Mreža udruga BENEFIT upozorava

U Hrvatskoj se na ilegalnom tržištu pojavila droga fentanil: “Mala količina je dovoljna da osoba prestane disati i umre”

P. N.

NL arhiva

NL arhiva

Zasada je poznato da su nedavno u Hrvatskoj dvije osobe preminule od predoziranja fentanilom 


 


Mreža udruga BENEFIT uputila je apel korisnicima droga da pripaze na pojavu fentanila na  ilegalnom tržištu droga te poziv državnim tijelima da što prije reagiraju.
Fentanil je izuzetno snažan opioidni lijek. On je između 50 i 100 puta jači od morfija, izaziva jaku ovisnost te je  uzrok preko 100.000 smrti godišnje od predoziranja u SAD-u, poručuju iz Mreže udruga BENEFIT. 


“Fentanil se legalno koristi u liječenju najčešće terminalno bolesnih pacijenata, ali je pronašao svoj put do  korisnika droga. Korisnici droga ga uzimaju kao tabletu, injektiraju, puše ili ušmrkavaju. Samo mala količina fentanila je dovoljna da osoba prestane disati i umre”, piše u priopćenju Mreže udruga BENEFIT. 


“Narkomafija proizvodi fentanil u laboratorijama, jeftiniji je od heroina i lakše se krijumčari jer su potrebne puno  manje doze za postizanje vrhunca, a istovremeno izaziva veliku i jako brzu ovisnost“, rekla je Iva Jovović, predsjednica Mreže udruga BENEFIT. 


Dodala je da zadnjih godina u SAD-u i Kanadi više od 500.000 osoba umrlo od predoziranja fentanilom.  Zasada je poznato da su nedavno u Hrvatskoj dvije osobe preminule od predoziranja fentanilom.  


Mreža udruga BENEFIT poziva državna tijela da osiguraju: 


što širi i lakši pristup korisnika droga Naloxonu, lijeku koji sprečava smrt od predoziranja;


testiranje droga, tzv. drug checking kako bi korisnici znali da li se u paketiću droge koji su nabavili  nalazi fentanil te tako izbjegli smrt od predoziranja; 


otvaranje sigurnih mjesta za korištenje droga; 


financiranje programa smanjenja šteta kao pravovremeni i jedini odgovor na pojavu epidemije fentanila;


dugogodišnje ugovaranje s udrugama koje provode programe smanjenja štete te izbjegavanje  projektnog financiranja koje nije dugoročno i održivo;  


kontinuirano praćenje pojave fentanila i smrti od predoziranja. 


“Ovisnost o drogama predstavlja kompleksno zdravstveno stanje koje pogađa pojedinca koji koristi droge,  njegovu obitelj te širu zajednicu”, ističe Jovović te nastavlja: “Svaka smrt od predoziranja fentanilom je tragični  događaj koji se mogao izbjeći da su podjela Naloxona, testiranje droga i sigurna mjesta za injektiranje dostupna  u Hrvatskoj. Još nije kasno poduzeti mjere da spriječimo veliku epidemiju droge koja je došla do naših vrata.” 


Programi smanjenja šteta, kažu u BENEFITU, se provode u Hrvatskoj od 1996. te su financirani sredstvima  Ministarstva zdravstva i lokalnih zajednica. Nažalost, to je financiranje projektno, na razini jedne do tri godine i  ovisi o promjenama u državnom i lokalnim proračunima, ističu u BENEFITU.  


BENEFIT je predložio Ministarstvu zdravstva da s udrugama koje provode programe smanjenja štete ugovori  dugotrajniju provedbu koja neće ovisiti o tome da li je neka udruga na natječaju prošla ili nije prošla administrativnu provjeru prijave. 


 


Mreža udruga BENEFIT okuplja udruge u Hrvatskoj koje provode programe smanjenja šteta.  Programi smanjenja štete imaju za cilj smanjenje zdravstvenih i socijalnih posljedica korištenja droga. Aktivnosti  uključuju podjelu sterilnog pribora za injektiranje; prikupljanje korištenog pribora; čišćenje javnih lokacija od  odbačenog pribora; testiranje na HIV, HCV te druge spolno i krvlju prenosive bolesti; upućivanje korisnika na  liječenje te drugo.