Odvjetnica Vanja Jurić

‘Ovo je presedan. Sad imamo crno na bijelo da je prekid trudnoće u ovakvoj situaciji zakonit’

Hina

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Odvjetnica je ekla da će se njezina klijentica danas javiti nekoj od bolnica koje je ministar zdravstva Vili Beroš jučer predložio i vidjeti koji su njihovi prijedloziOdvjetnica Vanja Jurić izjavila je u četvrtak da je odluka drugostupanjske komisije koja je Mireli Čavajdi dopustila prekid trudnoće presedan u Hrvatskoj jer sada potvrđeno da je prekid trudnoće u takvim situacijama zakonit pa mogu biti zadovoljni radi svih žena u budućnosti.


Odvjetnica je Hini rekla da će se njezina klijentica danas javiti nekoj od bolnica koje je ministar zdravstva Vili Beroš jučer predložio i vidjeti koji su njihovi prijedlozi za dalje, a nakon toga će uz njezin savjet donijeti odluku sa svojom obitelji.


Što se tiče pravnog dijela, odvjetnica je odgovorila da im je sada prioritet da Čavajda i njezina obitelj prežive sve što slijedi te trenutno ne razmišljaju u kojem će smjeru ići pravna strategija.
“Odlučili smo da treba smiriti glavu i preživjeti sve što sad slijedi i da ćemo onda sjesti i vidjeti što je za nju i njezinu obitelj najbolje i najpametnije”, kazala je odvjetnica.


Dodala je da o pravnim strategijama, potencijalnim tužbama, koga će eventualno tužiti i zbog čega, još nisu razgovarali niti se u ovom trenutku time bave.


Smatra sa drugostupanjska odluka kojom je dopušten medicinski zahvat prekida trudnoće zbog malformacije ploda ne bi bila takva bez istupanja u medije.


“Ovo je sigurno presedan sada u Hrvatskoj na način da napokon crno na bijelo imamo ono što smo ranije znali, a to je da je takav prekid trudnoće u ovakvoj situaciji zakonit pa u tom smislu možemo biti zadovoljni radi svih žena u budućnosti”, rekla je Jurić.


Naglasila je, međutim da je Mireli Čavajdi trebala nevjerojatna hrabrost, odvjetnica, drugostupanjska komisija, podrška svih medija u državi i civilnih organizacija te najava velikog prosvjeda da bi država odlučila primijeniti zakon koji je na snazi.


Izrazila je nadu da bilo koja žena u budućnosti neće morati prolaziti torturu koju je prošla Čavajda kako bi ostvarila prava koja im pripadaju po zakonu, a prema kojem je prekid trudnoće nakon 10 tjedna dopušten samo u iznimnim situacijama.


Upitana treba li postojeći zakon koji regulira prekid trudnoće mijenjati, rekla je da se zakoni uvijek mogu poboljšati, ali i ustvrdila da postojeći zakon pruža potpuno dostatnu pravnu osnovu za priznavanje svim ženama u ovakvim situacijama prava na prekid trudnoće.


Smatra da postoji opravdana bojazan da bi se mogla smanjiti zajamčena razina prava ali s obzirom na uputu Ustavnog suda iz 2017. smatra da tako nešto ipak neće biti moguće.


Ministar zdravstva Vili Beroš objavio je u srijedu da je drugostupanjska komisija KBC-a Zagreb odlučila da Mirela Čavajda može obaviti medicinski zahvat prekida trudnoće i može se javiti u neku od zagrebačkih bolnica.


Beroš je rekao da je ključan nalaz bio nalaz magneta mozga koji je ukazao na nove značajno promijenjene okolnosti i izmijenjeno činjenično stanje na temelju kojeg je drugostupanjska komisija procijenila da su ispunjeni zakonski i medicinski preduvjeti za odobrenje prekida trudnoće.