Mjera opreza

Odluka stupa na snagu danas: Svi koji dolaze iz Velike Britanije i Južne Afrike moraju na dva tjedna u karantenu

Barbara Čalušić

foto: REUTERS/Hannah McKay

foto: REUTERS/Hannah McKay

Zbog novih sojeva virusa, Hrvatska je donijela i novu odluku o prelasku granice za neobavezna putovanja za putnike koji dolaze iz Velike Britanije i Južne Afrike.Novi soj koronavirusa koji je prvi put otkriven u Velikoj Britaniji prisutan je u 50 zemalja i teritorija, a novi južnoafrički soj u njih 20, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija. Treća mutacija virusa, čije je otkriće u nedjelju objavio Japan, mogla bi imati utjecaj na imunološki odgovor i zahtijeva daljnje proučavanje, objavila je organizacija, ocijenivši da je riječ o zabrinjavajućoj varijanti. U SZP-u poručuju da širenje koronavirusa povećava mogućnost njegovih mutacija te se s obzirom na visoke stope zaraze, može očekivati i pojava još novih varijanti virusa.


Zbog novih sojeva virusa, Hrvatska je donijela i novu odluku o prelasku granice za neobavezna putovanja za putnike koji dolaze iz Velike Britanije i Južne Afrike.


– Nova odluka je usklađena s preporukama Europskog vijeća, a popis država, koji je sastavni dio odluke, donosit će Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Prema tim putnicima primjenjivat će se posebne epidemiološke mjere, što znači da će pri ulasku u Hrvatsku morati pokazati negativan test i ići u karantenu od 14 dana. Karantena im se može skratiti na sedam dana ako PCR test bude negativan. To zasad vrijedi za Veliku Britaniju i Južnu Afriku, jer su novi sojevi otkriveni tamo i tamo je zabilježen najveći broj slučajeva zaraze. Vode se razgovori na razini Europske unije, kazao je jučer ministar Davor Božinović.
Zbog povećanog broja osoba koje putuju s ciljem dopremanja pomoći uvedena su posebna pravila pa će takve osobe moći ući u Hrvatsku bez testa, temeljem prethodne suglasnosti Stožera dok će putnici koji ulaze u Hrvatsku iz trećih zemalja imati slične uvjete kao oni koji putuju iz EU-a. Odluka stupa na snagu danas.