Dosta!

Organizatori pozvali na današnje prosvjede za Čavajdu: ‘Nećemo stati. Vlast nema hrabrosti provoditi zakon’

P. N.

Foto Snajin Strukic PIXSELL

Foto Snajin Strukic PIXSELL

Važno je da priznamo da je za ovu retradicionalizaciju društva izrazito odgovorna i Crkva, poručila je PeovićDanas se u više hrvatskih gradova održava prosvjed pod nazivom “Dosta! Uništavanja javnog zdravstva i zanemarivanja zdravlja žena!” u znak solidarnosti s Mirelom Čavajdom i svim ženama kojima su u Hrvatskoj uskraćeni zakonski zajamčen prekid trudnoće i drugi oblici zdravstvene skrbi.


Prosvjed je s početkom u 18 sati najavljen u Zagrebu na Trgu bana Jelačića te u isto vrijeme u Puli, Rijeci, Sisku, Splitu, Šibeniku, Osijeku, Zadru i na Korčuli. Prosvjednu akciju organiziraju udruga RODA, CESI, Zaklada Solidarna, PaRiter, Građanke i građani Rijeke i Platforme za reproduktivna prava.


“Znamo kakva je zdravstvena skrb u Hrvatskoj. Dosta nam je ovog zdravstvenog sustava koji ne želi, a nekad i ne može, pružiti zdravstvenu skrb svim građanima i građankama Hrvatske”, rekli su organizatori na današnjoj press konferenciji, prenosi N1.
Tvrde da neće stati sve dok svaka žena nema odgovarajuću skrb za zdravlje.


“Mi nemamo vlast koja je spremna provoditi postojeći zakon, koja je kompetentna i koja ima hrabrosti provoditi postojeći zakon. Ženama usluge legalnih zahvata nisu dostupne. Nema smisla prozivati one koji rade svoj posao, one koji svakoj ženi u ovoj državi omogućavaju pristup zdravstvenoj skrbi. Treba prozivati one koji svoj posao ne rade. Koliko posto liječnika u Hrvatskoj ima priziv savjesti, to je na njima, ali sto posto žena u Hrvatskoj ima pravo ostvariti zdravstvenu skrb”, rekli su i dodali da im je dosad prijavljeno više slučajeva ginekološkog nasilja.


U Saboru su i zastupnice pozvale na prosvjed.


“Ako mi ostanemo po strani, naše kćeri, unuke, majke, sestre, poznanice, prijateljice sutra će se morati opravdavati licemjerima i šovinistima za neku svoju odluku. Ovaj prosvjed danas je temelj izmjene zakona, jer izmjena zakona koja će omogućiti ženi da upravlja svojim tijelom je neizbježna i ona će se morati dogoditi”, rekla je Mirela Ahmetović.


Na prosvjed je pozvala i Katarina Peović.


“Danas smo ovdje da kažemo – pobačaj, nazad u Ustav. Jer da je pobačaj u Ustavu, teško da bi se moglo tumačiti kako hoće. Važno je da priznamo da je za ovu retradicionalizaciju društva izrazito odgovorna i Crkva. Vrijeme je da to javno kažemo i da ne zatvaramo oči pred činjenicom da je Crkva zaslužna za to”, rekla je Peović.


“Dosta je toga da naši građani, pa i žene, po ostvarivanje svojih prava idu u druge države. Takva Hrvatska ne može opstati”, rekla je Dalija Orešković.


“Vidjeli smo i iz slučaja gospođe Čavajde, koja je dio svog tegobnog puta prošla i u bolnici, da ima prostora da napredak. Mi smo prije svega legalisti i upravi bolnice važno je da se poštuje i pravo na priziv savjesti. Osigurat će se pravo na prekid trudnoće, ali će se poštovati i pravo na priziv savjesti”, rekla je Ivana Kekin, piše N1.