Domovinski pokret

Zašto je Vidović Krišto napustila Škoru? “Nije u pitanju HDZ, razlog je nešto drugo”

Zlatko Crnčec

Foto: D. KOVAČEVIĆ

Foto: D. KOVAČEVIĆ

Navodno Škoro smatra da Vidović Krišto pretjeruje u napadima na Plenkovićevu Vladu i njega osobno te je predsjednik DP-a više puta nastojao bezuspješno razgovarati s njom o tom pitanjuZAGREB – Donedavni članovi zastupničkog kluba Domovinskog pokreta Karolina Vidović Krišto i Milan Vrkljan na današnjoj će konferenciji za novinare pojasniti razloge svoje odluke da prekinu suradnju s projektom Miroslava Škore. Obje su strane u ovom sukobu još uvijek relativno suzdržane, a tijekom jučerašnjeg dana u javnosti se kroz intervju u jednom dnevnom listu oglasio sam Škoro koji je ponovio tezu da Vrkljanov odlazak ipak ima neke veze s HDZ-om. On je tom prilikom rekao da je znakovito da Vrkljan nikada nije kritizirao ministra zdravlja Vilija Beroša.


Usto, u priopćenju koje je Domovinski pokret objavio nakon izbijanja ovog slučaja navodi se da je Vrkljan »čovjek bez izbornog legitimiteta i talac Vilija Beroša«, te da »u dogovoru s vrhom HDZ-a priprema udar na DP«.


​Nije zbog HDZ-a


Međutim, zastupnici DP-a koji su ostali u klubu, a s kojima smo jučer razgovarali, smatraju da razlog izlaska ovog dvojca iz kluba zastupnika nema veze s HDZ-om. Po njihovom mišljenju, niti je Vrkljan, a posebno ne Vidović Krišto, zainteresirana za bilo kakvu suradnju s HDZ-om, a niti je vladajuća stranka zainteresirana za njih. U tom smislu navode da HDZ ima zabetoniranih 76 ruku u Saboru, što je minimalna, ali sasvim dovoljna većina da bi Sabor mogao funkcionirati i donositi zakone koje predlaže Vlada Andreja Plenkovića.
U tom dijelu kluba DP-a smatraju da sadašnje vodstvo HDZ-a nije ni najmanje zainteresirano za Vidović Krišto, koja iznosi konzervativna stajališta s kojima se aktualno vodstvo HDZ-a nimalo ne slaže. Ova škola mišljenja smatra da bi u slučaju da mu u nekom trenutku zaista treba pomoć nekog od oporbenih zastupnika, HDZ puno prije posegnuo prema lijevo-liberalnoj oporbi, i to ne u smislu da kupuje njihove zastupnike, već da se pokuša postići dogovor koji bi bio koristan za obje strane. Uostalom, u prošlom sazivu Sabora zastupnik IDS-a Tulio Demetlika glasovao je krajem 2017. godine, uz odobrenje svoje stranke, za rebalans proračuna koji je predložila Plenkovićeva Vlada.


Trosatni sastanak


Stoga se kao razlog ovog sukoba, iz krugova bliskih pobunjenom dvojicu, navodi verzija po kojoj Škoro smatra da Vidović Krišto pretjeruje u napadima na Plenkovićevu Vladu i njega osobno, te da je predsjednik Domovinskog pokreta više puta nastojao bezuspješno razgovarati s njom o tom pitanju. Ova verzija govori o tome da je suština problema u tome te da je Vidović Krišto i njeno ponašanje bilo glavna tema trosatnog sastanka kluba zastupnika DP-a koji se održao u utorak, a nakon kojeg su ona i Vrkljan napustili stranku.


Bilo je održano i glasovanje za novog predsjednika kluba. Od 12 članica i članova, glasovanju je pristupilo njih deset, budući da Vrkljan nije želio glasovati, a vukovarski gradonačelnik Ivan Penava nije došao na sjednicu kluba. Na glasovanju je pobijedio Stipe Bartulica dobivši sedam glasova i tako postao novi predsjednik kluba zastupnika Domovinskog pokreta. Po jedan glas su dobili Vrkljan, Vidović Krišto i Škorina sestra Vesna Vučemilović.
DP su jučer napustili i donedavni predsjednik Županijske organizacije u Sisačko-moslavačkoj županiji Milan Brigljević i aktualni predsjednik petrinjskog ogranka Petar Ćosić. Razlozi su »neprihvatljivo niska razina komunikacije, prijetvornost i licemjerje u odnosima među članovima DP-a, te podržavanje takvog ponašanja od strane nekih odgovornih u stranci«.