SESTRINSTVO

Novi zakon donosi veće ovlasti hitnoj službi. Medicinske sestre moći će u hitnoći primijeniti adrenalin

Ljerka Bratonja Martinović

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Ako se netko guši zbog alergijske reakcije i po njega dođe Tim2, oni mu ne mogu dati adrenalin jer nema liječnika u timuMedicinske sestre prvostupnice uskoro će dobiti veće ovlasti u djelatnosti hitne medicine, a one će uključivati i samostalno primjenjivanje lijekova u slučaju hitnih intervencija. Izmjenama i dopunama Zakona o sestrinstvu, koje su u javnoj raspravi, dodatno se, definiraju kompetencije prvostupnica sestrinstva za samostalnu izradu plana zdravstvene njege te za specijalizaciju iz djelatnosti hitne medicine.


Cilj ovih zakonskih izmjena je proširenje kompetencija prvostupnica sestrinstva s odobrenjem za samostalan rad i specijalizacijom iz djelatnosti hitne medicine. Naime, trenutačni sustav formalnog obrazovanja medicinskih sestara i tehničara ne omogućuje kompetencije za obavljanje brojnih postupaka u djelatnosti hitne medicine bez prisustva liječnika. Izmjene zakona omogućit će prvostupnicama sestrinstva samostalno primjenjivanje lijekova sukladno kompetencijama koje utvrđuje pravilnik o specijalističkom usavršavanju.


Spašavanje života


Poznato je, naime, da je u tijeku program edukacija medicinskih sestara i tehničara za specijalizaciju iz hitne medicine. Tijekom godine dana novi specijalisti mogli bi, zahvaljujući većim ovlastima samostalno, bez liječnika, pružati hitnu medicinsku pomoć na terenu, odnosno spašavati ljudske živote. Naime, u okviru Hitne medicinske pomoći trenutačno na teren izlaze tzv. Tim 1, u kojemu se nalaze liječnik i tehničar, te Tim 2, u kojem je medicinska sestra, odnosno tehničar sa srednjom stručnom spremom, ali nema liječnika. U hitnim situacijama, Tim 2 ne može, na primjer, primjenjivati infuziju ili adrenalin u spašavanju pacijenta jer medicinske sestre, bez obzira na razinu svog obrazovanja, nemaju odobrenje za samostalnu primjenu takvih lijekova.
– Htjeli smo da sestre kroz zakon dobiju zaštitu, izmjena ide u tom smislu da ih se zaštiti, da znaju, ako će na terenu davati adrenalin, da su zaštićene zakonskom osnovom i da nemaju prepreka u svome radu. Radi se samo o hitnim i životno ugrožavajućim situacijama. Ako se, na primjer, gušite zbog alergijske reakcije na ubod ose, i po vas dođe Tim2, oni vam danas ne mogu dati adrenalin jer nema liječnika u timu. U tim situcijama koje su za život ugrožavajuće smjet će dati lijek medicinska sestra koja je prošla specijalizaciju, i spasiti čovjeka. Ako spase jedan život, već su uspjeli u tome, ističe Mario Gazić, predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara (HKMS).


Samostalan rad


Specijalističkim usavršavanjem medicinskih sestara i tehničara u djelatnosti hitne medicine osigurat će se znanja i vještine za samostalan rad u hitnoj službi, povećat će se učinkovitost postojećih timova i povećati kvaliteta hitne medicinske službe, a hitna pomoć postat će dostupnija pacijentima, tvrde u Ministarstvu zdravstva.


Medicinske sestre i tehničari sa završenim specijalističkim usavršavanjem pružat će širi opseg zdravstvene usluge prema hitnim pacijentima te za veliki broj intervencija više neće biti potreban liječnik. Prvih 100-tinjak medicinskih sestara s edukacijom počinje tijekom lipnja, a procjene su da će u proljeće 2024. godine krenuti na teren s novim ovlastima. Previđa se da će se u trogodišnjem razdoblju specijalizirati 370 medicinskih sestara i tehničara, koji će na temelju toga imati i 25 posto veće plaće. Tako će se i Hrvatska uskoro pridružiti krugu europskih zemalja gdje na hitne intervencije na terenu ne idu isključivo liječnici, već i za to obučeno medicinsko osoblje.


Osim spomenute izmjene, novi zakon utvrđuje i pravo medicinskih sestara da odbiju pružanje zdravstvene njege osobi koja im prijeti ili je fizički agresivna. Istodobno se propisuje obaveza hitnog izvještavanja neposredno nadređene osobe o navedenom slučaju. Cilj je ove odredbe usklađivanje sa Zakonom o liječništvu, jer će medicinske sestre na terenu preuzeti značajan dio posla liječnika.


Tužni primjer mladića iz Zaprešića


Bilo je više hitnih slučajeva u kojima se problematiziralo pitanje kompetencija i ovlasti Tima2, među njima i onaj iz 2018. godine kad je u Zaprešiću mladiću pozlilo na ulici, a u pomoć mu je priskočio Tim2 bez liječnika. Mladić je preminuo po dolasku hitne pomoći te se postavilo pitanje bi li ishod bio drukčiji da je ekipa u tom timu imala veće ovlasti za primjenu potrebnih lijekova i postupaka. Ubuduće će timovi bez liječnika imati ovlasti koje su tada izostale.