Novi sustav

Od ponoći se gasi DVB-T TV signal po regijama, evo kada se gasi na vašem području

Vladimir Mrvoš

foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Na području Primorsko-goranske, Istarske i dijelu Ličko-senjske županije stari signal se gasi 10. studenogaRIJEKA – Ono što se trebalo dogoditi na proljeće, odnosno potpuni prelazak na DVB-T2/h.256 HEVC televizijski sustav, pa je odgođeno zbog pandemije za ovu jesen, počinje u utorak 27. listopada. Najprije će se na novi signal prijeći u Osječko-baranjskoj, Vukovarsko-srijemskoj te dijelovima Karlovačke i Ličko-senjske županije, a završit će 12. studenoga u Splitsko-dalmatinskoj i zapadnom dijelu Dubrovačko-neretvanske županije. Nakon završetka prelaska gledatelji koji prate televizijske programe putem zemaljskih odašiljača morat će imati televizore ili samostalne prijamnike koji podržavaju novi sustav. Gašenjem pojedinačnih DVB-T odašiljača u ponoć, u digitalnim regijama će u radu ostati samo novi DVB-T2 odašiljači za koje korisnici moraju imati odgovarajuću prijamničku opremu. Oprema se odnosi samo na televizor ili samostalni prijamnik (Set Top Box) koji mora podržavati DVB-T2/h.265 HEVC sustav. Antene koje su se dosad koristile za prijam TV signala nije potrebno mijenjati.


Već prije gašenja DVB-T odašiljača, potrebno je pretražiti televizijske programe na prijamniku kako bi ih mogli gledati u DVB-T2/h.265 HEVC sustavu. To će biti potrebno napraviti i ako već gledamo HD programe u novom sustavu jer će trenutačni televizijski kanali (frekvencije) za odašiljanje biti zamijenjeni konačnim po završetku istovremenog rada DVB-T i DVB-T2 sustava na pojedinom odašiljaču. Važno je napomenuti da se ovaj prelazak odnosi samo na one građane koji gledaju digitalnu zemaljsku televiziju. Svi koji prate televiziju putem drugih platformi, recimo putem IPTV-a (Max tv, A1, IskonTV, OptimaTV) kabelske ili satelitske televizije, neće morati mijenjati svoju prijamničku opremu, već će moći nastaviti gledati program kao i do sada. Oni koji imaju starije televizore i za gledanje zemaljske televizije koriste samostalne prijamnike nabavljene za gledanje starog DVB-T sustava, trebat će imati nove prijemnike.


Najbolje je provjeriti prima li TV prijemnik ili dodatni uređaj novi DVB-T2 sustav, ponovo pretražiti kanale i provjeriti imaju li novo nađeni programi HRT-a oznaku »HD« u kutu (dolje desno). Oznaka »HD« znači da je prikazana slika u novom DVB-T2 signalu, a ne u starom DVB-T.
Novi prijamnici koštaju između 150 i 200 kuna, ali ako korisnici imaju stare televizore koji mogu prikazati sliku samo u standardnoj razlučivosti (SD kvaliteti), umjesto nabave samostalnog prijamnika mogu razmisliti i o nabavi novog televizora sposobnog prikazati sliku visoke razlučivosti (HD kvalitete) s već ugrađenim DVB-T2/h.265 HEVC prijamnikom.


DINAMIKA GAŠENJA


D1 Osječko-baranjska, Vukovarsko-srijemska, dio Brodsko-posavske – 27.10.


D2 Dio Bjelovarsko-bilogorske, Virovitičko-podravska, Požeško-slavonska, dio Brodsko-posavske – 29.10.


D3 Međimurska, Varaždinska, Koprivničko-križevačka, dio Bjelovarsko-bilogorske – 3.11.


D4 Grad Zagreb, Zagrebačka, Sisačko-moslavačka, dio Krapinsko-zagorske, dio Karlovačke – 3.11.


D5 Primorsko-goranska, Istarska, dio Ličko-senjske – 10.11.


D6 Dio Karlovačke, dio Ličko-senjske – 27.10.


D7 Zadarska, Šibensko-kninska, dio Ličko-senjske – 5.11.


D8 Splitsko-dalmatinska, dio Dubrovačko-neretvanske – 12.11.


D9 Dio Dubrovačko-neretvanske – 10.11.