Sastanak na Bledu

“Nuklearka Krško sigurna i pouzdana”: Slovensko-hrvatsko povjerenstvo zadovoljno radom elektrane

Hina

Foto Darko Jelinek

Foto Darko Jelinek

Hrvatski ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Čorić kazao kako je zadovoljan što je danas započela i četvrta revizija programa praćenja rada nuklearke Krško, te zahvalio slovenskoj strani na dobroj suradnji.Međuvladino povjerenstvo za nuklearku Krško, koja je u suvlasništvu Slovenije i Hrvatske, izrazilo je u srijedu na Bledu zadovoljstvo dobrim radom nuklearke te razmotrilo programske i financijske aspekte njezina rada.


»Nuklearka Krško postiže izvrsne radne, sigurnosne i gospodarske rezultate te djeluje sigurno, pouzdano i odgovorno prema okolini u kojoj se nalazi«, kazao je nakon sastanka slovenski ministar za infrastrukturu Jernej Vrtovec. Dodao je kako su sastanci povjerenstva prilika za razgovor o svim drugim operativnim pitanjima vezanim uz provedbu odredbi međudržavnog sporazuma, što se i ovom prilikom pokazalo uspješnim.


Hrvatski ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Čorić kazao kako je zadovoljan što je danas započela i četvrta revizija programa praćenja rada nuklearke Krško, te zahvalio slovenskoj strani na dobroj suradnji.
Međuvladino povjerenstvo se na sastanku na Bledu upoznalo se s radom elektrane od svog zadnjeg sastanka u srpnju prošle godine. Ministri su, uz pozitivne ocjene rada nuklearne elektrane, dogovorili idući sastanak povjerenstva za prvu polovicu iduće godine.


Povjerenstvo za praćenje provedbe sporazuma dviju zemalja u vezi s Nuklearnom elektranom Krško (Nek) upoznalo se s njezinim radom te raspravljalo o programu dekomisije (razgradnje) i programu zbrinjavanja radioaktivnog otpada, objavilo je slovensko ministarstvo za infrastrukturu u priopćenju.


Raspravljalo se i o izvješću o stanju sredstava prikupljenih u slovenskim i hrvatskim fondovima za financiranje razgradnje i skladištenja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva.


Na današnjem je sastanku na Bledu imenovan koordinacijski odbor koji će olakšati pripremu svih budućih aktivnosti u sljedećih nekoliko godina, kazao je ministar Čorić, navodi se u priopćenju slovenskog ministarstva.