SUKOB INTERESA

Nije ovo bio baš dobar tjedan za Banožića. Sad je suočen i s postupkom zbog dodjele državnog stana samom sebi

Dražen Ciglenečki

Foto Davor Kovačević / Patrik Maček PIXSELL

Foto Davor Kovačević / Patrik Maček PIXSELL

Banožić je 2019. kao ministar državne imovine sam sebi dodijelio na korištenje stan u Zagrebu veličine 92 četvorna metra iako mu je obitelj ostala živjeti u VinkovcimaZAGREB – Nije ovo bio dobar tjedan za Marija Banožića, prvo je MORH izgubio upravni spor s umirovljenim brigadirom Elvisom Burčulom, a jučer je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo postupak protiv ministra obrane. Samo pokretanje postupka ne znači da će Banožić na kraju biti kažnjen, ali Povjerenstvu je sporno to što je on 2019. kao ministar državne imovine sam sebi dodijelio na korištenje stan u Zagrebu veličine 92 četvorna metra i to unatoč činjenici da mu je obitelj ostala živjeti u Vinkovcima.


Ako Banožić i bude zbog toga sankcioniran, neće to za njega osobno i Vladu Andreja Plenkovića predstavljati neki veliki politički teret. Dosad je više članova te Vlade, uključujući i premijera Andreja Plenkovića, bilo kažnjeno od strane tijela koje vodi Nataša Novaković, pa to nije imalo značajnog utjecaja na njihov status. No, ovo svejedno nije ugodna situacija za Banožića, koji je ionako nerijetko predmet kritika medija, a naročito predsjednika Zorana Milanovića.


Skupo uređenje


Državne nekretnine, koje raspolažu stanovima u državnom vlasništvu, očitovale su se na zahtjev Povjerenstva da je Banožić dobio stan u postupku koji je iniciralo glavno tajništvo njegovog Ministarstva državne imovine. Postupak je i provelo to ministarstvo, a potom je Banožić 6. srpnja 2019. potpisao odluku da će upravo on koristiti prostrani stan u Gundulićevoj ulici. Nakon toga su još Državne nekretnine potrošile 165 tisuća kuna da bi ga uredile. Izvjestiteljica je u ovom predmetu Tatijana Vučetić, koja je na jučerašnjoj sjednici Povjerenstva istaknula da je u pokrenutom postupku potrebno utvrditi je li Banožić prije tri godine ispunjavao kriterije za useljenje u takav stan. Naime, da Banožić u Zagrebu živi sa suprugom i troje maloljetne djece, imao bi za svakog člana obitelji pravo na dodatnih deset »kvadrata« prostora povrh 61, koliko mu inače pripada kao državnom dužnosniku s prebivalištem izvan Zagreba. Ali Banožić je u Zagrebu samac i često putuje u Vinkovce kako bi bio s obitelji.


Kršenje zakona
Unatoč tome, Banožić je po preuzimanju ministarske dužnosti sredinom 2019. bio nezadovoljan stanom od 33 četvorna metra, u koji je prvo smješten. Bio je to jedini stan koji su mu Državne nekretnine u tom trenutku mogle osigurati, ali su mu odmah naznačili da će stan u Gundulićevoj ulici možda biti slobodan. Banožić je tvrdio da mu je veći stan nužan jer će kod njega u Zagrebu povremeno boraviti supruga s djecom, ali članica Povjerenstva Tatijana Vučetić upozorila je da time što ministrova obitelj eventualno vikendom dolazi u Zagreb ne znači da im je to boravište.


Izvjestiteljica smatra da postoji mogućnost da je Banožić zloupotrijebio pravo državnog dužnosnika, donoseći odluku da će koristiti veliki stan u Gundulićevoj ulici, što bi u tom slučaju bilo kršenje članka 7c Zakona o sprječavanju sukoba interesa. Za razliku od Banožića, Povjerenstvo je poštedjelo ministra financija Zdravka Marića. Njegovo glasovito ljetovanje na jahti prijatelja i poduzetnika Blaža Pavičića nije bilo, zaključili su, nedopušteni dar, pa protiv Marića ovaj put neće biti postupka.