Vremenska prognoza

Ni ovaj tjedan neće biti značajnijih oborina. Evo kad opet možemo očekivati snijeg

P. N.

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

U novome će tjednu biti promjenjivije nego u ovome, pri čemu prva, slaba promjena stiže u ponedjeljak, a vrlo vjerojatno izraženija u četvrtakIako neće biti stabilno kao proteklih dana, ni u sljedećem tjednu vrlo vjerojatno neće biti značajnije oborine. Štoviše, mogli bismo reći da će je biti rijetko i u malim količinama. Prije svega malo kiše može pasti u ponedjeljak navečer na istoku unutrašnjosti, potom u četvrtak osobito u gorju i na većem dijelu Jadrana, a uz jače zahladnjenje poneka pahulja može zalepršati u petak i subotu, kada na Jadranu raste vjerojatnost za često jaku, ponegdje i i olujnu buru. U novome će tjednu biti promjenjivije nego u ovome, pri čemu prva, slaba promjena stiže u ponedjeljak, a vrlo vjerojatno izraženija u četvrtak, s kojom će nam biti hladnije i vjetrovitije”, sažeta je tjedna prognoza HRT-a.


Ponedjeljak na istoku Hrvatske barem djelomice sunčan te osobito u drugom dijelu dana i vjetrovit jer će zapuhati umjeren, u Podunavlju i jak sjeverozapadni i zapadni vjetar. U večernjim satima uz jače naoblačenje mjestimice će pasti malo kiše, moguće i susnježice. U noći na utorak lokalno slaba oborina moguća je i u središnjoj Hrvatskoj. Tijekom dana će biti i duljih sunčanih razdoblja, ali nakom često maglovitog i hladnog jutra. Magla će se tek ponegdje dulje zadržati.


Na zapadu zemlje dan će početi uz dosta oblaka, po gorskim kotlinama i s maglom. Potom će posvuda biti pretežno sunčano, a umjerenog vjetra i to većinom sjeverozapadnog bit će prema otvorenom moru sjevernog Jadrana. Jutarnja temperatura u gorju i u unutrašnjosti Istre od -7 do -3 °C, duž obale i na otocima većinom između 2 i 7 °C. Najviša dnevna u Gorskom kotaru i Lici od 5 do 9 °C, a na sjevernom Jadranu između 11 i 14 °C. U Dalmaciji ujutro i dio prijepodneva promjenjiva naoblaka, a mjestimice moguće i vrlo malo kiše. Poslijepodne većinom sunčano uz umjeren, prema otvorenom moru i umjereno jak sjeverozapadni vjetar. Temperatura zraka podjednaka nedjeljnoj.
Podjednako temperatura zraka i na krajnjem jugu Hrvatske, gdje će prevladavati sunčano vrijeme. Ujutro uz slab vjetar, najčešće burin, a potom će zapuhati sjeverozapadni vjetar, na otvorenom i pojačan, pa će more biti i umjereno valovito.”


U utorak i srijedu na kopnu bez veće promjene. Uz promjenjivu naoblaku bit će i dosta sunčana vremena, ujutro ponegdje i magle. Oblačnije će biti u četvrtak kada raste vjerojatnost za oborinu, posebice u gorju, unutrašnosti Dalmacije i Posavini. U višim predjelima padat će susnježica i snijeg. Na Jadranu utorak i srijeda prevladavajuće sunčani te malo svježiji. Utorak će osobito u Dalmaciji biti i vjetrovit, uz jak i vrlo jak sjeverni vjetar i buru. U srijedu prema večeri zapuhat će jugozapadnjak koji će najaviti promjenu vremena u četvrtak.”, prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.