"Garaža" i "Selotejp"

Odvjetnici se u Glavaševom procesu milijune naplaćuju od – države. Sve skupa traje već punih 17 godina

Dražen Ciglenečki

Nakon 17 godina, sudski postupak opet je na početku - Branimir Glavaš / Foto JOSIP REGOVIĆ/PIXSELL

Nakon 17 godina, sudski postupak opet je na početku - Branimir Glavaš / Foto JOSIP REGOVIĆ/PIXSELL

Odvjetnik Mirka Sivića tražio je i dobio 550 tisuća kuna. Odvjetnički ured Ivice Krnjaka od zagrebačkog Županijskog suda zatražio je oko 1,7 milijuna kuna. Očekuje se da odvjetnica Tihomira Valentića uskoro dostavi svoj troškovnik 


 


ZAGREB – Kad je 2005. protiv Branimira Glavaša pokrenuta istraga zbog sumnje da je sudjelovao u počinjenju ratnih zločina u Osijeku 1991., njegov sin Filip bio je učenik osmog razreda osnovne škole. Danas je on otac dvoje djece i kao odvjetnik je uključen u očevu obranu. U međuvremenu je u tom postupku bilo doista svega, Glavaš je pritvaran, pa puštan nakon što je štrajkao glađu, pobjegao je u BiH i tamo služio zatvorsku kaznu koju je dobio u Hrvatskoj, u koju se vratio 2017. jer je Ustavni sud ukinuo presudu. Traje to sve već 17 godina, a sada je opet na početku. Sudski proces još jednom mora krenuti iznova, ovaj put zato što su proteklih mjeseci preminula dvojica suoptuženih, Ivica Krnjak i Tihomir Valentić. S obzirom na to da je još 2016. umro Mirko Sivić, kojemu se također sudilo zajedno s Glavašem, znači da je od sedmero optuženika, osim dugodišnjeg političkog prvaka HDZ-a, a zatim HDSSB-a, živo još njih troje – Gordana Getoš Magdić, Dino Kontić i Zdravko Dragić. Oni će se najesen u zagrebačkom Županijskom sudu opet očitovati jesu li razumjeli optužnicu i osjećaju li se krivima.


Poznata potraživanja
Posljednji sudski postupak, do kojeg je došlo zbog odlaska sutkinje Tanje Pavelin na drugu dužnost, započeo u listopadu prošle godine, ali održano je samo jedno ročište, na kojemu je Glavaš rekao da se ne može izjasniti o optužnici budući da je ne razumije jer je u pitanju »politička krivotvorina Državnog odvjetništva«. Ubrzo se teško razbolio Valentić, vještak je utvrdio njegovu procesnu nesposobnost, i zakazane rasprave su odgađane. Krnjak nije bio bolestan čovjek, ali početkom veljače pokosila ga je korona. Premda je 2009. osuđen na osam godina zatvora, na koncu je umro formalno nedužan, jednako kao i krajem svibnja Valentić, koji je 2009. kažnjen s pet godina robije.


Dodatna tužba u maratonskom procesu

 


Ovaj sudski proces ima već i svojevrsni spin-off. Krunoslav Fehir, ključan svjedok protiv Glavaša u slučaju »garaža«, tužio je prije dvije godine Krunislava Olujića da ga je oklevetao lažući u svom svjedočenju da mu se on 2010. povjerio da ga je za davanje iskaza pripremao Vladimir Faber, tadašnji načelnik Policijske uprave osječko-baranjske, a da je često kontaktirao s Bajićem, pa i Šeksom i Jadrankom Kosor. Olujić i Glavaš, međutim, tvrde, o čemu je nedavno pisao naš list, da im je Šeks 26. listopada, na večeri u jednom zagrebačkom restoranu, priznao da je »Fehira poslao Bajiću«. Šeks to opovrgava, ali s obzirom na to da će i on biti svjedok u Fehirovoj parnici protiv Olujića, nije spreman o tome javno govoriti.

Vjerojatno bi nemoguće bilo izračunati koliko je ovaj maratonski postupak koštao državu, ali neke se cifre ipak znaju i to upravo one vezane za optuženike koji su umrli. Naime, njihovi odvjetnici od države naplaćuju svoje troškove. Tako je Selim Šabanović, koji je branio Sivića, tražio i dobio 550 tisuća kuna. Krnjaka je od 2006. zastupao Nediljko Rešetar, a kad se 2010. umirovio, odvjetnički ured preuzeo je njegov sin Domagoj. I on je prije mjesec i pol dana, nakon što je obustavljen postupak protiv preminulog Krnjaka, ispostavio zagrebačkom Županijskom sudu vrlo precizan troškovnik za 16 godina zastupanja svog klijenta, zapovjednika posebne postrojbe za diverzantsko-izviđačke namjene Operativne zone Osijek, zatraživši 1.740.315,14 kuna. Prva upisana stavka u tom troškovniku je 4.500 kuna za 21. listopada 2006., za rad u sklopu istrage od 17,55 do 19 sati. Taj dan je Krnjak priveden. Posljednje što je za njega odvjetnik Rešetar učinio bilo je 23. prosinca 2021., napisao je jedan podnesak za 250 kuna i još platio 850 kuna za poštarinu. Naknadno je Rešetar, zbog »kompleksnosti predmeta«, odlučio uvećati svoj zahtjev i to za 100 posto. Tako bi u slučaju da sud to odobri, obrana Krnjaka državu koštala ukupno tri i pol milijuna kuna. Očekuje se da Valentićeva odvjetnica Jadranka Sloković uskoro dostavi Županijskom sudu svoj troškovnik.


Iskazi svjedoka


Kako bilo, četvero optuženih u slučajevima »garaža« i »selotejp« nastavljaju svoju pravosudnu odiseju. U ponovljenom postupku čitat će se iskazi dosadašnjih svjedoka, primjerice Vladimir Šeks pojavio se dva puta u toj ulozi i nije ničim teretio Glavaša, a ni ostale optuženike. No, Glavaš je već u postupku tijekom kojeg su umrli Krnjak i Valentić predložio da se ispita i tridesetak novih svjedoka.


– Ti ljudi još nisu saslušani, a mislim da bi trebali biti. Tako sam pozvao i novinara Ivicu Šolu, kojemu je Ivo Sanader iz zatvora pisao da nema nikakve veze s mojim kaznenim progonom, ali da će doći vrijeme kad će on objaviti tko je bio glavni dodavač glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću. To pismo sam već priložio u sudski spis, a nakon Šolinog svjedočenja zvat ću i Sanadera, pa neka kaže na sudu to što zna, rekao nam je Glavaš.