Predstavlejna metodologija

Novi sindikat za uvođenje ‘dostojanstvene plaće’ umjesto minimalca: Izračunao je koliko bi ona trebala iznositi

Hina

Foto Patrik Macek/PIXSELL

Foto Patrik Macek/PIXSELL

Glavni tajnik Novog sindikata Tomislav Kiš rekao je novinarima da sindikalna globalna mreža "Clean clothes campaign", koja se bavi uvjetima rada u tekstilnoj industriji, provodi kampanju za osiguravanje plaće dovoljne za dostojanstven život radnikaNovi sindikat predstavio je u srijedu metodologiju, koju su europski sindikalci izrađivali šest godina, po kojoj bi se umjesto minimalne plaće uvela “dostojanstvena plaća” kao krajnji cilj koji je zajamčen i Ustavom, a u Hrvatskoj bi trebala iznositi 1377 eura.


Glavni tajnik Novog sindikata Tomislav Kiš rekao je novinarima da sindikalna globalna mreža “Clean clothes campaign”, koja se bavi uvjetima rada u tekstilnoj industriji, provodi kampanju za osiguravanje plaće dovoljne za dostojanstven život radnika.


“Za razliku od sindikalne košarice, ova metoda je nešto sveobuhvatnija. Stan, režije, hrana, školovanje, odjeća, obuća, pristup zdravstvu, prometu, godišnji odmor i nešto sitno štednje”, kaže Kiš.
Glavni protivnici tog načina izračunavanja u pravilu su poslodavci, jer ne razumiju da se tolika plaća ne traži odmah, nego da se postavi kao cilj prema kome polako treba ići, objasnio je Kiš.


Prema istraživanju sindikata, minimalne plaće u hrvatskoj tekstilnoj industriji su malo ispod 30 posto iznosa koji bi jednoj obitelji omogućio dostojan život.


Predsjednik Novog sindikata Mario Iveković kazao je da su na izradi metodologije šest godina radili sindikalci u 15 europskih država (sedam članica EU-a i osam nečlanica), a danas će je objaviti u 25 zemalja.


Za dostojanstven život 10.433 kune


Po izračunu Novog sindikata, u Hrvatskoj bi plaća za dostojanstven život trebala iznositi 1377 eura, što je prema današnjem tečaju HNB-a 10.433 kune.


Hrvatska Vlada u zadnjih par godina radi značajne pomake u povećanju  minimalca, ali sindikalce smeta što joj nije cilj ostvariti dostojanstvenu plaću, kako piše i u Ustavu.


“Oni teže dostići 60 posto prosječne plaće, no naše su prosječne plaće toliko niske da je to neprihvatljiva metodologija. Želimo nametnuti da se teži ostvariti ono što piše u Ustavu”, poručio je Iveković.


Trenutno se u EU-u raspravlja o direktivi o minimalnoj plaći, a sindikati traže da se metodologija dostojanstvene plaće uzme kao ciljna vrijednost za minimalnu plaću.


Iveković kaže kako je žalosno da se Hrvatska o tom prijedlogu očitovala načelno pozitivno, ali je dala “smiješne primjedbe”, poput navoda da se radnike “ne može tjerati da pregovaraju ako oni to ne žele”.


“Oni se ustvari sprdaju s radnicima, znamo da radnici žele pregovarati, ali ih se sputava na različite načine”, ističe Iveković.


Također je najavio da će ove godine početi sklapati ugovore s brendovima, od kojih traže da preuzme obavezu za sve radnike u dobavnom lancu.


“Bilo koji brend koji djeluje u Hrvatskoj preuzima odgovornost za radnike koji rade za njega i mora se potruditi da ti radnici imaju dostojanstvenu plaću”, pojasnio je Iveković.