Provjera kandidata

Nelogičnost u zakonu. Turudić može biti glavni državni odvjetnik bez sigurnosne provjere, njegov zamjenik – ne može

Dražen Ciglenečki

Foto Patrik Macek PIXSELL / iStock

Foto Patrik Macek PIXSELL / iStock

Dodatne nedoumice u vezi s ovom temom izaziva tekst Javnog pozivaImenovanje glavnog državnog odvjetnika potaknulo je novi sukob predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića, koji je okončan tako što je Ivan Turudić izabran za šefa DORH-a. Premda je Milanović poručivao da Turudić »ne smije proći«, on nema ustavne ovlasti kojima bi zaustavio postupak imenovanja glavnog državnog odvjetnika.


No, predsjednik Republike sada osporava ovu proceduru, predmet konflikta između Pantovčaka i Banskih dvora je Turudićeva sigurnosna provjera. Nakon što su u četvrtak iz Ureda predsjednika priopćili da je premijer lagao na sjednici Vlade da je zatražio sigurnosnu provjeru kandidata za glavnog državnog odvjetnika, reakcija iz Banskih dvora stigla je nekoliko sati kasnije.


Predsjednik Vlade nije mogao zatražiti sigurnosnu provjeru Turudića jer u procesu izbora glavnog državnog odvjetnika to niti nije zakonski propisano. Plenković je, pojasnili su iz Vlade, zatražio od SOA-a »rezime dosadašnjih sigurnosnih provjera koje je Ivan Turudić prolazio kao sudac 2009., 2014. i 2019.«


Jasna odredba
Dodatne nedoumice u vezi s ovom temom izaziva tekst Javnog poziva za podnošenje prijava za imenovanje na dužnost glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske, što ga je krajem studenog objavilo Državnoodvjetničko vijeće.


– Kandidat za glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske koji u trenutku prijave na poziv ne obnaša državnoodvjetničku dužnost, prijavi treba priložiti vlastoručno potpisanu suglasnost za provođenje sigurnosne provjere iz članka 58. stavka 5. Zakona o Državnoodvjetničkom vijeću, piše u javnom pozivu na koji su se prijavila četiri kandidata. Stavkom 5. članka 58. Zakona o Državnoodvjetničkom vijeću, koji se odnosi na postupak imenovanja zamjenika glavnog državnog odvjetnika, definirano je da će »prije donošenja odluke o imenovanju, Vijeće nadležnoj sigurnosno-obavještajnoj agenciji podnijeti zahtjev za provedbu temeljne sigurnosne provjere za kandidate koji ne obnašaju državnoodvjetničku dužnost«. U ovom slučaju njih dvojica, sudac Ivan Turudić i odvjetnik Mladen Dragičević, ne obnašaju državnoodvjetničku dužnost, pa su morali potpisati suglasnost za provođenje sigurnosne provjere. Kako je Državnoodvjetničko vijeće donijelo odluku da su sve četiri prijave bile pravodobne i potpune, znači da su suglasnost za provođenje sigurnosne provjere potpisali i Turudić i Dragičević.


– Člankom 22. Zakona o državnom odvjetništvu propisano je da se za glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske može imenovati osoba koja ispunjava opće i posebne uvjete za imenovanje za zamjenika glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske, pojasnili su nam jučer iz Državnoodvjetničkog vijeća zašto je u javnom pozivu navedena obveza sigurnosne provjere. Naime, »člankom 58. stavak 7. Zakona o Državnoodvjetničkom vijeću propisano je kako se kandidat u odnosu na kojeg se utvrdi postojanje sigurnosnih zapreka ne može imenovati za zamjenika glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske«, a slijedom toga ni za glavnog državnog odvjetnika. Ali, dok DOV imenuje zamjenika glavnog državnog odvjetnika te prethodno za osobu izvan sustava traži od SOA-e sigurnosnu provjeru, kada je u pitanju glavni državni odvjetnik, ovo tijelo nije za to nadležno jer niti ne imenuje tog dužnosnika, nego to čini Sabor na prijedlog Vlade.


I tko bi to onda mogao SOA-i poslati zahtjev za sigurnosnu provjeru Turudića? Iz Ureda predsjednika jučer je u poslijepodnevnim satima došlo novo priopćenje u kojem se apostrofira spomenuti dio iz javnog poziva što ga je prošle godine objavio DOV.


Neobične veze


– Lažljivi Plenković kaže da Vlada nije mogla zatražiti sigurnosnu provjeru, a mogla je itekako sukladno Zakonu o sigurnosnim provjerama, kao i zbog činjenice da su kandidati za glavnog državnog odvjetnika, pa i Turudić, morali dati pisanu suglasnost za provođenje sigurnosne provjere, ističe se u priopćenju u kojem se citira uvjet iz javnog poziva. Milanović je, znači, uvjeren da je Vlada imala zakonsko uporište za zahtjev za sigurnosnu provjeru za Turudića, s kojom se on složio u prijavi na javni poziv za glavnog državnog odvjetnika. Ima predsjednik Republike i ideju o tome zašto je premijer izbjegao zatražiti sigurnosnu provjeru za Turudića.


– Zašto je Plenković uoči glasanja u Hrvatskom saboru lagao da je zatražio sigurnosnu provjeru Turudića? Jednostavno, i njemu je bilo jasno da je sada, naglašavamo sada, tražena i provedena sigurnosna provjera, otkrile bi se sve činjenice o njegovim vezama s kriminalnim miljeom i posebice s HDZ-om. Zato je Plenković koristio, a zapravo zlorabio, institut sigurnosne provjere tako što je javnost uvjeravao da je Turudić sigurnosno provjeren kao kandidat za glavnog državnog odvjetnika, uobičajeno je oštar Milanović.


Kako bilo, Vlada se, smatrajući da nema podlogu u zakonu, nije obratila SOA-i i Turudić će, iako nije djelatnik DORH-a, postati glavni državni odvjetnik, a da nije prošao sigurnosnu provjeru, dok bi za njegovog zamjenika u istom statusu to bilo nemoguće. S obzirom na to da je Turudić sudac, on je sigurnosne provjere, kako je naglasila i Vlada, barem imao 2009., 2014. i 2019. No, što da je u Banskim dvorima prevladao stav da je najbolji kandidat odvjetnik Dragičević koji nikad nije bio podvrgnut sigurnosnoj provjeri? On bi ili na iznimno važnu dužnost glavnog državnog odvjetnika bio imenovan bez ikakve sigurnosne provjere ili bi se, pak, od njega odustalo zbog nedovoljno preciznih zakona.


Milanović: Plenković je zlokobna prijetnja hrvatskoj državi


U Milanovićevom jučerašnjem priopćenju polemizira se i s »insinuacijama Vlade o druženju predsjednika Republike s Draganom Kovačevićem koji je 2020. bio pod mjerama nadzora«.


– Nikakve sličnosti tu nema i ne može biti s onim što je radio Turudić kao sudac kada se noću vozao sa Zdravkom Mamićem i razgovarao o njegovom sudskom predmetu (što je sam Turudić sada i priznao). Predsjednik Republike je prije dva dana pozvao javno i Plenkovića i njegove trbuhozborce da objasne svoje insinuacije, a sada ih ponovo na to poziva. Iako je jasno da su te insinuacije obične laži, ustrajavanje na njima dokazuje da je lažov Plenković zlokobna prijetnja hrvatskoj državi i demokraciji, dokazana sada i instaliranjem ljubitelja kriminalaca Turudića u DORH, zaključuje se u priopćenju.