Danas novo ročište

“Otvoreno” o slučaju u Zambiji. Sandra Benčić Peternelu: ‘Vi ste druker i cinker, skupa s Bujancem’

Portal Novilist.hr

Screenshot HRT

Screenshot HRT

"Svjedoci smo torture, ne samo pritvorenih u Zambiji, nego i posvojitelja i posvojenika koji žive u Hrvatskoj već godinama"Ponovno pritvaranje osmero Hrvata u Zambiji i obnova postupka za trgovinu djecom bila je tema emisije “Otvoreno” HTV-a.


Državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Margareta Mađerić rekla je kako se putem diplomacije komuniciralo da je postupak bio obustavljen.


“Oni, dakle, nisu bili oslobođeni krivnje i putem Veleposlanstva i našeg konzularnog predstavništva Ministarstvo vanjskih poslova pokušava dobiti više informacija. Sigurna sam da ćemo nakon sutrašnjeg ročišta znati za koje ih se optužbe tereti, ali prema inicijalnim informacijama koje mi imamo sada – optužbe su jednake kao i prilikom prvog uhićenja. Sigurno da nitko ne ulazi u pravni sustav niti u meritum, ali našim državljanima pružamo svu konzularnu zaštitu. Razgovara se na najvišim razinama. ministar pravosuđa s ministrom pravosuđa Zambije, ministar vanjskih poslova s ministrom vanjskih poslova Zambije. Također su uključeni predstavnici Europske unije u Zambiji, kako bi se dobile informacije i kako bi se dobila zaštita za hrvatske državljane vezano i uz lijekove, čovječno postupanje prema njima temeljem konvencije o ljudskim pravima i svim ostalim konvencijama vezano uz postupanje, kako sada u pritvoru, tako i posljednja više od dva mjeseca, koliko se nalaze u Zambiji”, rekla je Mađerić.
Nema, dodaje, informacije da je dvoje Hrvata zaraženo malarijom, ali “će učiniti sve da im svi lijekovi budu dostupni”. Tvrdi da na najvišim razinama traju napori da se hrvatske državljane oslobodi optužbi.


Igor Peternel (Domovinski pokret) ustvrdio je da prava djece moraju biti iznad bilo čijih drugih prava.


“Moramo gledati činjenice. Ti su ljudi nedavno oslobođeni, ili se prekinuo postupak, vjerojatno političkim dogovorom, no postavlja se pitanje onda što je s tom djecom. Ako ti papiri i te procedure nisu u redu, zašto su uopće oslobođeni? I na koji način je Republika Hrvatska, odnosno hrvatska pravna država, željela zaštititi te svoje nove državljane koji svoje posvojitelje dotad nikad u životu nisu vidjeli. Jer parovi su došli u Zambiju kao posvojitelji u pokušaju i čekali su da im nekim čudnim kanalima ta djeca dođu. Nekoliko uglednih odvjetnika je u javnom prostoru postavilo pitanje zbog čega onda nisu išli u Kongo? Nadalje, ako se vratimo u Hrvatsku i shvatimo da DR Kongo nije potpisnica konvencije o validaciji pravnih akata i sudskih odluka, znači svaka takva odluka ne može se automatski priznati u Hrvatskoj nego je trebamo ispitati, a posebno je osjetljivo pitanje kad se radi o posvojenjima”, rekao je.Sandra Benčić, predsjednica Kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka, navodi da je Peternel iznio niz laži.


“Kao prvo, oni nisu posvojitelji u pokušaju. To posvojenje je završeno izdavanjem dokumenata i djeci i posvojiteljima i u Kongu i u Hrvatskoj. Želim naglasiti da je ključno pitanje za nas – kako ćemo zaštititi naše državljane koji su sada tamo u pritvoru i djecu zakoju ne znamo gdje su, a hrvatski su državljani. Još jednom ću ponoviti – ta djeca nemaju drugo državljanstvo nego hrvatsko. Oni više nisu državljani Konga. Dakle, mi kao država, svi bi se trebali usredotočiti na to da zaštitimo kao država tu djecu, da dobijemo informaciju gdje su, da ih spojimo s njihovim jedinim roditeljima koje sada imaju – to su njihovi posvojitelji i da ih vratimo u Hrvatsku. Umjesto toga mi smo svjedoci torture, ne samo pritvorenih u Zambiji, nego i posvojitelja i posvojenika koji žive u Hrvatskoj već godinama. Napravili ste doslovno hajku. Djecu se povlači iz vrtića i škola zbog toga što im se doslovno govori da su ukradena. Jer su to čuli vas”, rekla je obraćajući se Peternelu.


“A vi gospodine Peternel odete kod Bujanca u emisiju da biste s njime zvali zambijske novinare, da bi im govorili tko je od naših građana transrodan ili nije transrodan, kako bi ih zapravo izložili progonu zbog te činjenice jer znate da Zambija ima zakon koji trnsrodnost kažnjava doživotnim zatvorom. Dakle, vi naše građane izlažete kaznenom progonu u drugoj zemlji za stvar koja u Hrvatskoj legalna, da pače gdje im Ustav garantira ravnopravnost. U vašim krugovima to se zove druker, cinker i to je ono što ste vi, Bujanec i vaša ekipa”, kazala je Sandra Benčić.Vesna Vučemilović (Suverenisti) je rekla da je hrvatska pravna procedura trenutno za posvojenja iz tzv. Trećih država “manjkava, moralno, zakonski i mora se promijeniti”.


“Mi cijelo vrijeme govorimo da su djeca hrvatski državljani, nemojmo zaboraviti da Zambija upravo to osporava. Smatraju da su djeca stekla državljanstvo temeljem krivotvorenih isprava. To je dio optužnice. To što mi smatramo da je to tako, ne znači da će pravorijek u Zambiji biti takav. I sve takve izjave, pa čak i ministara, prejudiciraju ishod pravosudnog procesa u Zambiji, na što u Zambiji vjerojatno ne gledaju baš blagonaklono”, kazala je Vučemilović, prenosi HRT.