Vlado Hrdalo

Odvjetnik otkriva što sad mogu očekivati žrtve riječke kriptoprevare: ‘Žao mi je svih oštećenih’

P. N.

Foto iStock

Foto iStock

Riječka tvrtka Bitlucky, rekao je, nije bila dio njihove udruge, iako je znao da postojeOdvjetnik Vlaho Hrdalo, koji vodi udrugu za blockchain i kriptovalute komentirao je aferu Bitlucky, odnosno slučaj riječke tvrtke koja je prevarila brojne investitore.


“Žao mi je svih oštećenih. Ne znamo razmjere, iznosi su špekulacija jer točne podatke još nemamo. Pozdravljam sve napore koji bi doveli do saniranja štete, ali nisam siguran koji su alati na raspolaganju”, rekao je za N1.


Kaže da bi se o zakonskoj regulativi na ovom području dale napisati knjige.
“Prošli tjedan je u EU-u izglasana regulativa koja će harmonizirati pravo u zemljama koje su do sada imale slična pravila. Sada se stvara pravi registar, ali ako oni su bili na popisu HANFA-e, onda je to prekršaj jer krši zakon o pranju novca. Meni je jasan stav HANFA-e i HNB-a koji kažu da to tržište nije regulirano i ostat će tako sve do stupanja regulative na snagu. Čak su bile i rupe u zakonu da niste obuhvaćeni ni zakonom o pranju novca, mi stvarno pozdravljamo ovu inicijativu EU-a jer želimo da se regulira tržište”, rekao je.


Navodi kako se većina prevara događa kao posljedica klikanja na oglase i nasjedanja na klasične prevare u kojima kripotvalute uopće nisu dio te priče.


“Mi upozoravamo da treba biti pažljiv s ulaganjem i da se ne ulaže više nego što ste spremni izgubiti. Prvo je najbolje možda uložiti 10 eura da vidite kako stvari stvarno funkcioniraju i onda se sami možete zaštiti. HNB je od početka bio jasan da kripotovalute nisu novac i da to nema veze s njima”, napomenuo je.


Riječka tvrtka Bitlucky, rekao je, nije bila dio njihove udruge, iako je znao da postoje.


“Podneseno je više kaznenih prijava, čini mi se da je izgledno provođenje stečajnog postupka. Smisao je da stečajni upravitelj preuzima kontrolu i gleda ima li imovine kojima bi se potraživači mogli namiriti. Državna tijela imaju vrlo dobre alate i stručnjake i s njima dobro surađujemo”, rekao je Hrdalo za N1.