Mato Palić

Ovaj profesor uvjeren je da Sabor mora glasati o obuci ukrajinskih vojnika, evo kako to objašnjava

Zlatko Crnčec

S obuke ukrajinskih vojnika u Velikoj Britaniji / Foto britansko Ministarstvo obrane

S obuke ukrajinskih vojnika u Velikoj Britaniji / Foto britansko Ministarstvo obrane

Konačnu odluku ovdje mora donijeti Sabor. Da je predsjednik dao suglasnost apsolutnom, a budući da nije, onda dvotrećinskom većinom, kaže Palić o sporu Vlade s predsjednikom RH i dobrim dijelom oporbeProfesor Ustavnog prava na osječkom Pravnom fakultetu Mato Palić smatra da je Sabor ne samo nadležan nego i da je on taj koji donosi konačnu odluku o angažmanu pripadnika hrvatskih oružanih snaga u operaciji EUMAM EU-a.


– Ja sam bliže tome da je u pravu Vlada jer se prijedlog njezine odluke ne odnosi isključivo i samo na obuku ukrajinskih vojnika. Ta odluka, naime, obuhvaća i neke druge aktivnosti. A te druge aktivnosti ne možemo nikakvim drugim tumačenjem podvesti samo na ovaj dio koji se odnosi na vježbe i obuku.


Predviđeno je naime da naši časnici budu u Zapovjedništvu cijele operacije i sudjeluju i u zapovijedanju što definitivno nije ni vježba ni obuka. Budući da se radi o jednoj odluci, Sabor ne može neke njene dijelove prihvatiti, a neke ne, rekao je Palić.


Stavak deveti
Spor između Vlade s jedne i predsjednika Republike Zorana Milanovića i dobrog dijela oporbe vodi se oko toga koji stavak članka sedmog Ustava treba primijeniti u ovom slučaju. Vlada se poziva na treći stavak koji kaže da »oružane snage država saveznica mogu prijeći granicu i ući u Republiku Hrvatsku ili djelovati unutar njezinih granica u skladu sa sklopljenim međunarodnim ugovorima, na temelju odluke Hrvatskoga sabora, koju predlaže Vlada Republike Hrvatske uz prethodnu suglasnost Predsjednika Republike Hrvatske«.


U daljnjim stavcima predviđa se da ako predsjednik uskrati svoju suglasnost Sabor ga može preglasati dvotrećinskom većinom svih zastupnika.Predsjednik Milanović odbio je dati svoju suglasnost ne samo iz političkih već i iz ustavnopravnih razloga jer smatra da se Vlada poziva na pogrešan stavak članka sedmog samo zato kako bi u Saboru dvotrećinskom većinom preglasala njegovu uskratu suglasnosti.


Predsjednik smatra da bi se odluka trebala donositi na osnovu stavka devetog koji izrijekom spominje »obuku i vježbe« koje se spominju kada je u pitanju eventualni dolazak ukrajinskih vojnika na teritorij Republike Hrvatske.


Ovaj stavak pak kaže da »oružane snage država saveznica mogu prijeći granice Republike Hrvatske radi vježbi i obuke u okviru međunarodnih organizacija kojima je Republika Hrvatska pristupila ili pristupa na temelju međunarodnih ugovora te radi pružanja humanitarne pomoći, na temelju odluke Vlade Republike Hrvatske uz prethodnu suglasnost Predsjednika Republike Hrvatske«.


Obuka vojnika


Stvar je u tome da kada je u pitanju obuka i vježbe Ustav zaista ne spominje Sabor kao instituciju koja bi mogla dvotrećinskom većinom preglasati protivljenje predsjednika Republike. S tim se slaže i profesor Palić.


– Prije nego što Vlada uputi prijedlog odluke na glasanje u Sabor dužna je zatražiti prethodnu suglasnost predsjednika Republike jer je on vrhovni zapovjednik. Naravno da nikakvog odlaska naših pripadnika Oružanih snaga izvan teritorija Hrvatske ili dolaska pripadnika Oružanih snaga nekih drugih država na obuku ili vježbe ne može biti ako se on s tim nije suglasio. Sabor za ovakve odluke uopće nije nadležan, rekao je Palić.


Međutim, on smatra da bi se Sabor ipak trebao voditi onime što kaže treći stavak članka sedmog Ustava koji mu daje nadležnost da ako to želi dvotrećinskom većinom preglasa predsjednika Republike.


– U komuniciranju u javnom prostoru spominjala se obuka i to samo ukrajinskih vojnika u Republici Hrvatskoj. Tek kad je Vlada službeno na svojim mrežnim stranicama objavila prijedlog odluke zainteresirana je javnost mogla vidjeti da se ne radi samo o tom osposobljavanju ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj nego i o činjenici da bi pripadnici naših Oružanih snaga išli u druge države članice EU-a u kojima bi se provodila obuka.


Ali u prijedlogu Vlade postoji i treći i to ključni element. A to je da će u sklopu Operacije EU-a EUMAM pojedini pripadnici našeg zapovjednog kadra biti u zapovjedništvu te cjelokupne mirovne misije.


S obzirom na činjenicu da se iz sadržaja te odluke vidi da to prelazi suhu obuku ukrajinskih vojnika kako je mi shvaćamo, nije bilo moguće da Vlada zaobiđe Sabor, odnosno da samostalno donese tu odluku uz suglasnost predsjednika Republike čak i da ju je on dao.


Konačnu odluku ovdje mora donijeti Sabor. Da je predsjednik dao suglasnost apsolutnom, a budući da nije, onda dvotrećinskom većinom, rekao je Palić.