Na liniji - Milanovića

Pitali smo zašto je HDZ u EU parlamentu bio protiv sankcija za Dodika: “Zanimljivo, jel’ da”

Dražen Ciglenečki

Reuters / arhiva NL

Reuters / arhiva NL

Nije konstruktivno dok traju pregovori o izmjeni izbornog zakonodavstva pozivati na sankcije, ističe Karlo ResslerZAGREB – Predsjednik Zoran Milanović nedavno je izjavio da bi onaj tko uime Hrvatske glasuje za sankcije protiv Milorada Dodika, za njega bio – izdajnik. Prema tom su kriteriju SDP-ovi zastupnici u Europskom parlamentu u srijedu počinili akt nacionalne izdaje dok su HDZ-ovci u tom tijelu postupili sukladno hrvatskim interesima.


Dogodilo se to tijekom izjašnjavanja o amandmanu na godišnje izvješće o provedbi zajedničke vanjske i sigurnosne politike, što su ga uime Kluba zastupnika Progresivnog saveza socijalista i demokrata predložili Pedro Marques, Tonino Picula i Thijs Reuten. Uvjerljiva većina u Europskom parlamentu, uključujući i zastupnike SDP-a, podržala je amandman u kojem se, između ostalog, poziva Europsko vijeće da uvede ciljane sankcije za Dodika i njegove suradnike u Republici Srpskoj, zbog »korupcije, kontinuirane destabilizacije i podrivanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine«. Premda je većina Kluba Europske pučke stranke također glasovala za ovaj amandman socijalista, HDZ-ovi zastupnici su bili protiv.


Paralelne institucije


U amandmanu se i »snažno osuđuju neustavni, secesionistički postupci vlasti Republike Srpske u kreiranju paralelnih institucija u zdravstvu, pravosuđu, obrani, sigurnosti i poreznom sustavu«, a koji, prema mišljenju autora amandmana, predstavljaju egzistencijalnu prijetnju BiH. Izaslanstvo HDZ-a u Europskom parlamentu već je u srijedu navečer reagiralo priopćenjem u kojem su kritizirali Piculin amandman. »U ovim prijelomnim trenucima za budućnost hrvatskog naroda u BiH, ali i budućnost cijele zemlje, potpuno je promašeno zaoštravanje retorike, skretanje pozornosti s temeljnog pitanja izmjene izbornog zakona i pozivanje na sankcije, koje trebaju biti isključivo krajnja mjera«, naglašava se u priopćenju zastupnika HDZ-a u Europskom parlamentu.
– Zanimljivo, jelda, kazao nam je šef HDZ-ovih eurozastupnika Karlo Ressler kada smo mu rekli da su oni glasovali po Milanovićevom političkom ukusu, a SDP-ovci upravo suprotno.


Ressler nam je dodatno pojasnio zašto je njima ovaj amandman bio neprihvatljiv.


– Istina je da je većina EPP-a bila za, osim Slovenaca i Francuza te nekolicine Nijemaca. Ali, nije konstruktivno u ovom trenutku, dok traju pregovori o izmjeni izbornog zakonodavstva, pozivati na sankcije, čak to može postati kontraproduktivno za dogovor o onome što je za nas ključno, ravnopravnost Hrvata, i da oni mogu izabrati svoje legitimne predstavnike u BiH. Dolijevati ulje na vatru uopće nije mudro i odgovorno kada je jasno da se mora postići dogovor sva tri konstitutivna naroda. I hrvatska Vlada ima pristup za koji se mi zalažemo u Europskom parlamentu, ističe Ressler.


Pitali smo ga je li onda Dodik u ovoj specifičnoj situaciji hrvatski politički saveznik ili barem važan partner.


– Mislim da svi razumiju da je potreban dogovor triju strana. Stoga zveckanje sankcijama nije korisno, ne pridonosi rješavanju problema koji je ne samo bitan Hrvatima, nego i za budućnost cijele BiH. Ponavljam, amandman je za nas bio deplasiran i promašen, pogotovo što se u njemu dvosmislenom formulacijom insinuira da i Hrvatska ima nekakvu agendu destabiliziranja BiH, zaključuje Ressler.


Dvosmislena formulacija


Dvosmislena formulacija na koju se referira je osuda štetne uloge za BiH »regionalnih aktera«. Picula je, naravno, zadovoljan što je prošao amandman u pisanju kojeg je sudjelovao.


– Bilo je 514 glasova za, 53 protiv i nešto malo je bilo suzdržanih. Nije to, dakle, nikakav socijalistički amandman, podržao ga je ogroman broj EPP-ovaca. To znači da bi HDZ trebao protestirati u Klubu EPP-a zato jer su dali podršku toj navodno antihrvatskoj raboti. Smisao je amandmana upozoriti da je potrebno posvetiti više pažnje tom Dodiku koji protuustavnim zakonima razbija BiH, a regionalni akteri koji su na tim pozicijama nisu u Zagrebu, nego u Beogradu. Nisu to u HDZ-u shvatili, rekao nam je Picula.


SDP-ov europski zastupnik izričito se protivi stavu da je Dodik trenutačno hrvatski saveznik u BiH.


– Dodik manipulira Hrvatima, kao što je ono što rade Bošnjaci manipulacija postojećim izbornim pravilima. Moja je teza da je bolje dugo, pa i žučno pregovarati s Bošnjacima kako bi se BiH učinilo boljom državom. Dodik nikako nije za Bosnu i Hercegovinu. Predsjednik Republike je rekao što o tome misli, ali bilo bi dobro da i premijer Andrej Plenković pojasni je li Dodik sada naš strateški saveznik. Po nekim informacijama, premijer je na sjednicama Europskog vijeća na strani Dodika, pa neka to i javno kaže, poručio je Picula.