Tjedna prognoza

Od sutra zaboravite na minuse, temperatura će biti nadprosječna za siječanj. Za vikend kiša, najviše na sjevernom Jadranu

P. N.

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Početkom novoga tjedna oborine će izostati, ali još ne i hladnoća, ponegdje u noći i ujutro čak i izraženija nego tijekom vikenda, kaže VakulaIza nas je dan s gotovo posvuda cjelodnevnim minusima. Najniža temperatura, minus 11 stupnjeva Celzijusa izmjereno je u Bednji, Gospiću, Otočcu i na Zavižanu, gdje je na 5 cm iznad tla bilo čak -15 °C. U Gospiću je pri tlu bilo -14 °C, Ogulinu i Otočcu -13 °C, a znatniji “minusi” zabilježeni su i na Jadranu – u Pločama -8 °C, Splitu -7 °C, Hvaru, Rijeci i Šibeniku -5 °C, pri čemu je ispod 0 °C ujutro bilo i na 2 m visine.


Osim tih “minusa”, ostvarilo se i prognozirano padanje snijega ponegdje na Jadranu, čak i na Visu, gdje je na brdu Hum palo dovoljno snijega i za snjegovića, piše HRT.


“Početkom novoga tjedna oborine će izostati, ali još ne i hladnoća, ponegdje u noći i ujutro čak i izraženija nego tijekom vikenda. Stoga i dalje postoje upozorenja na većinom umjerenu, ponegdje čak i veliku opasnost od hladnog vala koji može djelovati na zdravlje. Uz barem djelomice sunčano vrijeme dnevna temperatura zraka bit će u porastu, osobito u utorak, kada će zapuhati jugozapadnjak, do kraja dana na Jadranu i jugo”, navodi Zoran Vakula.
Dodaje kako će od srijede južina biti još izraženija, temperatura viša, čak i za siječanj iznadprosječno visoka, ali i oblaci sve mnogobrojniji pa će kiša biti sve češća, najprije na sjevernom Jadranu i u gorju, kasnije i u ostalim područjima, pri čemu će vjerojatno najkišovitije biti u petak i subotu.