"Don't lose focus"

Petnaesto izdanje Rovinj Photodaysa: Centralna izložba fotografija 18 finalista

Jakov Kršovnik

Snimio Mateo LEVAK

Snimio Mateo LEVAK

Žiri je imao težak zadatak odabrati najbolje između 2700 fotografija pristiglih iz 12 zemalja svijet



ROVINJ – Petnaesto izdanje Rovinj Photodaysa, jednog od najvećih festivala fotografije jugoistočne Europe, otvoreno je danas u Multimedijalnom centru u Rovinju. Ondje je postavljena centralna izložba festivala – fotografije 18 finalista koji se bore za ukupnog pobjednika koji će sutra navečer biti proglašen u Hotelu Island Istra. Žiri je imao težak zadatak odabrati najbolje između 2700 fotografija pristiglih iz 12 zemalja svijeta. No, vodeći se, kako je rekla Sabina Salamon, članica žirija i kustosica izložbe, kriterijima suvremenosti, koncepcijske svježine i aktualnosti, odabrali su finaliste u šest natjecateljskih kategorija: arhitektura, dokumentarna fotografija, portret, pejzaž, akt i moda.

Foto galerija: Rovinj Photodays Foto: Mateo Levak



– Iako su fotografije podijeljene u šest tematskih cjelina, sve su povezane refleksijom o suvremenosti. Govore o onome što nam se danas događa i što osjećamo. Fotografije tematiziraju proizvodnju hrane, pitanje kanona ljepote, migracijsku krizu i druge aktualne teme, rekla je Sabina Salamon, kustosica izložbe. Slogan festivala Rovinj Photodays ove godine je “Don’t lose focus”, a u kontekstu trenutnih događanja Sabina Salamon istaknula je kako bi poruka u fokusu u ovom trenutku trebala biti – za mir!


Organizator i direktor festivala Denis Redić kaže kako, osim centralne izložbe festivala, krune natjecanja Rovinj Photodaysa, vrijedni istaknuti i što su u festival i program uključeni ljudi iz fotoklubova te fotoreporteri, a ističe i druge izložbe koje donose druge žanrove i estetike fotografije. Također, Rovinj Photodays kao festival želi biti edukativan.




– Kultura je proces koji komunicira i artikulira što umjetnost želi reći prema publici. Zato ovakvi festivali imaju posebnu draž, jer bez edukacije nema kulture, kazao je Denis Redić.


Uz centralnu izložbu, otvorene su i izložba fotografije prošlogodišnje pobjednice Rovinj Photodaysa Zuzane Pustaiove pod nazivom “One Day Every Day” koja se bavi suvremenim stereotipima te gostujuća izložba “U potrazi za ljepotom. Arhitekture, tijela, krajolici” talijanske organizacije OMNE koja donosi fotografije petero autora. Otvorena je i izložba Velikani hrvatske fotografije 50-ih koja donosi fotografije hrvatskog Jadrana iz spomenutog razdoblja.


Program se nastavlja sutra radionicama i predavanjima, a kulminirat će navečer, kada će, kako smo rekli, biti izabran pobjednik – Grand Prix festivala koji će osvojiti novčanu nagradu od 2.000 eura, samostalnu izložbu s katalogom u Rovinju za vrijeme trajanja Festivala u 2023. godini te samostalnu izložbu s pripadajućim katalogom u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci tijekom jeseni 2022. godine.


Također, sutra u 15.30 svoj rad u Domu kulture u Rovinju predstavit će jedan od finalista glavne izložbe, Alessio Paduano, fotoreporter iz Napulja, koji u Rovinj dolazi nakon povratka iz Ukrajine.