Menstrualno siromaštvo

Ove hrvatske škole učenicama besplatno dijele uloške i tampone, potakla ih je riječka udruga

Portal Novi list

Photo by Natracare on Unsplash

Photo by Natracare on Unsplash

Prvo istraživanje o menstrualnom siromaštvu u Hrvatskoj, koje je provela riječka udruga PaRiter, pokazalo je kako je trećina žena u Hrvatskoj prisiljena štedjeti na ulošcima, iz razloga što su im preskupiDvije hrvatske srednje škole počele su s podjelom besplatnih higijenskih potrepština svojim učenicama, a sve nakon istraživanja koje je provela riječka udruga PaRiter.


Prvo takvo istraživanje o menstrualnom siromaštvu u Hrvatskoj pokazalo je kako je trećina žena u Hrvatskoj prisiljena štedjeti na ulošcima, iz razloga što su im preskupi. Dodatno, dio žena u Hrvatskoj zbog previsokih cijena prisiljeno je kupovati manje kvalitetne menstrualne potrepštine.


Više od 10 posto građanki Hrvatske ni nije u mogućnosti kupiti dovoljno uložaka da bi ih redovito mijenjale, pokazuje tužna statistika iz istraživanja ove riječke udruge.
Prva hrvatska škola koja je na ovo istraživanje reagirala na način da je svojim učenicama počela dijeliti besplatne tampone i uloške jest Strojarska škola Varaždin.


Inicijativu je pokrenula ravnateljica Snježana Klarić. Nju su, rekla je za Srednja.hr, neugodno iznenadili rezultati istraživanja udruge PaRiter, pa je odlučila nešto poduzeti.


Ova škola ukupno broji 637 učenika od kojih su 102 učenice. Djevojke će po potrebi pakete uložaka i tampona moći preuzeti kod školskog psihologa, nastavnika tjelesnog odgoja ili u zbornici.


“O tome smo ih obavijestili putem razrednika i na oglasnoj ploči. Učenice mogu uzeti dva, tri uloška ako ih za taj dan nisu ponijele u školu ili više njih ako im je potrebno za doma, ograničenja oko toga nema”, ističe ravnateljica.


Novčana sredstva za nabavku higijenskih potrepština škola je osigurala preraspodjelom troškova, zatim iz vlastitih sredstva škole, ali i donacijama samih nastavnika.


A samom novosti u svojoj školi učenice su isprva bile malo iznenađene. No, ideju su podržale sa zadovoljstvom. Ravnateljica naglašava kako se nada da će i koristiti ovu pogodnost.


Osiguravanje besplatnih higijenskih potrepština nije jedino što u Strojarskoj i prometnoj školi Varaždin planiraju učiniti.


Druga faza ove inicijative, kaže nam ravnateljica, upoznavanje je učenica s drugim opcijama higijenskih potrepština za menstruaciju kao što su platneni ulošci ili higijenske čašice koje su zdravije i ekološki prihvatljivija rješenja.


Potaknuta ovim primjerom podjelu besplatnih higijenskih potrepština svojim učenicama počela je i Tehnička škola Ruđera Boškovića iz Vinkovaca.


Ravnatelj škole Mate Vukšić za vinkovačke Novosti ističe da škola želi na ovaj način pomoći svojim učenicama. Njih 120 pohađa ovu vinkovačku srednju školu.


Ulošci i tamponi učenicama su dostupni u školi u uredu pedagoginje, administraciji škole, knjižnici, tajništvu i računovodstvu.