Kršenje šutnje

Od SMS-ova i oglasa “fejsu”, do Bandićeve glasovne poruke: Evo koje je sve nepravilnosti danas prikupio Gong

Hina

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Gongu su stigle i prijave da se pokušavalo utjecati na pripadnike romske nacionalne manjine da glasaju za listu SDP-a u Legradu, te da su promatrači HDZ-a u Sisku i Špišić Bukovici vrbovali birače u blizini biračkog mjestaIzborni dan prošao je mirno i u demokratskoj atmosferi, ocijenio je Gong u nedjelju navečer nakon zatvaranja birališta za europske izbore.


Gong je je tijekom izbornog dana primio stotinjak neanonimnih prijava građana o izbornim nepravilnostima te uputio pedesetak informiranja o biračkim pravima.


Najviše prijava zbog kršenja izborne šutnje


»Najviše prijava građana i građanki odnosilo se na kršenje izborne šutnje, osobito telefonskim pozivima biračima sa snimljenom porukom Milana Bandića, što su neke biračice i birači doživjeli i kao pokušaj pritiska«, priopćeno je iz Gonga.
Zaprimili su i više slučajeva primitka SMS-ova i poruka stranačkih čelnika na društvenim mrežama (Bandić Milan 365, SDP, IDS, Narodna stranka – reformisti), a pojedine stranke i kandidati su i na dan izborne šutnje emitirale plaćene oglase na Facebooku (Živi zid, HSP Split).


Također, Gongu su stigle i prijave da se pokušavalo utjecati na pripadnike romske nacionalne manjine da glasaju za listu SDP-a u Legradu, te da su promatrači HDZ-a u Sisku i Špišić Bukovici vrbovali birače u blizini biračkog mjesta.


Gongu je prijavljeno i desetak slučajeva u kojima su se birači žalili da im je bila narušena tajnost glasanja.


Biračica iz Sesveta tako se požalila da je članica biračkog odbora ubacivala glasačke listiće umjesto pojedinih birača. U Metkoviću je biračica uočila da je članica biračkog odbora zapisivala serijske brojeva listića koji su davani biračima.


Iz Poličnika je stigla žalba da se prilikom glasanja izvan biračkih mjesta, u domovima starijih mještana nije provjeravao identitet, te da im je bila narušena tajnost glasanja.


U Čepinu su cijele obitelji, pa i grupe birača, zajedno glasale, prema tvrdnjama građana koji su se javili Gongu, nakon što birački odbor nije reagirao na njihove pritužbe.


Biračica iz općine Gračišće tvrdi da je članica biračkog odbora inzistirala da joj ona odabere listić, umjesto da ga sama biračica izvuče iz ponuđene lepeze.


Birači iz različitih krajeva Hrvatske požalili su se da im nije bilo omogućeno da glasačke listiće odaberu iz lepezaste ponude.


Zbog neadekvatnog uređenja biračkih mjesta, stigao je prigovor i da su nestranački promatrači u Vukovaru i Biogradu imali uvid u izbor birača.


U Srbiji velike gužve


Gong također navodi kako su u Srbiji zabilježene velike gužve jer su, unatoč prethodno prijavljenih i aktivno registriranih 27.466 birača, bila otvorena tek četiri biračka mjesta.


Iz Danske je stigla prijava da je birački odbor tražio podatak o nacionalnosti birača, premda za to nema nikakve zakonske podloge.


Građani su se žalili na nepripremljene biračke odbore koji su tražili suvišne dokumente i pritom im umalo uskratili biračko pravo. Neki odbori nisu znali objasniti preferencijski način glasanja.


Uz to, zaprimljene su prijave nekoliko osoba čije je ime već bilo zaokruženo u popisu birača, no ipak im je omogućeno glasanje.


Također, Gongu je dojavljeno je da su na dva biračka mjesta bile ponuđene grafitne umjesto kemijskih olovaka, što otvara prostor za manipulaciju voljom birača.