CRO DEMOSKOP

Nova anketa: HDZ i SDP u padu, Možemo! drži treće mjesto, raste stranka Milana Bandića

P. N.

Prava bitka vodi se za treću poziciju na kojoj je i u ožujku platforma MOŽEMO! - nešto iznad 8 posto. Za vratom im puše Domovinski pokret (7,5%), sada bez Miroslava Škore u imenu. Ta je opcija, uz rast rejtinga, ovoga mjeseca pretekla MOST (7,2%).HDZ ostaje prvi izbor s 27 posto, ali od početka godine, već treći mjesec zaredom bilježi pad rejtinga.


Isti trend, s nešto manjim padom, vidljiv je i kod SDP-a (19,5 posto) koji je, sad već tradicionalno na drugoj poziciji.


Pokazuju to rezultati novog istraživanja CRO Demoskop za RTL.
Prava bitka vodi se za treću poziciju na kojoj je i u ožujku platforma MOŽEMO! – nešto iznad 8 posto.


Za vratom im puše Domovinski pokret (7,5%), sada bez Miroslava Škore u imenu. Ta je opcija, uz rast rejtinga, ovoga mjeseca pretekla MOST (7,2%).


Stranka preminulog gradonačelnika Milana Bandića (2,1%), koja bi njegovu aktualnu zamjenicu mogla kandidirati za gradonačelnicu, bilježi rast. Raste i FOKUS (1,5%) koji je utrostručio rejting iz veljače.


Nešto slabiji je rejting Centra (1,4%) koji bilježi pad, slijede Čačićevi Reformisti (1,2%), pa Živi zid (1,2%) koji više nije parlamentarna opcija.


HSS (1,1%) Kreše Beljaka pada, građani očito nisu impresionirani novom akvizicijom u Splitu, Sinišom Vucom koji je njihov kandidat za gradonačelnika. Pada i IDS (1,1%), a bazen neodlučnih ostaje važan, moguće i presudan – gotovo 16 posto.


Milanović i Plenković


S trona ljestvice najpozitivnijih predsjednik je smijenio premijera. Zorana Milanovića, koji je trenutno u novom obračunu oko čelnog čovjeka Vrhovnog suda, najviše ispitanika; 18 posto, smatra najpozitivnijim političarom.


Da je to premijer Plenković poručuje manje od 16 posto ispitanika, što je 4 postotna boda manje nego u veljači. Trend pada osobnog rejtinga premijera vidljiv je četvrti mjesec zaredom. Iako u istom razdoblju raste rejting kandidatu za gradonačelnika Zagreba, Tomislav Tomašević (3,9%) i dalje je daleko od vodećeg dvojca. Baš kao i predsjednik SDP-a Peđa Grbin (3,4%).


Nešto bolji rejting imaju čelnici dvaju desnih opcija, Domovinskog pokreta (2,5%) i MOST-a (2%), koji se nisu uspjeli dogovoriti oko zajedničkog izlaska na lokalne izbore. Tek iza njih je ministar financija Zdravko Marić (1,5%), dok je Nitko (22,2%) građanima još privlačniji nego prošlog mjeseca.


Najnegativniji Plenković


Nešto češće nego tada građani poručuju da im je najnegativniji političar premijer Plenković; tako ga vidi gotovo četvrtina ispitanika. Da je to predsjednik Milanović poručuje 12,5 posto, gotovo 4 postotna boda više nego u veljači.


Manji rast negativnog doživljaja vidljiv je kod Miroslava Škore (4,4%) koji želi biti i gradonačelnik Zagreba, a češće je negativnu ocjenu dobio i predsjednik Sabora (4,0%).


Slijede Tomislav Ćorić (2,8%), Milorad Pupovac (2,6%), pa Hrvoje Zekanović (1,6%). U neprestižnih top deset još su i prvi čovjek Nacionalnog stožera, bivša predsjednica, Nikola Grmoja i Tomislav Tomašević, a i dalje je dosta građana koji poručuju: svi su negativni (11,0%).


Moguća posljedica su i ocjene ureda predsjednika, Vlade i Sabora: trojka i dvije dvojke, s tim da je u ožujku kod svih vidljiv pad prosječne ocjene.


Društveni optimizam


Pesimizam oko smjera kretanja zemlje blago je pao, ali i dalje gotovo 70 posto građana smatra da idemo u pogrešnom smjeru.


Nešto više od dva mjeseca uoči lokalnih izbora, kao rezultat pretkampanje, pandemije koja traje i cijepljenja koje se propagira iako cjepiva nema dovoljno, manje od petine građana smjer ocjenjuje dobrim.


Napomena: Istraživanje je za RTL provela agencija Promocija plus na uzorku od 1300 ispitanika od 2. do 4. ožujka 2021. godine. Standardna greška uzorka je +/- 2,7 posto, uz razinu pouzdanosti od 95 posto.