Upravljanje metropolom

Planiraju li Možemo! i SDP vratiti Trg maršala Tita u Zagrebu?

Dražen Ciglenečki

Foto Patrik Macek/PIXSELL

Foto Patrik Macek/PIXSELL

Ključni programski cilj je reforma gradske uprave, gradskih ustanova i gradskih poduzeća s ciljem efikasnog upravljanja gradskom administracijom, poduzećima i imovinomZAGREB – SDP i Možemo! i dosad su surađivali, ali u Saboru kao oporbene stranke, na temelju koalicijskog sporazuma što su ga jučer potpisali Tomislav Tomašević i Peđa Grbin obnašat će vlast u Zagrebu i to će biti sasvim nova razina njihovih odnosa. Na ovaj je način učvršćeno partnerstvo dviju stranaka. Možemo! je nastao i ojačao zato što je taj dio ljevice bio nezadovoljan SDP-om, čije vodstvo sigurno nije uživalo kad su im Tomašević i njegovi istomišljenici dolazili pod prozor na Iblerovom trgu, naoružani provokativnim transparentima.


Možda bi, dakle, i SDP i Možemo! htjeli da onih drugih nema, ali od jučer se, naravno u skladu s rezultatima lokalnih izbora, nalaze na istom poslu upravljanja najvećim gradom u zemlji. Ako će u tome dobro međusobno funkcionirati, izvjesno je da će SDP i Možemo! dogovarati model nastupa na sljedećim parlamentarnim izborima. To ne znači nužno da će sastaviti predizbornu koaliciju. Nje, uostalom, nije bilo ni u Zagrebu jer ju je Tomašević, uvjeren da mu SDP može samo smetati, odbio. No, to je sada iza njih.


Stabilna većina


– Nakon vrlo konstruktivnih razgovora postigli smo dogovor i potpisali sporazum o programskoj suradnji, zapravo koalicijski sporazum između Kluba Možemo! i partnera i Kluba SDP-a. Budući da su bili ovako dobri razgovori i da je bilo puno kompatibilnosti između naših programa, očekujem da ćemo imati dobru suradnju u sljedeće četiri godine. Zagrebu je u ovom trenutku potrebna stabilna većina s obzirom na sve izazove koje imamo i promjene koje moramo napraviti u ovom gradu, objavio je Tomašević ispred Gradske skupštine.
I Grbin je govorio o odličnom startu političkog saveza na ljevici.


– Ovaj je sporazum zalog za budućnost. Zagreb je bremenit problemima i treba ih početi odmah rješavati. To ne bi bilo moguće da prijedlozi izabranoga gradonačelnika, koji je dobio veliko povjerenje građana Zagreba, ne bi imali čvrstu potporu u Gradskoj skupštini. Sporazumom smo to osigurali i time sam jako zadovoljan. Ali, više od toga zadovoljan sam činjenicom da su razgovori koje smo vodili protekli u nevjerojatno konstruktivnoj atmosferi. Kao što smo više puta komunicirali, naši programi su vrlo komplementarni i zato smo lako našli zajednički jezik oko toga što će biti naši prioriteti, rekao je predsjednik SDP-a.


Reforma uprave


Socijaldemokrati su neko vrijeme dvojili treba li njihov čovjek preuzeti dužnost predsjednika Gradske skupštine, koja će danas biti konstituirana, ali onda su zaključili da to ipak ima smisla i ovo je mjesto pripalo Jošku Klisoviću. Sporazumom je precizirano i kako će koalicija popuniti skupštinske odbore, ali i njezini programski ciljevi, kojih je 28, koliko zajednički imaju zastupnika.


Pod brojem jedan je provođenje »reforme gradske uprave, gradskih ustanova i gradskih poduzeća s ciljem odgovornog, transparentnog i efikasnog upravljanja gradskom administracijom, poduzećima i imovinom«.


Nova vlast u Zagrebu radit će, primjerice, i na ubrzanju obnove javnih objekata oštećenih u potresu, a planiraju i uvesti u osnovne i srednje škole izvannastavnu aktivnost »Odgoj i obrazovanje za aktivno građanstvo«. Nadalje, namjera im je i »suzbijati rodno uvjetovano nasilje prema ženama i LGBTIQ+ osobama i aktivno promovirati rodnu perspektivu pri izradi proračuna«.


Vraćanje Trga maršala Tita ne spominje se u programu koalicije Možemo! – SDP.