Sastanak u Gospiću

Plenković: Digitalizacija i zeleni plan stožerne su teme gospodarskog oporavka

Hina

Sa sastanka u Gospiću

Sa sastanka u Gospiću

“Digitalizacija i zeleni plan su dvije stožerne teme i okvir kroz koji će se gledati svi projekti koji će biti financirani", rekao je PlenkovićPremijer Andrej Plenković izjavio je u petak, nakon što je na sastanku sa županima i predstavnicima udruga gradova i općina predstavio program gospodarskog oporavka, da su digitalizacija i zeleni plan stožerne teme gospodarskog oporavka Hrvatske.


“Digitalizacija i zeleni plan su dvije stožerne teme i okvir kroz koji će se gledati svi projekti koji će biti financirani”, rekao je Plenković novinarima nakon sastanka Vlade i čelnika županija, gradova i općina u sklopu partnerstva svih razina vlasti radi ravnomjernog regionalnog razvoja Hrvatske.


Drago mi je da smo danas predstavili županima kako je Hrvatska prošla na pregovorima na Europskom vijeću i raspodjeli sredstava za višegodišnji financijski okvir EU-a, rekao je Plenković i naglasio da je gledano u postotku u odnosu na BDP Hrvatska u samom vrhu zemalja EU-a.
Vlada konzultira župane i čelnike gradova i općina oko više od 5000 projekata, koji su u Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a stigli s lokalne razine, i tako radi kvalitetan plan koji će omogućiti da se već 2021. krene s brzom apsorpcijom sredstava.


“To će omogućiti vraćanje rasta BDP-a na razine prije koronavirusa, to smisao Vladina programa”, poručio je Plenković.


Ministar financija Zdravko Marić predstavio je na sastanku županima i lokalnim čelnicima predstojeću poreznu reformu s fiskalnom decentralizacijom, a ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica planiranu reformu lokalne samouprave.


Bez smanjenja broja lokalnih jedinica, funkcionalno spajanje općina


U izjavi za medije Malenica je najavio da se pripremaju izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi, Zakona o lokalnim izborima i Zakona o Gradu Zagrebu sa ciljem ušteda i jačanja fiskalnih kapaciteta.


Najavio je i smanjenje broja dužnosnika i naknada članovima predstavničkih tijela, skupština i gradskih i općinskih vijeća.


Malenica kaže da se ne razmišlja o smanjenju broja jedinica lokalne samouprave već o funkcionalnom spajanju pojedinih općina, primjerice Starigrada, Jasenice i Posedarja, te o digitalizaciji lokalne samouprave.


Šibensko-kninski župan Goran Pauk rekao je da se razgovaralo o racionalizaciji troškova kroz smanjenje broja dužnosnika i vijećnika, ali tek treba raspraviti bi li se ukidanjem ili smanjenjem broja profesionalnih zamjenika gradonačelnika i načelnika otvorio prostor za volonterski rad zamjenika i sl.


Ličko-senjski župan Darko Milinović najavio je da njegova županija iz EU-ovih fondova očekuje u idućih pet do sedam godina oko 1,3 milijarde kuna, te se založio da se na idući sastanak Vlade sa županima stavi tema populacijske politike.