Vremenska prognoza

Ni novi tjedan neće donijeti povratak zime, temperature ostaju iznad prosjeka

P. N.

Foto Sanjin Strukić / PIXSELL

Foto Sanjin Strukić / PIXSELLZa razliku od onih koji zbog početka mnogobrojnih karnevala, fašnika i poklada tek ovih dana stavljaju maske – vrijeme proljetnu “masku” ima već dugo. I imat će i sljedećih dana! Pritom će zamjetnije iznadprosječno toplo biti do srijede, te ponovno od sljedećega vikenda, a od četvrtka do subote temperatura će zraka ipak biti bliža prosječnim vrijednostima druge polovice veljače. Valja spomenuti da će i u ovu nedjelju na kopnu biti jutarnjih temperaturnih “minusa”, ponegdje i magle, koja je moguća i mjestimice na moru.


Njezinom razilaženju pomoći će jačanje jugozapadnjaka, na Jadranu i juga, koji će još češći i jači biti u ponedjeljak, kada će porasti i vjerojatnost za gdjegod malo kiše, uglavnom u Gorskome kotaru i na riječkome području.


Promjenljivije, uz mogućnost kiše i u ostalim hrvatskim krajevima, bit će od utorka do petka, pri čemu u gorju može zalepršati i gdjekoja snježna pahulja, osobito potkraj srijede i u prvom dijelu četvrtka, a od petka se ponovno povećava vjerojatnost stabilnijeg i sunčanijeg vremena, najavljuje HRT-ov meteorolog Zoran Vakula.
Nedjeljno će jutro u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti hladno, uz mraz, ponegdje moguće i maglu. Danju sunčano, s temperaturom između 12 i 14 °C. Popodne će mjestimice puhati umjeren jugoistočnjak. U središnjoj će pak Hrvatskoj zapuhati jugozapadni vjetar. Prije njega je ujutro mjestimice moguća magla, a uz temperaturu između -3 i 0 °C bit će i mraza. Uz većinom sunčano vrijeme temperatura će porasti na vrijednosti iznad prosjeka za doba godine, do 15 °C.


Pretežno sunčano i iznadprosječno toplo bit će i na zapadu zemlje. Jutro će pak u gorskoj Hrvatskoj i unutrašnjosti Istre biti hladno, mjestimice uz maglu, koje može biti i ponegdje na sjevernom Jadranu. Popodne će zapuhati umjeren jugozapadnjak, u višim predjelima s jakim udarima, a na moru će biti i juga. U Dalmaciji vjetar uglavnom slab, ujutro ponegdje burin, popodne jugozapadnjak i jugo, pa će i more biti uglavnom malo valovito, a vidljivost ujutro lokalno može biti smanjena zbog magle ili sumaglice. Danju sunčano, na obali i vedro te ugodno toplo, no ujutro će u unutrašnjosti još biti mraza.


Na jugu Hrvatske prevladavat će vedrina, uz slab vjetar pa lokalno ujutro može biti magle ili sumaglice. Jutarnja temperatura oko 8 °C, a popodnevna od 14 do 16 °C.”


Na kopnu će i dalje biti iznadprosječno toplo, osobito u većinom sunčan ponedjeljak, kada će puhati jugozapadnjak, ponegdje s jakim i olujnim udarima. Jutarnji “minusi” opet će većinom izostati. U ponedjeljak i utorak malo kiše može pasti samo mjestimice na zapadu zemlje, a u srijedu i četvrtak i drugdje u unutrašnjosti. Uz pad temperature potkraj srijede i u noći na četvrtak u višem gorju moguća je i pokoja snježna pahulja.


Početkom tjedna će i na Jadranu biti nešto nestabilnije vrijeme. Više oblaka bit će na sjevernom Jadranu, gdje će mjestimice pasti i malo kiše, dok će u Dalmaciji prevladavati sunčano. No, u srijedu i četvrtak posvuda oblačnije, pa će i povremena kiša biti rasprostranjenija, ali i dalje u malim količinama. Umjereno, samo lokalno i jako jugo u utorak će zamijeniti sjeverozapadnjak, a u srijedu bura.”, prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.