliko mi znanje dopušta. Nadam se da će to koji puta pomoći da se lakše nosimo s teškom situacijom s kojom smo svi suočeni. To sam poručio i premijeru”, rekao je za Večernji list Ban.


Glasnogovornik Vlade Marko Milić tvrdi, međutim, da su svi potpisnici apela i dalje članovi Znanstvenog savjeta i da premijer Plenković nije donio odluku da ih se izbaci.


“Zahvaljujemo onim članovima Znanstvenog savjeta koji su ovu netočnu informaciju prenijeli medijima. To je sigurno bio epidemiološki, a ne politički potez, poručio je.


U Vladinom priopćenju navodi se kako je “predstojnik ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka–Petešić kontaktirao gospodina Kolarića, gospođu Ambriović-Ristov i gospodina Bana, dok gospodin Rudan i gospođa Klepac nisu uzvratili poziv”. Priopćio im je da je “međusobno povjerenje narušeno i da suradnja, koja je i dosad bila na dobrovoljnoj bazi, nema smisla ako pojedini članova Znanstvenog savjeta u subotu poslijepodne obave višesatne razgovore s njime o aktualnoj epidemiološkoj situaciji i restriktivnim mjerama”. Potom objave i apel javnosti u kojem “neskriveno prozivaju Vladu i Stožer civilne zaštite, i to bez navođenja ikakvih konkretnih prijedloga o mjerama koje treba poduzeti u borbi protiv COVID-19 i iznose političke optužbe.”


Vlada tvrdi i kako od početka epidemije transparentno upravljaju krizom, slušaju struku i informiraju javnost.