Chat GPT

Pitali smo umjetnu inteligenciju je li Hrvatska među 15 najrazvijenijih zemalja. Ovo su odgovori koje smo dobili

P. N.

Foto iStock / S. Midzor PIXSELL

Foto iStock / S. Midzor PIXSELL

Već dva mjeseca govorim istu rečenicu, ako netko ne zna, neka ode na internet i pogleda, poručio je PlenkovićDosta je reakcija izazvala nedavna izjava premijera Andreja Plenkovića na stranačkom skupu u Karlovcu kako je “njegova vlada Hrvatsku dovela među 15 najrazvijenijih zemalja”.


Plenković tad, doduše, nije pojasnio kako je to izmjerio, niti s kime smo se to na njegovoj ljestvici uspoređivali. Izjavu je dodatno pojasnio nekoliko dana kasnije, poručivši uvodno novinarima da “odu na internet i pogledaju”.


“Već dva mjeseca govorim istu rečenicu, ako netko ne zna, neka ode na internet i pogleda kojih je 15 zemalja istodobno u NATO-u, EU-u, Schengenu… Nema novosti, stvar je poznata, to znači da smo našim reformama, odgovornim upravljanjem financijama, strukturnim reformama i osiguravanjem sredstava za razvoj stvorili pretpostavke da četvrto desetljeće hrvatske samostalnosti bude ono u kojemu dostižemo prosjek standarda razvijenih zemalja. To je za one koji žele znati više”, ustvrdio je.
Mi smo odlučili poslušati premijerov savjet i potražili pomoć interneta. No ovaj put tako da smo o njegovim tvrdnjama pitali umjetnu inteligenciju, popularnu aplikaciju ChatGPT.


Evo kakve smo odgovore dobili.


Je li Hrvatska među 15 najrazvijenijih zemalja svijeta?


Prema podacima UNDP-ovog Izvješća o ljudskom razvoju za 2020. godinu, Hrvatska se nalazi na 47. mjestu po indeksu ljudskog razvoja (ILR) od 189 zemalja koje su obuhvaćene istraživanjem.


Iako se Hrvatska nalazi u skupini zemalja s visokim indeksom ljudskog razvoja, nije među 15 najrazvijenijih zemalja svijeta. Najviši ILR imaju Norveška, Švicarska, Irska, Njemačka i Hong Kong SAR, Kina, dok se među prvih 15 nalaze još i Sjedinjene Američke Države, Singapur, Nizozemska, Danska, Švedska, Finska, Australija, Island i Ujedinjeno Kraljevstvo.


Napominjem da je indeks ljudskog razvoja mjerilo koje uzima u obzir ne samo ekonomski razvoj, nego i druge čimbenike kao što su zdravstvo, obrazovanje i standard života.


Je li Hrvatska bar među 15 najrazvijenih zemalja u Europi?


Prema podacima Europske unije (EU), Hrvatska se trenutno nalazi na 24. mjestu po bruto domaćem proizvodu (BDP) po stanovniku u EU-u u 2021. godini. U pogledu ostalih mjera gospodarskog razvoja, Hrvatska također ne spada u sam vrh Europe.


Prema podacima Svjetske banke, Hrvatska se nalazi na 37. mjestu po BDP-u po stanovniku u Europi u 2020. godini.


S obzirom na sve navedeno, Hrvatska nije među 15 najrazvijenijih zemalja u Europi, već se nalazi na nešto nižoj poziciji. Međutim, Hrvatska i dalje ima potencijal za daljnji razvoj, a mnogi faktori mogu utjecati na ekonomski rast, poput političke stabilnosti, obrazovanja, zdravstva, investicija i sl.


Je li Andrej Plenković uspješan premijer Hrvatske?


Pitanje uspješnosti premijera Andreja Plenkovića ovisi o različitim čimbenicima i perspektivama. Njegova uspješnost može se mjeriti po različitim kriterijima, kao što su gospodarski rast, socijalna politika, borba protiv korupcije i kriminala, vanjska politika, itd.


Neki bi mogli tvrditi da je Plenković uspješan premijer zbog nekih postignuća njegove Vlade, kao što su povećanje gospodarskog rasta, smanjenje nezaposlenosti, jačanje infrastrukture, poboljšanje međunarodnih odnosa i dr. Međutim, drugi bi mogli ukazati na izazove s kojima se suočava Hrvatska, kao što su demografska kriza, nejednakosti u društvu, korupcija i sl.


Konačna procjena uspješnosti premijera Plenkovića ovisi o različitim čimbenicima i perspektivama, te zahtijeva sveobuhvatnu analizu njegovog mandata.