Dan odluke

Otvorena birališta u Hrvatskoj: Izlaznost je gotovo rekordna, otprilike kao 2000.

P. N., Hina

Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

O zastupnicima odlučuje 3 milijuna i 773 tisuće birača, 127 tisuća manje nego prije četiri godineHrvatska u srijedu bira zastupnike 11. saziva Hrvatskog sabora, u 7 sati otvoreno je se više od 6 500 biračkih mjesta na kojima će se moći glasovati do 19 sati do kada je na snazi i dvodnevna izborna šutnja.


NOVO! 14:00 Izlaznost je skoro pa rekordna do 11:30 sati, javlja Index.  Do 11:30 sati glasalo je 24.18 posto birača. U isto vrijeme 2020. izlaznost je bila 18.09 posto. Godine 2016. je izlaznost bila 18.86 posto, a 2015. je bila 21.55 posto. Godine 2011. godine i ranijih godina izlaznost se bilježila do 11 sati, ne do 11:30 kao sada. Do 11 sati 2011. godine izlaznost je bila 16.39 posto, a 2007. je bila 17.19 posto. Godine 2003. je bila 21.19 posto. Godine 2000. je bila 24.08 posto.


Prema tim podacima ispada da je slična izlaznost bila samo 2000. godine. Budući da se tada bilježila do 11 sati, može se zaključiti da je izlaznost 2000. godine do 11:30 bila nešto malo veća nego što je danas.
NOVO! 13:55 Državno izborno povjerenstvo (DIP) ponovilo je u srijedu kako birači bez važeće osobne iskaznice i oni koji nisu podigli nove iskaznice, glasuju uz potvrdu za glasovanje, tzv. plavu potvrdu koju ishode u nadležnom upravnom tijelu u županiji, odnosno Gradu Zagrebu.


Tom potvrdom birači bez važeće iskaznice na biračkom mjestu dokazuju svoje biračko pravo, naglasio je DIP, podsjećajući da su u izvatke iz popisa birača upisani birači s važećom osobnom iskaznicom.


Zahvaljujući tzv. plavoj potvrdi, 1.600 birača s isteklom osobnom iskaznicom uspjelo je ostvariti svoje biračko pravo, rekao je u podne za Hrvatski radio potpredsjednik DIP-a Damir Kontrec.


DIP navodi i da je zaprimio upite više birača koji nisu bili upisani u izvatke iz popisa birača, a imaju važeću osobnu iskaznicu, „navodno se radi o većem broju birača koji nakon poziva MUP-a, nisu podigli nove osobne iskaznice“.


„I ti birači, da bi mogli ostvariti svoje biračko pravo, trebaju ishoditi potvrdu za glasovanje, tzv. plavu potvrdu“, ističe DIP koji je na svojoj mrežnoj stranici objavio popis nadležnih upravnih tijela u županijama i Gradu Zagrebu za izdavanje tih potvrda.


Identitet i jednih i drugih birača birački odbor utvrdit će uvidom u javnu ispravu s fotografijom (osobna iskaznica, putovnica).


Vezano uz navedeno, DIP je zatražio očitovanje ministarstva unutarnjih poslova i pravosuđa i uprave.


NOVO 13:31 U VIII. izbornoj jedinici tijekom jutra glasovalo 24,20 posto birača, a u VII. jedinici na birališta izašlo 24,20 posto birača.


Dobar odaziv: U VIII. izbornoj jedinici tijekom jutra glasovalo 24,20 posto birača – Novi list


 


NOVO! 12.07 Osjetno više birača, nego prije četiri godine, izašlo je u srijedu na izbore za 11. saziv Hrvatskoga sabora, do 11. 30 sati njih gotovo 750 tisuća ili 24, 18 posto, objavilo je u podne Državno izborno povjerenstvo (DIP)


Osjetno bolji odaziv nego 2020.: Prijepodne glasovala gotovo petina birača – Novi list


 


NOVO! 11:28 Državno izborno povjerenstvo (DIP) upozorilo je u srijedu kako prenošenje integralnih izjava u živo pojedinih izbornih kandidata, a što su učinili pojedini mediji, predstavlja kršenje izborne šutnje.


Pojedini mediji su prenijeli integralne izjave u živo pojedinih izbornih kandidata, odnosno osoba koje neposredno sudjeluju u izbornoj promidžbi, a što je kršenje izborne šutnje“, priopćio je DIP ne precizirajući o kojim se izbornim kandidatima i medijima sve radi.


Naglasilo je kako se navedene izjave mogu objaviti večeras iza 19 sati kada u Hrvatskoj, koja bira novi, 11. saborski saziv, prestaje izborna šutnja i zatvara se više od 6. 500 biračkih mjesta.


DIP upućuje da se tijekom izbornog dana može objaviti čin glasovanja pojedinih izbornih kandidata i jedna kratka neutralna izjava kojom se poziva birače na glasovanje.


Povjerenstvo je još jednom pozvalo medije da se pridržavaju izborne šutnje i njegovih naputaka Državnog izbornog povjerenstva.


NOVO! 10:25 Svi građani koji imaju prebivalište izvan Zagreba glasuju na biralištu u Varšavskoj ulici  te se tamo stvorila gužva. Okupilo se mnoštvo studenata.


Foto T. TOMIČIĆ


NOVO! 9:51 – Među onima koji su već iskoristili svoje biračko pravo su i brojni političari – od Peđe Grbina i Andreja Plenkovića, do Tomislava Tomaševića.


FOTO Na birališta već izašli i brojni političari. Svi očekuju da će biti velika izlaznostNOVO! 9:40 – Do DIP-a su stigli i neki birački prigovori. Članica DIP-a Ivana Belec kaže da se odnose na građane kojima su istekle osobne iskaznice, žale se da nisu uvedeni u popis birača. Da bi se to moglo događati, DIP je upozorio prije izbora, te objasnio što moraju učiniti građani koji dolaskom na biračko mjesto utvrde da im osobna iskaznica ne vrijedi.


Onaj tko nema važeću iskaznicu, ne znači da neće moći ostvariti svoje pravo, treba napraviti dodatan korak, otići do upravnog odjela, to je u pravilu matični ured, izvaditi plavu potvrdu, s njom se vratiti na biračko mjesto, dobiti glasački listić i glasovati, objasnio je ranije član i glasnogovornik DIP-a Slaven Hojski.


Naglasio je i da će na izbornu srijedu svi uredi državne uprave dežurati od 7 do 19 sati i uredno će izdavati te potvrde.


Belec ističe da je DIP u srijedu intervenirao i zbog prigovora da su anketari koji provode ispitivanja za izlazne ankete, sa svojom opremom postavljeni preblizu biračkim mjestima. To je bio slučaj na dosta mjesta, DIP ih je zamolio da se udalje na primjerenu udaljenost, kazala je članica DIP-a.


Ranije – O 151 saborskom zastupniku 11. saziva Hrvatskog sabora odlučuje 3 milijuna i 773 tisuće birača, 127 tisuća manje nego prije četiri godine. S prebivalištem u Hrvatskoj ih je 3 milijuna i 511 tisuća, bez prebivališta u njoj, aktivno registriranih je 222.300 birača.


Koliko je birača iskoristilo svoje pravo do srijede u 11, 30 sati, DIP će objaviti u podne.


Državno izborno povjerenstvo (DIP) pozvalo je birače da ostvare svoje pravo i glasuju. „Vidimo se na biralištu“, poručuju biračima iz DIP-a.


Osim u Hrvatskoj, saborske zastupnike hrvatski će birači birati u još 41 državi diljem svijeta, u njima se glasuje dva dana, u utorak i u srijedu, a vremenska zona u kojoj se nalaze, određuje vrijeme otvaranja i zatvaranja 110 biračkih mjesta koliko ih se u njima nalazi.


Prva su se otvorila, u ponedjeljak u 23 sata, i prva će se zatvoriti tri biračka mjesta u Australiji, u srijedu u 11 sati po hrvatskom vremenu.


U Sabor se bira 151 zastupnik, 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, osam biraju pripadnici nacionalnih manjina u 12. jedinici, a tri birači bez prebivališta u Hrvatskoj u 11. izborno jedinici koju čini cijeli svijet.


O zastupnicima 11. saborskog saziva odlučuje 3 milijuna i 773 tisuće birača, 127 tisuća manje nego prije četiri godine. S prebivalištem u Hrvatskoj ih je 3 milijuna i 511 tisuća, bez prebivališta u njoj, aktivno registriranih je 222.300 birača.


Svoje pravo birači će moći ostvariti na gotovo sedam tisuća biračkih mjesta, u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj u srijedu ih je otvoreno 6. 544, najviše u 2. (854), najmanje (365) u 1. izbornoj jedinici.


Privremeno upisani birači glasovat će na 102 posebna biračka mjesta, oni u ustanovama socijalne skrbi na 91, zatvorenici na 28, pomorci na 15 te birači u Oružanim snagama RH na dva posebna biračka mjesta.


Preferencijalni glas


Birači koji se odluče izaći na izbore, glasuju tako da na glasačkom listiću zaokruže broj ispred imena liste koju drže najboljom. Mogu iskoristiti i preferencijalni glas, pa zaokružiti broj ispred imena jednog kandidata na određenoj listi.


Kandidat koji osvoji najmanje deset posto glasova svoje liste ima prednost pred ostalima, neovisno gdje je smješten na listi, što znači da u Sabor može ući i kandidat koji je bio na posljednjem mjestu.


Biračima na parlamentarnim izborima se u 11 izbornih jedinica nudi 165 lista, a za jedno zastupničko mjesto natječe se 15 kandidata.


Birači bez važeće osobne iskaznice; svi uredi državne uprave dežurni od 7 do 19 sati


Član i glasnogovornik DIP-a Slaven Hojski upozorava na dvije moguće situacije na izborni dan, jedna od njih su birači koji nemaju važeću osobnu iskaznicu.


„U izvatku iz popisa birača, koji će se u srijedu naći na svim biračkim mjestima, nalaze se svi birači s važećom osobnom iskaznicom, no onaj tko ju nema, ne znači da taj dan neće moći ostvariti svoje pravo“, kaže Hojski i objašnjava što takav birač treba poduzeti.


„Treba napraviti dodatan korak, otići do upravnog odjela, to je u pravilu matični ured, izvaditi plavu potvrdu, s njom se vratiti na biračko mjesto, dobiti glasački listić i glasovati“, dodao je.


Naglasio je da su svi uredi državne uprave u srijedu dežurni od 7 do 19 sati i uredno će izdavati te potvrde.


Hojski ističe i kako birači koji na izborni dan neće biti u mjestu prebivališta, a privremeno su se upisali ili su uzeli potvrdu za glasovanje, primjerice iz Osijeka za Dubrovnik, ne mogu u Dubrovniku glasovati na bilo kojem biračkom mjestu, nego na posebnom.


Na 102 biračka mjesta u Hrvatskoj, a to su u pravilu svi veći gradovi, imamo takva posebna biračka mjesta, tamo birač iz Osijeka može doći i dobiti glasački listić svoje, 4. izborne jedinice i na njemu glasovati, objašnjava.


DIP-ova poruka poslodavcima


Izbore za 11. saziv Hrvatskog sabora nadzirat će 5. 400 promatrača, u izbornoj administraciji bit će angažirano više od 70 tisuća osoba.


Iako je izborna srijeda neradni dan, puno zaposlenika, ipak, će raditi, pa je DIP poslao poruku njihovim poslodavcima.


Zamolili smo ih da osiguraju rad u smjenama kako bi se svim biračima omogućilo da stignu na biračko mjesto i glasuju, kazao je Hojski.


DIP će u srijedu u podne i u 17 sati izvijestiti javnost o odazivu birača, a u 21 sat objaviti prve izborne rezultate, koje će osvježavati svakih 15 minuta, tako da bi između 23 i 24 sata trebalo biti obrađeno tri četvrtine biračkih mjesta.


Tada ćemo, dosta izvjesno, vidjeti i raspored zastupnika u Saboru, najavio je član i glasnogovornik DIP-a.