DIP OBJAVIO

Okončani poništeni izbori u Raši: Još jedna besmislena pobjeda Restart koalicije

Hina

Foto: M. GRACIN

Foto: M. GRACIN

 Restart koalicija pobijedila je i u općini Raša, a potpuni su rezultati pokazali vrlo slab odaziv, glasovala je tek trećina od 2. 700 birača, tj. njih 909. Ta je koaliciju dobila  573 glasa, HDZ 114, koalicija Možemo! 44, a Most 40 glasovaZAGREB – Državno izborno povjerenstvo (DIP) u ponedjeljak je objavilo potpune izborne rezultate za 8. jedinicu, u kojoj se u nedjelju ponovno glasovalo na jednom biračkom mjestu u Raši, i od te objave počinju teći rokovi za prigovore o kojima ovisi kada će biti objavljeni konačni rezultati.


U 8. izbornoj jedinici, koju čini Istra i zapadni dio Primorsko-goranske županije, pobijedila je Restart koalicija sa osam osvojenih zastupničkih mandata, HDZ-u su pripala četiri, po jedan platformi  Možemo! i Mostu.


Zastupnička mjesta osvojili su Restartovi Peđa Grbin, Erik Fabijanić, Tulio Demetlika, Silvano Hrelja, Katarina Nemet, Mirela Ahmetović, Marin Lerotić i Sanja Radolović, HDZ-ovi Oleg Butković, Anton Kliman, Gari Capelli i Ivan Kirin, te iz koalicije Možemo! Katarina Peović i Mostov Marin Miletić.
Na izbore je izašlo 42,5 posto birača, 158 tisuća od njih 372. 573.


Glasovala tek trećina birača


Restart koalicija pobijedila je i u općini Raša, a potpuni su rezultati pokazali vrlo slab odaziv, glasovala je tek trećina od 2. 700 birača, tj. njih 909. Ta je koaliciju dobila  573 glasa, HDZ 114, koalicija Možemo! 44, a Most 40 glasova.


Biračko mjesto broj 6 u Raši jedino je od gotovo 7 tisuća biračkih mjesta u Hrvatskoj i svijetu, na kojima se 5. srpnja birao novi saziv Sabor, a na kojemu su izbori ponovljeni, jer je u glasačkoj kutiji nađen višak listića.


I na tom je mjestu pobijedila Restart koalicija, no to u konačnici nije promijenilo opći ishod parlamentarnih izbora na kojima je pobijedio HDZ, već su ponovljeni izbori važni zbog rokova.


Rok za prigovore


Nakon što su objavljeni potpuni izborni rezultati, ‘kreće’ rok za prigovore.


„Rok za prigovore je 48 sati, istječe u srijedu u ponoć i ukoliko ih ne bude, konačne rezultate za 8. jedinicu, a samim tim i cijelu državu, imat ćemo u četvrtak, 16. srpnja“, objasnio je glasnogovornik i član DIP-a Slaven Hojski.


Ukoliko prigovora bude i sve ‘ode’ do Ustavnog suda, mogući datum za konačne rezultate je 21. odnosno 22. srpnja.


Tada bi počeo teći rok od 20 dana u kojemu predsjednik Republike saziva konstituirajuću sjednicu Hrvatskog sabora, što teoretski znači da bi se ona mogla održati krajem srpnja ili početkom kolovoza.