Olujno jugo

Pijavica poharala Umag; Volosko i Opatija na udaru divovskih valova; za subotu izdan crveni alarm

P. N.

Umag nakon pijavice / Foto Samanta Bose / Istramet

Umag nakon pijavice / Foto Samanta Bose / Istramet

Pijavica u Umagu je prema dojavama trajala samo 10-ak sekundi, no to je bilo dovoljno da pričini popriličnu materijalnu štetuOlujno jugo zahvatilo je danas navečer Jadran. 


Opasno je bilo danas navečer izaći iz kuća u Opatiji i Voloskom, gdje su uz kišu divljali valovi. 


Nevrijeme u Voloskom / Screenshot Zlatko Pilipović / Istramet


Nevrijeme u Voloskom / Screenshot Zlatko Pilipović / Istramet

Pogoršanje vremena u Istri kulminiralo je oko 21 sat kada se na moru zapadne Istre razvila izražena grmljavinska linija. Frontalna naoblaka zatim se premjestila prema istoku, a jako jugo s olujnim udarima okrenulo je na jugozapadnjak uz sporadičnu grmljavinu, javlja Istramet.


 


Pritom je došlo do razvoja jačih grmljavinskih ćelija, naročito na sjeverozapadu Istre. Iznad Umaga razvio se najjači sustav uz vrlo obilnu kišu i silovit nalet vjetra, a olujni sustav iznjedrio je i pijavicu! Pijavica je prema dojavama trajala samo 10-ak sekundi, no to je bilo dovoljno da pričini popriličnu materijalnu štetu, doznajemo na Istrametu.


Potonula barka, letjeli crijepovi


U luci je potonula jedna barka, a jak vjetar oštetio je i krov zgrade grada Umaga. Ulica Giuseppe Garibaldi prekrivena je dijelovima crijepa, razbacane su stolice, oštećene terase…


Prema trenutnim informacijama nema ozlijeđenih, javlja Istramet.


Od ostalih meteoroloških informacija, vrijedi izdvojiti kako je na području Umaga do 22 h u kratkom vremenskom roku palo čak 40 mm kiše koliko je izmjerila Istramet postaja u Rožcu. 


Vrlo nepovoljno vrijeme obilježit će predstojeći vikend, ali i veći dio idućeg tjedna. Nerijetko očekujemo obilne oborine, a u prvom dijelu nedjelje jugo će ponovno imati olujne i orkanske udare.


Kritična subota


Za subotu je DHMZ putem Meteoalarma izdao crveno upozorenje za veći dio Jadrana, što se događa tek nekoliko puta godišnje. Za središnju Istru najžešći stupanj upozorenja odnosi se na mogućnost vrlo obilnih oborina. Lokalno može pasti više od 75 mm kiše u kratkom vremenskom roku.


Cijeli Jadran izuzev mora zapadne Istre je u crvenom stupnju upozorenja. Ono se odnosi na jugo koje će na Kvarneriću imati udare i do 120 km/h. Kasno navečer juga će biti i na moru zapadne Istre gdje će imati udare do 110 km/h, javlja Istramet.


Nestabilno vrijeme uz mjestimične obilne oborine i jak vjetar pratit će nas i u nedjelju.


Oluja u Opatiji / Screenshot Ana-Marija Burlovich / Istramet


Oluja u Opatiji / Screenshot Ana-Marija Burlovich / Istramet 


Umag nakon pijavice /Foto Samanta Bose / Istramet


Umag nakon pijavice /Foto Samanta Bose / IstrametUmag / Foto Samanta Bose / Istramet


Umag / Foto Samanta Bose / IstrametUmag / Foto Samanta Bose / Istramet


Umag / Foto Samanta Bose / IstrametUmag / Foto Samanta Bose / Istramet


Umag / Foto Samanta Bose / Istramet