EPIDEMIJA TRAJE

Objavljen novi plan za rad bolnica: Povećava se broj kreveta za oboljele od koronavirusa u cijeloj Hrvatskoj

P. N.

Photo: Admir Buljubasic/HINA/POOL/PIXSELL

Photo: Admir Buljubasic/HINA/POOL/PIXSELL

Na sastanku je odbačena opcija da sve bolnice imaju odjele za liječenje oboljelih od covida-19. "To je sasvim suprotno od onoga što smo radili proljetos", rekao je Beroš, dodavši da je na proljeće ipak bio manji broj i novozaraženih i novooboljelih pa je i pritisak na zdravstveni sustav bio manji

ZAGREB – Ministar zdravstva Vili Beroš i ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak održali su online sastanak s ravnateljima bolnica kako bi napravili strategiju i raspored bolničkih kapaciteta zbog povećanog broja zaraženih koronavirusom, ali i hospitaliziranih.
“Dali smo naputak da se povećaju brojevi kreveta u primarno intenzivističko-respiratornim centrima”, rekao je ministar Vili Beroš nakon sastanka, javlja N1.


Istaknuo je da treba posebnu brigu posvetiti zdravstvenom kadru. “Činjenica je da liječnici i sestre obolijevaju od covida i to može biti određeni problem”, rekao je Beroš, dodavši da se nadaju da neće svi dijelovi Republike Hrvatske u isto vrijeme oboljeti te da će se na taj način taj problem rješavati.


Odbačena opcija


Na sastanku je odbačena opcija da sve bolnice imaju odjele za liječenje oboljelih od covida-19. “To je sasvim suprotno od onoga što smo radili proljetos”, rekao je Beroš, dodavši da je na proljeće ipak bio manji broj i novozaraženih i novooboljelih pa je i pritisak na zdravstveni sustav bio manji.
Cilj im je, kaže Beroš, naći optimalan model za zbrinjavanje covid pozitivnih bolesnika pa dodaje kako imaju spremne još neke modele – sve bolnice će biti covid pozitivne bolnice, no Beroš ističe kako se nadaju da će spriječiti širenje epidemije – “ako se pazimo, držimo distancu i nosimo maske, onemogućit ćemo širenje virusa”.


Potom je šef HZJZ-a Krunoslav Capak rekao da u situacijama kada su velike brojke, epidemiološkim timovima teško kontaktirati sve oboljele i staviti kontakte u izolaciju, stoga traže pomoć u drugim strukama. “Ministar je potpisao više od 100 dozvola za zapošljavanje. Dodatno smo razgovarali o boljoj suradnji primarne zdravstvene zaštite i epidemiološke struke, prvenstveno u traženju kontakata”, rekao je.


Novi laboratoriji


Dogovoreno je da će liječnici primarne zdravstvene zaštite pomoći epidemiolozima u upisu oboljelih i pomoći u traženju podataka kada se radi o njihovim pacijentima.


“Što se tiče mikrobiološke dijagnostike, raspravljali su o brzim antivirusnim testovima. neke ustanove ih već reklamiraju, napravljeno je nekoliko validacija i zaključeno je da su još nedovoljno specifični da bi ih se preporučilo za dijagnostiku, ali mogli bi se koristiti u vrtiću, školama, aerodromima, a nakon toga rezultate treba ponoviti PCR-om jer ovi rezultati još nisu dovoljno pouzdani”, rekao je Capak.


Zasad imamo 27 laboratorija koji obavljaju dijagnostiku. Registracija novih laboratorija bit će predmet daljnjih rasprava.


Kad je u pitanju testiranje vikendom, istaknuo je kako se radi na tome da se poveća broj covid ambulanti u Zagrebu koje će raditi vikendom. A što se tiče HZJZ-a i gradskog zavoda, traži se prometno rješenje i nova lokacija za dodatno testiranje.


Capak je upitao je li ugrožena nabava lijekova zbog spora s veledrogerijama.


“Zahvaljujem se Mariću što je ponudio sumu koja je u ovom trenutku jedina moguća. Treba zahvaliti veledrogerijama na partnerskom odnosu. No, trebat ćemo razgovarati nadalje i strpjeti se do rebalansa”, rekao je Capak dodavši da se nada da će se rebalansom osigurati nesmetana objava lijekova u bolničkom sustavu.


Hladni pogon


Beroš je rekao da bolnice ipak neće nastaviti funkcionirati u potpuno nepromijenjenom obliku. “Bolnice će se prilagoditi, u nekima će se reducirati hladni pogon. Napravit ćemo sve da omogućimo pružanje zaštite svim bolesnicima, do kada to bude moguće. Reduciranje hladnog pogona neće biti tendencija”, kazao je.
Dodao je kako sada trezvenije razmišljaju i možda je bolje covid pozitivne pacijente prije Arene smještati u bolnice koje su ipak, dodaje, zdravstvene ustanove.


Cjepivo su naručili, kaže Capak, dok još nisu znali za covid – 460.000 doza, 100.000 doza više nego lani. Tijekom epidemije pokušali su nabaviti dodatne doze, no proizvođač je otkazao. “S drugim proizvođačem smo dogovorili isporuku 130.000 doza koje će doći početkom 12. mjeseca”, pojasnio je.