Premijer u Saboru

Plenković: Bi li šteta HNB-u trebala dovesti u pitanje članstvo u europodručju?

Hina

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

"Ovo u HNB-u nema veze s HDZ-om", odgovorio je Plenković zastupnici Sandri Benčić (Možemo!) koja ga je optužila da je propisima dozvolio da zaposlenici HNB-a trguju obveznicima i dionicama banaka koje nadziru i time omogućio eliti da eksploatira većinuPremijer Andrej Plenković poručio je u srijedu iz Sabora da slučaj trgovanja vrijednosnim papirima zaposlenika Hrvatske narodne banke (HNB) nema veze s HDZ-om, upitavši bi li eventualna reputacijska šteta HNB-u trebala dovesti u pitanje hrvatsko članstvo u europodručju.


“Ovo u HNB-u nema veze s HDZ-om”, odgovorio je Plenković zastupnici Sandri Benčić (Možemo!) koja ga je optužila da je propisima dozvolio da zaposlenici HNB-a trguju obveznicima i dionicama banaka koje nadziru i time omogućio eliti da eksploatira većinu.


Zatražili smo da se sve provjeri, zaraženo je očitovanje od HNB-a i očekujem da se to raspravi, istaknuo je premijer i dodao kako nema razloga ne vjerovati onome što je kazao guverner HNB-a Boris Vujčić.
Plenković pritom propituje ‘tajming’ teme o HNB-u, u vrijeme priprema za hrvatski ulazak u europodručje. “Bi li eventualna reputacijska šteta HNB-u trebala dovesti u pitanje hrvatsko članstvo u europodručju”, upitao je.


Ponovio je svoj stav o trendu u posljednjih 12 mjeseci da se institucije destabiliziraju “po taktici parizera” te stvori ozračje da ništa ne vrijedi i da nema nikakve perspektive u Hrvatskoj.


Nabrajajući sve izazove s kojima se Vlada susretala (Agrokor, brodogradilišta, poplave, požari, potresi, pandemija) Plenković je naglasio kako je cilj Vlade raditi sve za građane, “ne vaše i naše, ne nekima dati benefite, a druge eksploatirati”.


Benčić: Bilo bi lijepo par dana se odmoriti u premijerovoj glavi


Benčić je potom ocijenila da teze premijera odgovaraju teorijama zavjere te da prebacivanje odgovornosti na druge nije obilježje lidera. “Pozivam Vas da prihvatite ponekad kritiku i da u skladu s time najavite promjenu, pa i promjenu nekih ljudi koji ovdje sjede”, kazala je i zaključila kako bi bilo “lijepo odmoriti se par dana u glavi” premijera u kojoj je, navela je, svije lijepo.


Željku Lenartu (HSS), koji je pitao za uspostavu hitne helikopterske medicinske pomoć, Plenković je odgovorio da su ti apeli naišli na plodno tlo i imaju podršku Vlade, a  uspostava te službe ušla je u strateške dokumente Ministarstva zdravstva.


“U tijeku su pripreme da se kroz sredstva Nacionalnog plana oporavka investira u obrazovanje liječnika i medicinskih sestara, te ćemo nastojati iznaći način najboljeg modela među kojim je i angažman postojećih kompanija koje se bave tim prijevozom”, kazao je.


Ministrica poljoprivrede Marija Vučković poručila je da je Vlada reagirala na sve krize, pa će tako i u ovoj aktualnoj,  te na porast cijena hrane, ali i energenata odgovoriti koordinirano u međuresornoj suradnji.


“Cijene hrane rastu u svijetu zbog poremećaja u lancima opskrbe zbog covida, povećane potražnje, ali i vremenskih neprilika, rastu i cijene energenata što se odražava na sve segmente gospodarstva, pa tako i na poljopoprivredu”, rekla je i podsjetila na isplaćene potpore poljoprivrednicima, izravna plaćanja u poljoprivredi te pomoć sektoru stočarstva.


“Isplaćena su i dva programa pomoći stočarstvu i veći broj poljoprivrednika je isplaćen, a manji broj nije dobio potporu zbog nepotpuno dokumentacije no njima će biti omogućena dodatna prijava”, istaknula je Vučković.


Odgovarajući na upit nezavisne Marine Opačak Bilić o mjeri “Biraj Hrvatsku”, ministar vanjskih poslova Goran Grlić Radman kazao je da kod iseljenika postoji želja da se vrate. “Sreo sam ljude druge i treće generacije kojima ne trebaju nekakvi poticaji, nego postoji želja i ljubav, jedna druga perspektiva Hrvatske”, rekao je i ustvrdio da na tu mjeru treba gledati afirmativno i optimistično, kao ohrabrenje iseljenika za povratak.


Ministar rada Josip Aladrović najavio je da će se isplata obiteljskih mirovina zakonski urediti do sredine godine, a početi primjenjivati početkom 2023.


(Hina) xmpv ytr