TRULI KOMPROMIS

Novi europski pakt o migracijama teško da će zaživjeti. Ljevica i desnica misle isto: ‘To je truli kompromis’

Vanja Vesić

Aktivisti za ljudska prava prosvjedovali ispred EU Parlamenta uoči glasovanja zastupnika o Paktu EU-a o azilu i migracijama / Foto REUTERS

Aktivisti za ljudska prava prosvjedovali ispred EU Parlamenta uoči glasovanja zastupnika o Paktu EU-a o azilu i migracijama / Foto REUTERS

Novi pakt naći će se pred Vijećem EU-a krajem ovog mjeseca koje bi ga trebalo potvrditiSporni novi pakt o migracijama i azilu usvojen u srijedu u Europskom parlamentu na izmaku aktualnog parlamentarnog mandata naći će pred Vijećem EU-a krajem ovog mjeseca koje bi ga trebalo potvrditi. Riječ je, podsjećamo, o deset zakonodavnih tekstova o reformi europske migracijske politike i politike azila. Iako je u EU parlamentu dobio potrebnu većinu, glavni protivnici, od klubova ljevice i zelenih do krajnje desnice, smatraju ga trulim kompromisom političkih elita pučana, socijaldemokrata i liberala. Izglasanom paktu blagoglagoljivo se tepa kao »pragmatičnom kompromisu« s kojim nitko nije potpuno zadovoljan. Više od 160 nevladinih organizacija pozvalo je zastupnike da odustanu od predloženog pakta jer predstavlja kršenje ljudskih prava koji će dodatno poljuljati Europu.


Sramotna kapitulacija


Novi restriktivni pakt predviđa da zemlje prvog ulaska za migranata na teritorij EU-a provode stroži postupak azila i imaju više ovlasti u vraćanju tražitelja azila koji imaju male izglede da im bude odobrena međunarodna zaštita. Pakt predviđa da kad se države članice na vanjskim granicama nađu pod velikim migrantskim pritiskom, ostale članice mogu birati hoće li primiti određen broj migranata ili će uplaćivati u zajednički fond EU-a za prihvat migranata. Protivnici nove regulative otvoreno sumnjaju da će pojedine članice nesklone kvotama migranata izbjegavati uplate u zajednički fond. Strahuju da će se dodatno potkopati pravo na azil u EU-u i da će oni kojima je zaštita doista potrebna ubuduće biti odbijeni. Ujedno, upozoravaju da će se nesreće i pogibije ljudi s djecom na putu preko Sredozemlja nastaviti.


– Novi pakt o migraciji i azilu predstavlja sramotnu kapitulaciju pred ksenofobnim narativima i izdaju europskih vrijednosti. Umjesto da najavljuje novu eru suosjećanja i solidarnosti, održava se sustav isključivanja i ugnjetavanja, osuđujući nebrojene pojedince na živote pune neizvjesnosti i straha, upozorili su iz Kluba zastupnike europske Jjevice (The Left).


Mnogi zastupnici i organizacije smatraju da novi pakt predstavlja kršenje ljudskih prava / Snimio Mateo LEVAK


Osiguravanje granica
– Ovo je pakt sramote! Njime se ne zaustavljaju smrtni slučajevi na vanjskim granicama EU-a. Zatvaraju se obitelji s djecom u granične centre, a istovremeno ne sadrži obavezu preuzimanja bilo kojeg tražitelja azila. Borit ćemo se svim silama protiv provedbe ovog pakta i u tome nismo sami. Snage otpora okupit će se u svim državama članicama, najavila njemačka zastupnica Cornelia Ernst (Die Linke). Sasvim suprotno tvrdi predsjednica EU parlamenta Roberta Metsola iz većinske Europske pučke stranke (EPP)


– Pakt, za koji su glasali zastupnici predstavlja čvrst pravni okvir jednak za sve države članice: okvir je to koji je efikasan i koji štiti. Riječ je o zakonima kojima se osiguravaju naše granice, koji su humani i pravedni prema onima kojima je potrebna zaštita, čvrsti prema onima koji ne ispunjavaju uvjete, a strogi prema trgovcima ljudima, koji iskorištavaju najranjivije skupine društva. Pakt se temelji na shvaćanju da su migracije prije svega humano pitanje. Iza svake se brojke, naime, krije nečiji život i snovi o boljoj budućnosti, kazala je Metsola.