Sjednica Vlade

Plenković predstavio novi antiinflacijski paket: ‘Cijena struje se neće mijenjati’

P. N.

Prema prvim procjenama, trebao bi biti "težak" preko pola milijarde euraPremijer Andrej Plenković s ministrima danas na sjednici Vlade predstavlja peti antiinflacijski paket ili “paket mjera za zaštitu kućanstva i gospodarstva od rasta cijena”.


Prema prvim procjenama, trebao bi biti “težak” preko pola milijarde eura, a donosi i zamrzavanje cijena još niza proizvoda u trgovinama.


NOVO! 13:25 – Preko 173.000 građana, od kojih je 140.000 osoba s invaliditetom imat će pravo na jednokratnu novčanu naknadu u iznosu od 150 eura. Radi se o ugroženim kupcima energenata, korisnicima socijalne pomoći, nezaposlenim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata…
Nezaposlene osobe koje su bile u tom statusu 1. rujna 2023. dobit će 100 eura jednokratne pomoći.


Plenković je najavio i potpore i poticaje poljoprivrednicima u iznosu od 60 milijuna eura.


Potpore za ublažavanje posljedica elementarnih nepogoda se podižu s 10 na 15 milijuna eura, mjere za ublažavanje posljedica afričke svinjske kuge iznosit će 15 milijuna eura, a bit će i otpisana zakupnina za državno poljoprivredno zemljište za korisnike u krajevima pogođenima afričkom svinjskom kugom. Ta je mjera dodatnih 6,8 milijuna eura.


Dodaju se i nove kreditne linije za poljoprivrednike i prerađivače u iznosu od 23 milijuna eura.


Mjere za umirovljenike


Koliku će nadoknadu dobiti umirovljenici i obitelji s djecom? Evo detaljaNOVO! 13:23 – Predstavljene su nove maksimalne cijene za 30 proizvoda što bi trebalo pomoći građanima u borbi s inflacijom i poskupljenjima.


Ovo su nove maksimalne cijene jaja, mlijeka, krumpira, mesa, toaletnog papira…NOVO! 13:05 – Ukupno je novi paket antiinflacijskih mjera vrijedan 464 milijuna eura. Prva skupina mjera odnosi se na zadržavanje niske cijene energije, a za nju Plenković kaže da je “teška” 288 milijuna eura.


“Prva mjera ima za cilj zadržati nisku cijenu energije.


Pokazao je graf prema kojem je prosječna cijena električne energije u EU-u 141 € po MWh, dok je u Hrvatskoj cijena 66 € / MWh.


Za kućanstva cijena ostaje ista – 0,059 € / kWh za potrošnju do 3.000 kWh godišnje, te 0,088 € / kwH iznad 3.000 kWh.


“Mjera je teška 102 milijuna eura, a odnosi se na 2.214.236 mjernih mjesta”, rekao je Plenković, koji navodi da je s lanjskim mjerama ušteda za one koji troše 3.500 kWh godišnje bila 96,15 eura mjesečno, a ove godine 40,49 eura.


Cijena za javni i neprofitni sektor – od vrtića do bolnica  ostaje 0,062 € / kwH. Ista cijena ostaje i za preko 93 tisuće malih poduzetnika u Hrvatskoj.


“Za velike subjekte s potrošnjom iznad 250.000kWh nema mjera  i opskrba električnom energijom se ugovara po tržišnim uvjetima. No dajemo jamstvo i njima da će u slučaju poremećaja na tržištu Vlada opet intervenirati i zaštititi ih”.


NOVO! 12:45 – “Po već vrlo dobroj i ustaljenoj proceduri konzultacija s ključnim partnerima, razgovarali smo s predstavnicima glavnih sindikalnih središnjica, poslodavaca, gospodarskom, obrtničkom i poljoprivrednom komorom, Hrvatskom zajednicom županija, Udrugom gradova, predstavnicima trgovačkih lanaca i banaka. Paket je plod konzultacije Vlade sa svim akterima u hrvatskom društvu, a ima za cilj održati nisku cijenu energije, prije svega električne. Cijena plina određena je, naime, do 31. ožujka iduće godine”, rekao je Plenković.


Foto Davor Kovačević


Objavio je kako cijena električne energije za građane, javne ustanove i druge institucije, te srednje i male poduzetnike ostaje ista.


“Ovo je poruka stabilnosti i sigurnosti”, kazao je.


Vjeruje da će trgovci vratiti cijene većem broju proizvoda na razinu s kraja prošle godine već ovih dana. Najavio je i kako će banke, prema postignutom dogovoru, povećati kamate na štednju građana.


“Dobili smo i jamstva da povećanje kamata na štednju neće povećati kamatne stope na stambene kredite”, dodao je.


Foto Davor Kovačević


NOVO! 12:30 – Plenković je na početku sjednice izrazio sućut Maroku i Libiji i žrtvama potresa i poplava.


“Donijeli smo odluku o upućivanju financijske pomoći Maroku. U danima koji slijede ćemo u koordinaciji s međunarodnim organizacijama vidjeti kako možemo pomoći Libiji”, rekao je Plenković.


Istaknuo je i kako je Hrvatska u plusu vezano za članstvo u EU-u – povukli smo više sredstava, nego što smo ih uplatili u zajednički proračun.


“Na sjednici GSV-a smo nastavili dijalog s našim socijalnim partnerima. Ovaj intenzitet komunikacije je itekako unaprijedio i kvalitetu socijalnog dijaloga”, rekao je Plenković.


Najavio je i sustavnu podršku u financiranju dječjih vrtićima do čak 50 posto prosječne cijene smještaja po djetetu, ovisno o stupnju razvijenosti nekog grada ili općine.


“Počinje već od 1. listopada, a stajat će 80 milijuna eura godišnje. Ovom podrškom omogućavamo gradovima i općinama rasterećenje proračuna i dodatno ulaganje u gradnju vrtića i plaće zaposlenih. Pridonijet ćemo cilju da 90 posto djece u Hrvatskoj ima svoje mjesto u vrtiću.”.