Koronavirus

Nove mjere Stožera: Preporučuje se odgoda svih skupova i okupljanja s više od 1.000 ljudi

Portal Novilist.hr

Foto Screenshot Nova TV

Foto Screenshot Nova TV

Na svim skupovima će se na određenim punktovima staviti sredstva za dezinficiranje, rekao je BožinovićMinistar unutarnjih poslova Davor Božinović izvijestio je na konferenciji za medije da se zbog koronavirusa uvode nove mjere zaštite. Mjere se odnose na strožu kontrolu na granicama, ali i zabranu okupljanja većeg broja ljudi.


“Što se tiče hrvatskih i stranih državljana koji ulaze u Hrvatsku iz Kine, Južne Koreje, pogođenih područja Italije, Hong Konga, Japana i Singapura njima će se propisati rješenje o samoizolaciji u trajanju od 14 dana”, rekao je Božinović, prenosi Dnevnik.hr.


Provedba odmah


Dodao je da će se mjere početi provoditi u najkraćem mogućem roku.
“Moramo službeno obavijestit i sve centre za civilnu zaštitu kako bi se mjere promptno provodile”, kazao je ministar.


“Preporučuje se do daljnjega odgoditi sve skupove koji uključuju više od 1000 ljudi”, poručio je ministar unutarnjih poslova.


“Na svim skupovima će se na određenim punktovima staviti sredstva za dezinficiranje”, rekao je Božinović.


Nema novooboljelih


Što se tiče hrvatskih državljana oni će dobiti rješenje za samoizolaciju. Predlažu građanima da odgode putovanja u zemlje zahvaćene koronavirusom.


Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da u Hrvatskoj nema novoboljelih od koronavirusa.


“Odlučili smo se za ovaj dodatni paket kao preventivnu mjeru. Dosad je testirano 344 ljudi, a još je 8 testova u izradi. Pod nadzorom je  4.737 ljudi”, rekao je Beroš.


Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak kazao je da se epidemiološka situacija u Europi pogoršala.


U Europi sve gore


“Mi i dalje imamo građane iz Italije koji dolaze kod nas. Zato smo uveli strože mjere kontrole.


Dosad su bili dužni javiti se epidemiologu, ali sada će ići u karantenu i oni će s time biti upoznati. Ukoliko to odbiju, vratit će ih se u njihovu državu”, poručio je Capak.


“Što se tiče mjera koje se odnose na održavanje skupova, više zemalja je tu mjeru već uvelo. Mi još uvijek imamo dobru situaciju, ali smatramo da je sada dobar trenutak da spriječimo širenje bolesti kada imamo mali broj oboljelih i njihovi su kontakti pod kontrolom”, kazao je Krunoslav Capak.


Za troje pacijenata u Hrvatskoj za koje su u nedjelju izvijestili da su lošije od ostalih, ministar zdravstva Vili Beroš ranije je rekao je da oni nisu jako loše.


“Njima su CT-om na plućima pronađene promjene koje nisu bile vidljive RTG-om”, objasnio je ministar.


Dodaje da se njihovo stanje prati, a da je jednom pacijentu danas znatno bolje.