Darko Puljašić

Optuženi HDZ-ov zastupnik tvrdi: Nisam skrivao kaznenu prijavu. Šef stranke sve je znao kada je sastavljao liste!

Dražen Ciglenečki

Foto Pixsell

Foto Pixsell

Naravno da smo očekivali da će Županijski sud odbiti tu optužnicu, objasnio je Darko PuljašićBez zastupničkog imuniteta jučer je ostao i HDZ-ov gradonačelnik Požege Darko Puljašić, ali, za razliku od Barišića i Grgića, zato da bi se protiv njega kazneni postupak mogao nastaviti. On je, naime, u Puljašićevom slučaju započeo još prije tri godine i požeški gradonačelnik već je dogurao do pravomoćne optužnice.


Državno odvjetništvo tereti ga za određene nezakonitosti u dogradnji osnovne škole u Požegi, čak da su Puljašić i ostali okrivljenici krivotvorili ugovor s Ministarstvom regionalnog razvoja i EU fondova o ovom projektu, da je, dakle, zastupnik HDZ-a učinio nešto kažnjivo u odnosu na Plenkovićevu vladu.


Stoga je doista nejasno kako se Puljašić uopće našao na listi. Da ne bi bilo zabune, on sam je jučer rekao novinarima da je Plenković, prije nego što je odlučio da na izbornoj listi HDZ-a bude Puljašić, bio informiran o njegovoj optužnici, tada još, istina, nepotvrđenoj.
– Znao je, taj postupak traje od 2017., nitko ga nije skrivao. Naravno da smo očekivali, da sam očekivao da će Županijski sud odbiti tu optužnicu, jer sam bio uvjeren da će sve činjenice koje smo ja i moji odvjetnici dokazali u postupku netko ipak prepoznati i reći da tu nema nikakvih problema i da nije protuzakonito.


Nažalost, oni to nisu prepoznali i sada ću u sudskom postupku dokazati svoju nevinost, izjavio je Puljašić. Moglo bi se iz njegovih riječi, s obzirom na to da je prvo govorio u množini, zaključiti da je i predsjednik HDZ-a, kad je odlučivao o izbornim listama, očekivao da će Županijski sud odbiti tu optužnicu, ali ju je, eto, deset dana nakon izbora ipak potvrdio.


Iz onoga što je, pak, izjavio glavni tajnik HDZ-a Krunoslav Katičić, proizlazi da Puljašić ne bi bio na listi u petoj jedinici da je prije njezine predaje optužnica već bila potvrđena. Katičić je na press konferenciji prvo konstatirao da »u trenutku kada je HDZ sastavljao liste nije postojala niti jedna jedina indicija o koruptivnim radnjama«, a onda su ga novinari podsjetili na Puljašićevu optužnicu, podignutu još sredinom siječnja.


– Prilikom donošenja odluke o sastavljanju izbornih lista, nije postojao nikakav pravomoćni optužni prijedlog i zapreka da bi Puljašić bio na listi, istaknuo je Katičić. Znači da je Županijski sud u Slavonskom Brodu »zakasnio« s odlukom mjesec dana, pa je Puljašić danas zastupnik parlamentarne većine s pravomoćnom optužnicom. Puljašić je osobno i dalje uvjeren da je sve napravio kao što je to trebalo.


– Za deset dana će učenici Osnovne škole »Dobriša Cesarić« dobiti potpuno opremljenu sportsku dvoranu i biti po tome ravnopravni svoj drugoj djeci u Hrvatskoj koja već imaju takav objekt. Radim dobro i korektno i zašto bih onda odustao od političke karijere.


– HDZ zbog mene neće imati političku štetu, ocijenio je Puljašić. Novinare je zamolio da ga ne trpaju u isti koš s Barišićem i Grgićem, jer “to je ipak jedan drugi postupak”. Inače, Božidaru Kalmeti na parlamentarnim izborima 2016. Plenković nije dopustio da bude na listi HDZ-a, iako mu optužnica tada još nije bila pravomoćna.