COVID-19

Od srpnja stiže hrvatska aplikacija za koronu: Evo kako će nas pratiti i što će znati o nama

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Prema neslužbenim informacijama Ministarstvo zdravstva već je uputilo zahtjev Appleu i Googleu za registraciju aplikacije u HrvatskojMobilna aplikacija COVID-19 za evidenciju kontakata u Hrvatskoj bit će spremna idući mjesec, rekli su u tvrtki APIS čiji stručnjaci izrađuju tu aplikaciju za hrvatsko tržište, piše u četvrtak Jutarnji list.


Početak primjene aplikacije uvjetovan je pravnim i tehnološkim preduvjetima.


“To se prije svega odnosi na dobivanje odobrenja za korištenje i uključivanje Google/Apple tehnološke podrške za područje Hrvatske, što zajednički koordiniramo s Ministarstvom zdravstva i kompanijama Google i Apple”, kaže se u odgovoru APIS-a.
Prema neslužbenim informacijama Ministarstvo zdravstva već je uputilo zahtjev Appleu i Googleu za registraciju aplikacije u Hrvatskoj.


Intenzivan razvoj


U APIS-u navode kako je aplikacija u fazi intenzivnog razvoja.


“Trebamo definirati završne detalje korisničkog sučelja i unijeti epidemiološki model tj. parametre za bilježenje kontakata te izračun za stupanj rizika od zaraze.


Potom slijedi testiranje i odobrenje na najvišim razinama jer će to biti jedina aplikacija za Hrvatsku.


Na kraju treba proći postupak objave za storeove Applea i Googlea kako bi aplikacija bila dostupna korisnicima”, ističu u APIS-u.


Ova informacija dolazi dan nakon što je Europska komisija objavila da su se države članice Europske Unije dogovorile o potrebi tehničke operabilnosti različitih aplikacija država članica na teritoriju cijele EU.


Sve na dobrovoljnoj bazi


Odnosno da aplikacija iz jedne države normalno funkcionira u drugim državama, što je posebno važno za turističke države kao što je Hrvatska.


Nakon dogovora da aplikacije moraju raditi na teritoriju cijele EU prići će se tehničkoj realizaciji ovog dogovora.


Kao što je već prije najavljeno, hrvatska aplikacija funkcionirat će na potpuno dobrovoljnoj bazi.


Svaka akcija bit će dobrovoljna – čak i to da osoba koja je zaražena to i upiše u aplikaciju, što je glavni preduvjet da se njezini kontakti upozore da su bili u doticaju s njom.


Putem aplikacije neće biti moguće geolociranje vlasnika aplikacije i njegova mobitela, piše u četvrtak Jutarnji list.