Vremenska prognoza

‘Ovako hladno nije bilo još od travnja’: Vakula otkriva kakvo nas vrijeme čeka idućih dana

P. N.

Foto Boris Scitar / PIXSELL

Foto Boris Scitar / PIXSELL

Na većem dijelu Jadrana još manje oblaka - pa će često biti vedro, ali i dalje razmjerno svježe, premda će temperatura zraka biti u blagom porastu“Ako vam je u četvrtak ujutro bilo hladno – ne čudite se, ujutro je na dijelu Jadrana i u većini unutrašnjosti – vidjeli slab mraz ili ne – bilo hladno kako nije bilo mjesecima, čak od sredine travnja. Najniža temperatura zraka spustila se ispod 0 °C ne samo pri tlu nego i na 2 metra visine, i to ne samo u gorju nego i gdjegod u sjevernijim krajevima, čak i blizu mora. Unatoč barem ponekom sunčanom satu – na Jadranu i pretežnoj vedrini – hladnije od uobičajenoga za doba godine bilo je i poslijepodne. A bit će i u nastavku tjedna”, kaže HRT-ov meteorolog Zoran Vakula.


On navodi kako će bura i tramontana na Jadranu i u petak i u subotu, te samo ponegdje i nedjelju, ograničavati normalno prometovanje. Od nedjelje, te posebice od ponedjeljka na Jadranu će biti mirnije i malo toplije te i dalje sunčano, uz malo ili čak nimalo oblaka. U unutrašnjosti pak u novome tjednu osjetno toplije nego u ovome, ponegdje uz porast poslijepodnevne temperature i za oko 10 °C. Naravno, bude li magla samo česta, ne i dugotrajna…


Na jugu Hrvatske danas će biti barem djelomice sunčano, uz umjerenu i jaku buru, ponegdje s olujnim udarima. Uz prolazno više oblaka postoji i mala vjerojatnost za ponegdje malo kiše, uglavnom u Konavlima. Nakon jutarnjih najnižih od 9 do 11 °C, poslijepodnevna će temperatura zraka biti između 16 i 19 °C. Malo sjevernije pak poslijepodne od 15 °C ponegdje u oblačnijoj unutrašnjosti Dalmacije do 20 °C na sunčanoj obali i pogotovo otocima srednjeg Jadrana. Naravno, i dalje uz upozorenja na gdjegod jaku, na udare i olujnu buru i tramontanu te valovito, na otvorenome i jače valovito more. Podjednako vjetrovito i valovito i na sjevernom Jadranu, sunčanome, većinom i vedrom, uz mjestimice i oko 19 °C. U unutrašnjosti manje vjetrovito, ujutro mjestimice i mirno pa će opet biti magle, i “minusa”, najizraženijih u Lici. Danju uz barem djelomice sunčano vrijeme u gorju oko 10 °C.
U središnjoj Hrvatskoj manje hladno, uz oblake, sunce, ujutro i čestu maglu, pri tlu gdjegod i slab mraz. Najniža temperatura bit će od 0 do 3 °C, a najviša oko 14 °C. U istočnijim krajevima ujutro mjestimična magla, pa i slab mraz, i to ne samo pri tlu, a danju od 11 °C ponegdje u oblačnijem Podunavlju do 14 °C u Podravini i zapadnoj Slavoniji.


Za vikend i početkom novoga tjedna na kopnu se nastavlja stabilno vrijeme i sve manje hladno, iako uz temperaturu i dalje nižu od prosječne za sredinu listopada, ujutro ponegdje i uz slab mraz, te sve češću i dugotrajniju maglu. Na većem dijelu Jadrana još manje oblaka – pa će često biti vedro, ali i dalje razmjerno svježe, premda će temperatura zraka biti u blagom porastu. Ne i mora, koje će još osobito u subotu miješati umjerena i jaka bura, gdjegod na udare i olujna, piše HRT.