Državnoodvjetničko vijeće

Objavljen natječaj za šefa DORH-a, tko će naslijediti Zlatu Hrvoj-Šipek?

Vanja Vesić

Zlata Hrvoj-Šipek / Foto Davor Kovačević

Zlata Hrvoj-Šipek / Foto Davor Kovačević

Među potencijalnim kandidatima neslužbeno su se spominjali odvjetnik Damir Primorac, bivši županijski državni odvjetnik Vladimir Terešak i sudac Ivan TurudićDržavnoodvjetničko vijeće (DOV) danas je objavilo natječaj za izbor novog Glavnog državnog odvjetnika s obzirom da sadašnjoj čelnici DORH-a Zlati Hrvoj-Šipek mandat istječe u svibnju sljedeće godine.


Kandidati za mjesto Glavnog državnog odvjetnika RH pozivaju se da u roku od 30 dana od objave javnog poziva u “Narodnim novinama” od 29. studenog 2023. podnesu prijavu s dokazima o ispunjavanju uvjeta za imenovanje, podacima o svom radu te programom rada, navodi se u javnom pozivu predsjednice DOV-a i obnašateljice dužnosti ravnateljice USKOK-a Željke Mostečak.


Od kandidata traži se položen pravosudni ispit, da u pravosudnim tijelima imaju najmanje 15 godina staža ili pak 15 godina iskustva u radu kao odvjetnik, javni bilježnik ili sveučilišni profesor pravnih znanosti.
Na natječaj se mogu javiti i ugledni pravnici s položenim pravosudnim ispitom koji imaju najmanje 20 godina radnog iskustva i koji su se dokazali svojim stručnim djelovanjem na određenom pravnom području, kao i stručnim i znanstvenim radovima.


Kandidati moraju priložiti valjane dokumente, kao i uvjerenje da se protiv njih ne vodi kazneni postupak. Osim što za prijavu moraju napisati program rada, od kandidata se traži da daju pristanak za sigurnosnu provjeru.


Iz ranijih napisa zna se da dosadašnja glavna tužiteljica Hrvoj – Šipek nije zainteresirana za još jedan mandat. Među potencijalnim kandidatima neslužbeno su se spominjali odvjetnik Damir Primorac, bivši županijski državni odvjetnik Vladimir Terešak i sudac Ivan Turudić.