Pandemija

Plenković: EK radi na dodatnom ubrzanju Pfizerovih doza za drugo tromjesečje

Hina

Foto Davor KOVAČEVIĆ

Foto Davor KOVAČEVIĆ

"Tako da će se te informacije uskoro raspravljati na upravljačkom odboru na kojem će biti predstavnici ministarstva zdravstva i mog ureda tijekom dana", rekao je premijerPremijer Andrej Plenković rekao je u četvrtak da Europska komisija u dogovoru s državama članicama EU radi na dodatnom ubrzanju Pfizerovih doza cjepiva za drugo tromjesečje te je izrazio uvjerenje da će se u idućim danima osigurati dodatne doze.


Plenković je na sjednici Vlade rekao da je danas razgovarao s predsjednicom Komisije i oni rade intenzivno, u dogovoru s državama članicama EU, na dodatnom ubrzanju Pfizerovih doza za drugo tromjesečje.


“Tako da će se te informacije uskoro raspravljati na upravljačkom odboru na kojem će biti predstavnici ministarstva zdravstva i mog ureda tijekom dana”, rekao je premijer, izrazivši uvjerenje da će se osigurati dodatne doze cjepiva slijedećih dana.
Istaknuo je da imamo osmi tjedan zaredom situaciju u kojoj broj potvrđenih slučajeva raste, kao i broj preminulih sugrađana. U svojevrsnoj smo, kaže, utrci između širenja zaraze i procjepljivanja sugrađana, a hladnije vrijeme “nije okolnost koja ide u prilog”.


Plenković je stoga ponovno apelirao na sve da uz ono sve što se poduzima kroz protuepidemijske mjere i cijepljenje “dodatno osnažimo vlastitim primjerima, osobnom odgovornošću jer je to najveća solidarnost koju možemo dati svima koji su oko nas”.


“Na taj način ćemo doprinijeti i zdravstvenoj situaciji i gospodarstvu”, poručio je.


Vlada će danas na sjednici donijeti odluku o covid dodatku za više od 850.000 umirovljenika čija je  mirovina do 4000 kuna, a Plenković je ustvrdio da je to važna poruka društvene solidarnosti i siguran je da će pomoći umirovljenicima.


Premijer je zahvalio policiji na još jednoj zapljeni velikih količina droge, kokaina u Pločama. “Kontinuiran, nekad i pretih rad hrvatske policije u suradnji s policijama drugih zemalja svijeta potvrđuje da se borimo protiv ilegalne trgovine drogom, krijumčarenja i nastojimo stati na kraj ovoj pošasti koja je fenomen prisutan u brojnim društvima”, rekao je.


Današnje predstavljanje Nacionalnog plana oporavka i otpornosti u Saboru ocijenio je dobrim trenutkom u toj instituciji koji je izazvao veliki interes.


Plenković očekuje da će Vlada imati koristi od povratnih informacija analize zastupnika “kako bi u interesu građana poboljšali nacrt dokumenta”. Trebali bi ga, kaže, dovršiti u slijedećim tjednima u konzultacijama sa službama Europske komisije i pripremiti akt s popisom reformi i ulaganja 6,3 milijardi eura do 2026., a prije priprema višegodišnjeg financijskog okvira.