Epidemija

Novi oboljeli među zagrebačkim liječnicima: Kardiolog s Rebra pozitivan na koronavirus?

Portal Novilist.hr

Foto Pixsell

Foto PixsellNedugo nakon što se saznalo da je dvoje liječnika u Dubravi zaraženo koronavirusom, potvrđeno je i da je kardiolog iz KBC-a Zagreb također pozitivan na Covid-19, saznaje Jutarnji.


Riječ je o liječniku koji nije boravio u inozemstvu, ali je sredinom tjedna počeo pokazivati znakove bolesti pa se samoinicijativno javio epidemiolozima.


Od srijede nije bio u kontaktu s pacijentima i liječnicima, te je otišao u samoizolaciju.


Beroš: Ulazimo u treću fazu obrane
No, danas poslijepodne o nalazu su izviješteni nadležni na Rebru, no mjere, što epidemiološke što za dezinfekciju prostora, poduzete su na dan kada je liječnik otišao u samoizolaciju.


Naime, utvrđeni su njegovi kontakti u bolnici, a to je čak 11 kolega i drugih djelatnika koji su od srijede također u samoizolaciji.


Odjel je dezinficiran, ali do daljnjega neće raditi. Pacijente su preuzeli drugi odjeli, piše Jutarnji.


Ministar zdravstva Vili Beroš najavio je ranije danas da Hrvatska ulazi u treću fazu obrane od koronavirusa nakon što je među 49 evidentiranih slučaja zaraze utvrđeno dvoje liječnika iz KB-a Dubrava.


“To znači aktivaciju zdravstvenog sustava, odnosno primarnih intenzivističko-respiratornih centara, sekundarnih centara za liječenje srednje teško bolesnih i tercijarnih centara koje za svaki slučaj imamo u pričuvi”, objasnio je Beroš.


Markotić: Kod nas u Zaraznoj imamo određene sumnje


Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Fran Mihaljević” Alemka Markotić izjavila je u nedjelju kako se u toj bolnici cijelo poslijepodne provode izvidi o mogućoj zarazi koronavirusom određenih zdravstvenih djelatnika zbog sumnji na “neke suspektne stvari”.


“Kod nas u Zaraznoj bolnici imamo određene sumnje na neke suspektne stvari. Imamo neke spoznaje i cijelo poslijepodne ispitujemo”, izjavila je dr. Markotić za Dnevnik Nove TV te dodala kako će se “provesti dodatni izvidi i u drugim bolnicama jer je bitno gdje su se kretali određeni zdravstveni djelatnici”.


Naglasila je i kako se poduzimaju vrlo stroge mjere, izvidi, kontakti i razgovori sa svim mogućim kontaktima.


“Ako bude postojala sumnja da su određene osobe bile u kontaktu s oboljelima stavit ćemo ih u samoizolaciju, a ostali će raditi svoj posao”, rekla je Markotić.


Istaknula je i kako to može biti nekakva vrsta režima o kojem su također razmišljali, a to je zamjena šihti – 14 dana bi se odmarali, a onda bi 14 dana radili u timovima.


Najavila je kako će se preciznije informacije o tome znati tijekom sutrašnjega dana. “Odmah smo reagirali i bili pripremljeni na takvo stanje. Svi koji se budu identificirali da su bili u bližem kontaktu s oboljelima, oni će morati otići u samoizolaciju”, zaključila je Markotić.