Drugačija pravila

Nove promjene nakon raskola. U zagrebačkom SDP-u prije izbora ukidaju predsjedništvo organizacije

Tihana Tomičić

Zeljko Lukunic/PIXSELL

Zeljko Lukunic/PIXSELL

Upućeni objašnjavaju kako to nije nestatutarno, jer taj dokument kaže da predsjedništvo »može postojati« i »može ga činiti tri ili više članova«, no praksa je dosad bila da u svakoj lokalnoj organizaciji postojiZAGREB – Iako u strahu od novih podjela ili mogućih sukoba nisu dozvolili prisustvo novinara na konvenciji SDP-a Zagreba, što je u nedjelju održana u Tvornici kulture, zagrebački SDP-ovci donijeli su nova pravila o organiziranju gradske organizacije i pravila o organiziranju mjesnih stranačkih podružnica.


U Zagrebu se, kao i drugdje u SDP-u u Hrvatskoj, održavaju unutarstranački lokalni izbori koji će se provesti 27. studenog, a nakon što se stranka skoro potpuno podijelila zadnjih tjedana, ta su pravila itekako važna jer će izravno utjecati na rad u budućnosti.


Prema tim novim pravilima, SDP Zagreba ubuduće uopće neće imati klasično Predsjedništvo od desetak članova, nego će ga činiti svega tri osobe – a možda se tako neće ni zvati. Naime, prošao je prijedlog po kojemu će članovi SDP-a u glavnom gradu birati samo predsjednika i dva potpredsjednika, te Gradski odbor, dok klasičnog Predsjedništva neće ni biti. Primjerice, nacionalno Predsjedništvo SDP-a ima 17 članova, a riječko sedam, te primorsko-goransko 11 članova. Intencija ovakvog prijedloga je zapravo jasna – nakon raskola u stranci želi se osigurati smanjenje mogućnosti kritike i sukoba, jer više ljudi značilo bi i više moguće diskrepancije. No, činjenica je da SDP Zagreba na taj način postaje jedina lokalna organizacija koja de facto dokida predsjedništvo.
Upućeni objašnjavaju kako to nije nestatutarno, jer taj dokument kaže da predsjedništvo »može postojati« i »može ga činiti tri ili više članova«, no praksa je dosad bila da u svakoj lokalnoj organizaciji postoji, da se bira na unutarstranačkim izborima i da ga čini najmanje sedam do 17 članova.


Iako vrh stranke želi strogo kontrolirati i prijem novih članova u stranku, na konvenciji je ipak prošao amandman kojim se mjesnim organizacijama stranke dopušta da sami učlanjuju nove članove. Ibler je imao namjeru centralizirati taj postupak, kako se ne bi opet pojavili fiktivni članovi i nastajali novi problemi, ali lokalni delegati su dali podršku amandmanu kojem se ipak vraća autonomija mjesnih ogranaka u Zagrebu.