Završili u BiH

Nigerijski studenti sad žele azil u Hrvatskoj: ‘Nisu imali ni rekete, a igra im je bila nikakva’

Portal Novilist.hr

Foto Screenshot YouTube Žurnal

Foto Screenshot YouTube ŽurnalJoš uvijek se ček rasplet čudne priče o dvojici nigerijskih studenata koji su u Pulu došli igrati stolni tenis na sportskom natjecanju, a tvrde da ih je hrvatska policija protjerala u BiH. Eboh Kenneth Chinedu i Abia Uchenn Alexandar po završetku natjecanja odsjeli su u hostelu u središtu Zagreba, prije povratka kući, a prema njihovoj priči, 17. studenog privela ih je policija.


Tvrde da su ih izvukli iz tramvaja, ubacili u kombi i izbacili negdje u Bosni. No, Nova TV razgovarala je s vlasnikom hostela i ispada da njihova priča ne drži vodu.


Odjavili se tek 18.11.


– U hostel su se prijavili 16. studenoga oko 18 sati i boravili su dvije noći do 18. studenoga. Odjavili su se oko 11 sati ujutro, rekao je je za Dnevnik Nove TV voditelj hostela Branimir Markač.
Naveo je kako dvojac nije otišao iz hoitela 17. studenog, kako tvrde, već su tog dana u večernjim satima produžili boravak u hostelu za još jednu noć, do 18. studenog. U samom hostelu nisu boravili puno. Uglavnom su dolazili prespavati, komunicirali su s drugim gostima, no kakva je bila njihova povezanost voditelj ne zna.


Prilikom ispitivanja u bihaćkom Uredu za strance nigerijski su studenti tvrdili kako su im stvari i dokumenti ostali u hostelu. Naknadno ih je, kažu, pokupio prijatelj i poslao. To, pak, nije potvrdio voditelj hostela.


– Ne, putovnice su njihove primljene samo radi potreba prijave i u trenutku kada je proces prijave završio i usluga naplaćena dokumenti su im vraćeni u ruke. A po odjavi gosti su pokupili sve svoje stvari, ispričao je Markač za Dnevnik Nove TV.


Žele azil u Hrvatskoj


Načelnik Uprave za granicu Zoran Ničeno za Dnevnik Nove TV oštro je odbacio sve navode dvojice mladića da ih je policija izvukla iz tramvaja i prebacila u Bosnu. Ničeno je istaknuo da su im u Bosni ponudili povratak kući u Nigeriju. 


– Oni su to odbili i prema našim saznanjima žele se vratiti u Hrvatsku da bi podnijeli zahtjev za azil. Istražuju se mogućnosti njihova kontakta s krijumčarima. Imamo neka saznanja, rekao je.


Policija je razgovarala i s organizatorima natjecanja.


– Četvorica njih su nastupali na tom natjecanju i indikativno je da sa sobom nisu imali rekete. Izgubili su sve mečeve koje su igrali. Bili su neuobičajeno slabi za natjecatelje za koje su se predstavljali, rekao je načelnik Ničeno.


Nisu imali rekete ni opremu


Jutarnji list došao je do nekoliko sudionika 5. svjetskog međusveučilišnog prvenstva u Puli na kojem su Nigerijci sudjelovali od 14. do 16. studenoga. I svi su oni redom rekli isto: “Četveročlana ekipa studenata iz Nigerije bila je bez opreme i nisu imali pojma kako se igra stolni tenis jer im je loptica letjela posvuda”.Prema riječima sudionika natjecanja, dvojac iz Nigerija sa sobom nije imao rekete, dresove, ni opremu.


– Dečki nisu imali rekete sa sobom već su ih posuđivali. Nisu imali ni opremu. Igrali su u hlačama i jakni. A jedan je čak igrao i s vunenom kapom na glavi, što mi je bilo posebno čudno. Igra im je bila nikakva, doslovno nula bodova.


Vrlo loši od prve do zadnje minute. Ali kad sve to stavimo na stranu, bili su jako ljubazni, prijateljski raspoloženi, iznimno dragi i vrlo kulturni, rekao je za Jutarnji list Luka I., jedan od sudionika natjecanja.


Nigerijska ekipa mu, dodaje, nije djelovala uplašeno, ali su se pomalo čudili svemu. Jutarnji list objavio je i video na kojem se vide nigerijski studenti na natjecanju u Puli.