Andrija Klarić

Organizator antivakserskog prosvjeda u Zagrebu dobio i petu novčanu kaznu: ‘Nisam imao pojma’

Hina

Foto D. Kovačević

Foto D. Kovačević

Zasad mu je izrečeno ukupno 45.754 kune kazne, a s troškovima postupaka, više od 50.000 kunaAndrija Klarić dobio je još jednu, već petu prekršajnu kaznu zbog prosvjeda protiv pandemijskih mjera, piše u subotu Večernji list.


Za ovu od 20.000 kuna objavljenu na službenom portalu e-oglasna.pravosudje.hr, kad ga je tim povodom kontaktirao Večernji list, rekao je: “Nisam imao pojma o tome!”


Sutkinja Općinskog prekršajnog suda u Zagrebu Suzana Sovilj osudila ga je zbog kršenja Zakona o javnom okupljanju na prosvjedu 15. siječnja 2022. na Trgu kralja Tomislava i na Markovu trgu od 18 do 19.45 sati, a na koji je pozivao građane na prosvjedima 8. i 13. siječnja u Samoboru te ispred Hrvatske liječničke komore.
Na prosvjedu koji nije najavljen policiji, a koji je i vodio, okupilo se oko 120 građana od kojih se šezdesetak prema optužnom prijedlogu I. policijske postaje u Zagrebu uputilo na Trg svetog Marka.


Drugi prekršaj počinio je što kao organizator nije poduzeo mjere osiguranja reda i mira pa su kršene epidemiološke mjere jer se okupilo više od sto građana, koji nisu koristili zaštitne maske iako zbog mnoštva nije bilo moguće držati odstojanje od 1,5 metra.


Sutkinja je Klariću za otegotno uzela što je već pravomoćno osuđivan za iste prekršaje. Rasprava je održana u njegovoj odsutnosti, jer su se objavom poziva na e-oglasnoj ploči za to ispunili zakonski uvjeti.


Naime, pozivi na njegovu adresu vraćali su se s napomenom “nepoznat”, a uoči postupka je upozoren o posljedicama neizvještavanja o promjeni prebivališta ili boravišta. Sutkinja je na raspolaganju imala policijske snimke.


Zasad mu je izrečeno ukupno 45.754 kune kazne, a s troškovima postupaka, više od 50.000 kuna. Pitanje je hoće li na tome stati.


Iako su suci izricali minimalne ili kazne u donjoj polovici raspona od 5000 do 20.000 kuna, postavit će se i pitanje razmjernosti u kontekstu standarda Europskog suda za ljudska prava, premda ni ESLJP nije baš pokazao naklonost protivnicima covid-mjera s obzirom na tadašnje brojke zaraženih i mrtvih s ili od covida-19, piše novinar Večernjeg lista Marinko Jurasić.