Veleposlanik Italije

Pierfrancesco Sacco: “Ulaskom u Schengen i eurozonu Hrvatska će biti još bliža Italiji”

Sandy Uran

Volio bih da se Italija i Hrvatska u osnovi uzajamno vide kao strateški partneri zahvaljujući gospodarskoj suradnji, a posebice u turizmu te u odnosu na transakcije koje će se dogoditi na području energetike, ekologije i digitalne tehnologijeNjegova ekselencija Pierfrancesco Sacco dužnost veleposlanika Italije u Hrvatskoj preuzeo je u siječnju 2020. godine. Nedavno je boravio u Rijeci i susreo se s riječkim gradonačelnikom Markom Filipovićem i primorsko-goranskim županom Zlatkom Komadinom. Bio je to povod za razgovor u kojem nam je istaknuo važnost bilateralnih odnosa između Italije i Hrvatske.


Ugodan život


Prvo pitanje odnosi se na razdoblje u kojem boravite u Hrvatskoj. Kako vam se svidio život u Zagrebu te kako ste doživjeli gradove diljem Hrvatske koje ste imali priliku posjetiti?


– Protekle tri godine moje diplomatske misije u Republici Hrvatskoj, osim što su obilježene izrazitim zalaganjem i trudom u cilju izgradnje još boljih odnosa s Hrvatskom, istodobno su za mene i moju suprugu bile vrlo lijepe i ugodne.
Unatoč COVID-pandemiji i svemu što je pandemiju pratilo, ne samo u Hrvatskoj, već i u cijelome svijetu, kao i dva snažna potresa koja su nas zatekla u Zagrebu u 2020. godini, uspjeli smo posjetiti mnoga prelijepa mjesta diljem Hrvatske i doista uživamo živjeti u vašoj zemlji. Zagreb i život u njemu je vrlo ugodan.


Između hrvatskog i talijanskog naroda postoje mnoge zajedničke točke, ali i različitosti. Što vam se najviše sviđa kod Hrvata? Je li espresso u nas dobar?


– Da, vaš espresso mi se svidio, jednako je dobar kao i onaj u Italiji: posebice u Rijeci, ali ni Zagreb ne zaostaje u kvaliteti pripreme. Espresso me ujedno asocira na ono što imamo zajedničko.


Ta značajka ne odnosi se samo na mediteranski dio Hrvatske, već i na kontinentalni, a to je da uživamo u druženju, u vremenu koje provodimo sa svojim najdražima tijekom cijele godine.


Pritom mislim ne samo na druženja na otvorenom u kafićima i restoranima, već i na kulturna zbivanja kao što su odlazak u kazalište, u kino, na koncerte…


Stoga, pokušali smo dati svoj doprinos svemu tome organizacijom mnogobrojnih kulturnih događanja, pri čemu bih izdvojio nedavni koncert u povodu obilježavanja 30. obljetnice uspostavljanja diplomatskih osnosa između Italije i Hrvatske, u zagrebačkoj Dvorani »Vatroslav Lisinski« talijanskog tenora Vittoria Grigola.


Povratak poljoprivredi


Na jednom ste kongresu naglasili da Hrvatska posjeduje velik potencijal u poljoprivredi, te da Italija ima želju pridonijeti razvoju procesa proizvodnje, što je od velike važnosti s obzirom na prehrambenu krizu koja je na pomolu s obzirom na krizu uzrokovanu ratom u Ukrajni. Možete li ukazati na moguću strategiju razvoja poljoprivede u nas?


– Valja naglasiti da je poljopriveda u Italiji unatrag dvadesetak godina bila na marginama, gotovo pa zapostavljena. Nije bila u modi, da tako kažem.


Dogodio se veliki povratak razvoju poljoprivrede, ubrzano, zahvaljujući gastronomiji i agroturizmu. Taj veliki razvoj, odnosno rast, ostvaren je prvenstveno zahvaljujući sinergiji između poljoprivednika i agroindustrije.


To je dovelo Italiju na prvo mjesto kad je riječ o poljoprivrednoj proizvodnji, a koja je istovremeno postala značajan partner koji pruža jamstvo opskrbe hranom.


Tako je ujedno postala i promotor prehramebene sigurnosti. Smatram da Hrvatska posjeduje dobar poljoprivedni i agroindustrijski temelj i potencijal, koji se može unaprijediti u suradnji s talijanskim tvrtkama na obostranu korist.


To ćemo predložiti i u Zagrebu na samitu CRO/AGRO. Naša agencija ICE organizirat će seminar na kojem će gostovati stručnjaci s područja »pametne« poljoprivrede i mehanizacije, kao i eksperti s talijanske i hrvatske strane.


Održat će se drugo izdanje CRO/AGRO-a, regionalnog sajma sa sjedištem u Zagrebu posvećenom pitanjima održivosti, inovativnosti i učinkovitosti u poljoprivrednom sektoru.


Italija ove godine sudjeluje s osam tvrtki i tri trgovačka udruženja. ICE organizira ad hoc događaj za razmjenu najboljih talijanskih praksi u digitalizaciji i mehanizaciji poljoprivrede.


U tom kontekstu valja naglasiti vašu angažiranost u maksimalnom razvoju bilateralnih odnosa između Hrvatske i Italije, trideset godina otkako je Italija priznala samostalnost Hrvatske. Prema Vašem mišljenju, u kojem je sektoru prisutan najveći potencijal za razvoj bilateralnih odnosa?


– Mislim da na ekonomskom planu imamo pred sobom veliki izazov. Male, srednje i velike tvrtke, talijanske i hrvatske, mogle bi puno više surađivati. Poglavito kad je riječ o manufakturi, tj. obrtništvu.


S obzirom na to da je talijanska manufaktura u iznimno dobroj poziciji, bilo bi izvrsno kad bi hrvatski obrtnici, odnosno mali i srednji poduzetnici, uspostavili još bolje odnose i suradnju s njima.


Vjerujem da će ta suradnja imati ploda i dati još bolje rezultate, poglavito sada, kad Hrvatska i monetarno ulazi u eurozonu, a tome će pridonijeti i mogućnost olakšanog kretanja u trenutku ulaska Hrvatske u Schengen.


Treba spomenuti da će to olakšati, a vjerujem i pospješiti suradnju u segmentima energetske infrastrukture, kao i prijevoza. To su sve prilike koje Hrvatska i Italija moraju iskoristiti.


Ekonomska diplomacija


Do kakvih je promjena došlo otkad Italija ima novu vladu?


– U ovom vrlo kratkom periodu, od kada je na čelu Italije nova vlada, u posjet Zagrebu došao je visoki vladin dužnosnik Ministarstva vanjskih poslova Italije, zamjenik državnog tajnika Giorgio Silli. Politički razgovori su bili intenzivni.


Uz to, vrlo vjerojatno će vaš ministar vanjskih poslova nazočiti na konferenciji MED dialogs u Rimu, u sklopu koje je predviđen susret s našim ministrom vanjskih poslova. Radi se na kontinuitetu dijaloga i intenziviranju odnosa između naših dviju država.


Foto Mateo Levak


Kad je riječ o ekonomskoj diplomaciji, u kojim sektorima razmjene know-how biste stavili naglasak u odnosu Italije i Hrvatske?


– Smatram da u segmentu industrijskih procesa postoji prostor za unapređenje. Istaknuo bih i sektor poljoprivrede u kojem leži ogroman potencijal bilateralnih odnosa koje treba još dodatno poticati i razvijati.


Što biste još voljeli realizirati u svom mandatu?


– Volio bih da se Italija i Hrvatska u osnovi uzajamno vide kao strateški partneri zahvaljujući gospodarskoj suradnji, a posebice u turizmu te u odnosu na transakcije koje će se dogoditi na području energetike, ekologije i digitalne tehnologije.


Dijeleći pripadnost mediteranskom svijetu, a i u kulturološkom smislu, u budućnosti bismo voljeli razviti gostovanja, primjerice jedne godine predstavljajući hrvatsku kulturu u Italiji, a druge talijansku kulturu u Hrvatskoj.


Razvijeni dijalog


Posljednjih godina napisano je više knjiga o turbulentnoj povijesti Rijeke, u kojima je ispričana i traumatična povijest ezula koji su iz grada otišli nakon Drugog svjetskog rata. Smatrate li da ima dodatnog prostora za dijalog između Hrvata i Talijana?


– Naravno, taj dijalog je već dobro razvijen. Gotovo svakodnevno svjedočimo razmjeni iskustava akademske zajednice s obje strane. U prilog tome govori i konferencija koja je održana na Filozofskom fakultetu u Rijeci, a čiji je suorganizator bilo Društvo za povijesna istraživanja Rijeke iz Rima.


Želio bih potom spomenuti i stručne konferencije koje već nekoliko godina organizira Pravni fakultet u Rijeci, na kojema je bilo govora o velikom broju bitnih tema za ovu regiju.


Koje su perspektive svih zajednica Talijana, odnosno njihove krovne organizacije Talijanske unije u Hrvatskoj?


– S njihovim predstavnicima obavio sam niz razgovora. To je autohtona i značajna manjina, a same zajednice su vrlo aktivne. Između ostalog prisustvovao sam proslavi 75. godišnijce osnutka Zajednice Talijana u Umagu.


Vrlo rado se susrećem s predstavnicima zajednica i s čelnicima Talijanske unije koja ih predstavlja, jer oni svojim djelovanjem doprinose razvoju talijanske kulture u Hrvatskoj, a ujedno su i promotori hrvatske kulture u Italiji.


Predstavnici ezula okrenuti su budućnosti i dijalog između obiju zajednica je od velike važnosti. U tom kontekstu izrazio bih osobito zadovoljstvo što hrvatska vlada pokazuje interes, a pritom posebno cijenimo za nas važnu gestu premjera Plenkovića kada je nedavno posjetio Zajednicu Talijana u Puli, kao i njegovu nazočnost na svečanosti obilježavanja obljetnice Talijanske unije koja je bila priređena prošle godine u riječkom kazalištu.


»Stile italiano«


Talijansko-hrvatska gospodarska komora ima veliku ulogu u hrvatsko-talijanskim odnosima. Što još uz njenu potporu imate u planu realizirati?


– Imamo puno aktivnosti koje Talijansko-hrvatska gospodarska komora i agencija ICE planiraju organizirati s ciljem promoviranja ekonomske suradnje između Italije i Hrvatske.


Talijansko-hrvatska gospodarska komora i Talijanska unija u 2023. godini planiraju pokrenuti internetsku platformu »Stile italiano« na kojoj će se predstaviti autohtone poduzetničke zajednice u suradnji s Poslovnom komorom Italije.


Za kraj razgovora kažite na što biste još stavili naglasak u kontekstu suradnje dviju zemalja?


– Naglasio bih važnost monetarnog ulaska Hrvatske u eurozonu i Schengen. Hrvatska nam je bliska država, a ovim za vas, a i za nas važnom događaju, bit će nam još i bliža.


Tako će sada Italija i Hrvatska moći još bolje surađivati. Bit će to partnerstvo bez prepreka, kako u segmentu korištenja iste valute, tako i potpune slobode kretanja.


U Rijeku se uvijek rado vraćam


Pitanje izvan protokola: kako ste doživjeli Rijeku?


– Tijekom posljednje tri godine često sam boravio u Rijeci koja je vrlo ugodan i lijep grad. Ovdje rado dolazim, rado se vraćam i uvijek bivam vrlo lijepo ugošćen, kako od lokalnih vlast, tako i građana.


Ovom prigodom ponovo sam se susreo s gradonačelnikom Markom Filipovićem i županom Zlatkom Komadinom, a imao sam priliku uživati i u predstavi »Sani« u prelijepom kazalištu Ivana pl. Zajca.


Rimljanin s diplomatskom karijerom


Pierfrancesco Sacco rođen je u Rimu. Diplomirao je pravo na Sveučilištu u Rimu, godine 1990. postaje profesionalnim diplomatom. Šef stalnog predstavništva pri Organizaciji Ujedinjenih naroda u Rimu, s titulom i činom veleposlanika postaje 2. ožujka 2015.


Dužnost veleposlanika Italije u Hrvatskoj preuzeo je u siječnju 2020. godine. Nositelj je odličja »Cavaliere Ufficiale« Reda zasluge Republike Italije. Oženjen je i otac dvoje djece.