Hrvatska turistička zajednica

Očekuje se rast turističkog prometa: Za vrijeme božićnih i novogodišnjih praznika očekuje se 383.000 noćenja

Alenka Juričić Bukarica

Najveći turistički promet na obali očekuje se u Istarskoj, Primorsko-goranskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, dok se na kontinentu najveći turistički promet očekuje u gradu Zagrebu, Krapinsko-zagorskoj, Međimurskoj i Karlovačkoj županiji.Tijekom božićnih i novogodišnjih praznika, odnosno u razdoblju od 20. prosinca ove do 6. siječnja iduće godine, na razini cijele Hrvatske očekuje se oko 227.000 dolazaka turista i 594.000 noćenja što u odnosu na isto razdoblje lani predstavlja očekivani rast turističkog prometa od oko 4 posto, pokazuju podaci Hrvatske turističke zajednice (HTZ).


Na obali se za vrijeme božićnih i novogodišnjih praznika očekuje realizacija oko 126.000 dolazaka i 383.000 noćenja, što predstavlja rast prometa od oko 2 posto, dok se na kontinentu očekuje realizacija oko 100.000 dolazaka i 211.000 noćenja, što predstavlja rast prometa od oko 6 posto. Najveći turistički promet na obali očekuje se u Istarskoj, Primorsko-goranskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, dok se na kontinentu najveći turistički promet očekuje u gradu Zagrebu, Krapinsko-zagorskoj, Međimurskoj i Karlovačkoj županiji.


– Domaći i strani turisti sve više prepoznaju i hvale kvalitetnu ponudu hrvatskih destinacija u zimskom razdoblju, kako na kontinentu tako i na obali, ali i na otocima. Upravo je to pravi smjer u nastojanju da Hrvatsku pozicioniramo kao destinaciju atraktivne i raznolike ponude tijekom cijele godine, odnosno u ravnomjernijoj distribuciji ostvarenog turističkog prometa tijekom cijele godine, rekao je Kristajn Staničić, direktor HTZ-a.