"Ispravljanje nepravde"

Piletić: Inkluzivnim dodatkom prihodi osoba s invaliditetom porasti će od 50 do 100 posto

Hina

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

Inkluzivni dodatak novčana je naknada namijenjena osobama s invaliditetom, a objedinit će četiri dosadašnje naknade - osobnu invalidninu, doplatak za pomoć i njegu, uvećani doplatak za djecu i naknadu za nezaposleneMinistar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić poručio je u srijedu da će Zakonom o inkluzivnom dodatku osobama s invaliditetom (OSI) mjesečni prihodi porasti od minimalno 50 do 100 i više posto.


Niti jedan korisnik od sadašnjih 147 tisuća neće dobiti manji mjesečni iznos kroz inkluzivni dodatak, prihod za sve sadašnje korisnike u sustavu rasti će za minimalno 50 do 100 i više posto, rekao je Piletić predstavivši zakonski prijedlog u Saboru.


„Nije da se ovime želimo hvaliti nego ispraviti dugogodišnju nepravdu”, naglasio je.
Inkluzivni dodatak novčana je naknada namijenjena osobama s invaliditetom, a objedinit će četiri dosadašnje naknade – osobnu invalidninu, doplatak za pomoć i njegu, uvećani doplatak za djecu i naknadu za nezaposlene.


Iznos inkluzivnog dodatka kroz pet kategorija kretati će se mjesečno od 720 eura za prvu razinu, 480 eura za drugu , 430 eura za treću, te 162 eura i 138 eura za četvrtu i petu razinu.


Zakon će stupiti na snagu 1. siječnja 2024. a u proračunu je za tu namjenu predviđeno 506 milijuna eura, što je dvostruko više nego se trenutno troši za četiri naknade.


Za svaku naknadu dosad je bilo potrebno vještačenje i posebna procedura tome se sada također staje na kraj, dodao je Piletić.


Istaknuo je da se zakon donosi nakon konzultacija sa strukom i udrugama osoba s invaliditetom. Dugo se čekao a zašto nije došao ranije ostaviti ćemo povjesničarima, poručio je ministar.


Do priznavanja inkluzivnog dodatka korisnici će i dalje imati ostvarena prava, a postupak za inkluzivni dodatak provodit će se do kraja 2024.. Nakon priznanja inkluzivnog dodatka korisnicima će biti isplaćena razlika.


Vjerujem da će u prvim mjesecima godine ogromna većina zahtjev biti riješena, poručio je Piletić.