Turistički znalci

Ostojić: “Cijepljenje i mjere jedini način da sačuvamo zdravlje i radna mjesta”. Ognjenović: “Prvo poluvrijeme odlično odrađeno”

Alenka Juričić Bukarica

Veljko Ostojić, Selimir Ognjenović / Foto: Novi list

Veljko Ostojić, Selimir Ognjenović / Foto: Novi list

Kompanije na Sjevernom Jadranu, dakle u Istri i na Kvarneru, se financijski približavaju razini od 80 pa i do 90 posto financijskih učinaka iz 2019. Srednji Jadran je na nekih 60 do 70 posto, a sam jug na nekih 40 do 50 posto financijske realizacije iz 2019., kazao je OstojićNa jučerašnjem sastanku svih važnih dionika u sferi turizma održanom u Opatiji Veljko Ostojić, predsjednik Hrvatske udruge turizma (HUT), zahvalio premijeru i Vladi na uspješnom vođenju epidemiološke situacije koja je preduvjet ovakve turističke godine.


– Bez toga sigurno ne bismo bili ni blizu ovakvih rezultata, jer vidimo što se događa u drugim mediteranskim zemljama koje su, barem neke od njih, tek na polovini rezultata koje radi Hrvatska, kazao je Ostojić te kao jedan od vrlo bitnih faktora koji su bili preduvjet za ostvarenje ovako dobre sezone također istaknuo potpore za očuvanje radnih mjesta koje su pomogle da turističke kompanije zadrže velik broj zaposlenika, a bez kojih ne bi mogle odraditi sezonu.


Isto je tako ukazao kako je projekt Safe Stay in Croatia odlično primljen u svim hrvatskim emitivnim zemljama i pokazao da se Hrvatska ozbiljno pripremila za ovu turističku godinu, ali i istaknuo važnost prioritetnog cijepljenja turističkih djelatnika.
Predsjednik najveće turističke udruge u Hrvatskoj kazao je i kako je ovogodišnja sezona i financijski jako dobra.


– Kompanije na Sjevernom Jadranu, dakle u Istri i na Kvarneru, se financijski približavaju razini od 80 pa i do 90 posto financijskih učinaka iz 2019. Srednji Jadran je na nekih 60 do 70 posto, a sam jug na nekih 40 do 50 posto financijske realizacije iz 2019., kazao je Ostojić.


Ujedno je podsjetio kako je Hrvatska sada na sredini ovogodišnje turističke sezone i predstoji još dug put do kraja godine.


– Pozivam stoga sve kolege iz turističkog sektora da se ponašaju krajnje profesionalno, da poštuju sve epidemiološke mjere i da se, oni koji još nisu, i cijepe jer ćemo jedino na taj način očuvati svoja radna mjesta, zaštititi svoje zdravlje i zdravlje svojih obitelji, kao i samih gostiju. Optimist sam što se tiče ovogodišnje turističke sezone koja je jedna dobra osnova za još bolju 2022., kazao je Ostojić.


Prvo poluvrijeme odlično odrađeno


Selimir Ognjenović, vlasnik turističke agencije ID Riva, doajen hrvatskog turizma smatra da je sastanak u Opatiji organiziran u pravo vrijeme.


– Mislim da hrvatski turizam zaslužuje jedan ovakav sastanak na najvišoj razini između ostalog i zbog toga da bi se odaslale važne poruke – da je turistička sezona krenula tijekom kojim moramo biti zadovoljni, da su strahovi s početka godine davali mnogo manje mogućnosti od onoga što se sada stvarno dogodilo, ali i da sada u ovoj sezoni koja kasni zapravo počinje njezino drugo poluvrijeme. Safe stay in Croatia je projekt uz koji smo poručili svjetskim tržištima – pogledajte, mi smo odradili svoju domaću zadaću.


Ne samo da smo u 2020. godini pokazali da možemo održati turizam čak i u najtežim uvjetima, nego smo se i za 2021. godinu još puno bolje pripremili i sada se sve to pokazalo.


Držimo palce i budimo pametni i nadalje, jer prvo je poluvrijeme prema svim pokazateljima odlično odrađeno, rekao je Ognjenović.