Drago Kraljević

Nekadašnji veleposlanik u Italiji o dolasku krajnje desnice na vlast: Giorgia Meloni bi mogla tražiti reviziju Osimskih sporazuma

Zlatko Crnčec

S obzirom na to da je Giorgia Meloni naglašavala kako je uvijek bila protiv ulaska Hrvatske u EU, dok ne vrati imovinu Talijanima odbjeglim iz Istre i Dalmacije, moguće je očekivati i zahtjeve za revizijom glavnih sporazuma koji reguliraju odnose Italije i HrvatskeNekadašnji veleposlanik u Rimu Drago Kraljević u razgovoru za naš list govori o tome što je u Italiji dovelo do tako uvjerljive pobjede desne koalicije.


– Često se tijekom kampanje u talijanskim medijima isticalo da je »ljevica puno griješila i nije imala mnogo veze s narodom. Istovremeno Giorgia Meloni je nastupala kao karizmatična osoba i iskrena političarka. Najveću grešku koju je napravila takozvana »ljevica« bila je omalovažavati je i ismijavati. Pratio sam kampanju; što je bilo više podcjenjivanja i neprimjerenih napada od strane ljevice, rasla joj je podrška. Ona se u kampanji predstavila s vrlo jednostavnim porukama koje su građani razumijeli. Najzaslužnija za pobjedu desnice je takozvana »ljevica«, koja je još ranije pristala na reviziju povijesti. Zajedno s desnicom pristala je da se u »kolektivnoj memoriji« izbriše odgovornost fašizma. Jedan od problema s kojim se sada njezina stranka susreće, kako se riješiti postfašističkog nasljeđa, premda Meloni kao predsjednica Stranke europskih konzervativaca i reformista od rujna 2020., radi na preoblikovanju »Talijanske braće« u konzervativnu zagovornicu domoljublja. Sudeći kako su talijanski birači tijekom proteklih desetljeća doživjeli korumpirane političare, čini mi se da su se na ovim izborima Talijani odlučili na radikalnu promjenu. Mnogi u Italiji misle da je baš Meloni prava osoba za tu promjenu. Većinsko izborno tijelo desnog centra, sada je prebacilo svoje težište na lidera koji je identificiran kao dobitna karta. No kakva bi mogla biti njena politika kao novog talijanskog premijera, još nije do kraja jasno.


Razbijanje Europske unije

 
Kakve bi posljedice mogle biti po odnose Italije i Europske komisije?


Zasad je još teško reći. No možemo pretpostaviti, ukoliko najprije pođemo od onih u Uniji koji su pozdravili pobjedu Talijanske braće. To su »Alternativa za Njemačku-AfD«, francuski »Rassemblement National » španjolska krajnja desnica Vox i brojni desničarski populisti i ekstremisti. Vladajući u EU-u sada se boje »antieuropske vlade«. Meloni, kao i njezin koalicijski kolega Salvini iz Lige, u EU-u se doživljavaju kao »europski buntovnici«, jer su kritizirali euro, navijali za Brexit, borili su se protiv »briselskih birokrata«. Vođa »lijevog centra« Letta je na izbornim skupovima upozoravao birače da je »Meloni dio prvog pravog pokušaja razbijanja EU-a«. Odgovarajući na pitanje je li euroskeptik, Meloni je odgovorila da se ne prepoznaje u logici »više Europe pod svaku cijenu i po svim pitanjima jer je to dosad stvorilo više centralizma, više birokracije i manje supsidijarnosti«. Čini se da barem trenutačno Meloni ne pretendira otvoreno se suprotstaviti EU-u.

Protiv Hrvatske


Kako bi se ova talijanska vlada mogla odnositi prema Hrvatskoj?


Možda je dobro poći od njezina komentara koji mnogi citiraju u medijima: »Uvijek sam bila protiv ulaska Hrvatske u EU bez prethodnog povrata dobara julijsko-dalmatinskim prognanicima. Da ne govorim o povratku, izravno, Istre i Dalmacije«. Ukoliko će Meloni u svojoj politici, sada kao premijerka sa svojom Vladom i uvjerljivom većinom u Parlamentu, ustrajati na tim izjavama, moguće je očekivati zahtjev za revizijom mnogih bilateralnih ugovora koji su na snazi – uključujući Osimski i Rimski za bivšu Zonu B (Bujština), s obzirom na to da je tim ugovorima pitanje ezula – kako ih talijanska strana obično naziva, definitivno riješeno. Žrtve fojbi i njihovi voljeni zaslužuju poštovanje i pravdu, ističe buduća premijerka. U međuvremenu, što je u hrvatskoj javnosti zabilježeno kao marginalan događaj, više od 300 boraca iz Mussolinijeve Socijalne Republike, primilo je visoka odličja talijanske države. Ta se odlikovanja dodjeljuju od 2004. godine, u znak sjećanja na žrtve fojbi i egzodusa, kako nalaže Zakon kojim se uspostavio »Dan sjećanja«. Pritom, treba spomenuti da se u Italiji već dugi niz godina u medijima i politici pojavljuje izraz »negacionizam«. Sve se to događa s jednim konkretnim ciljem; poreći, zaboraviti, prikriti ratne zločine koje je počinio fašizam. O tome govore mnogi talijanski znanstvenici i povjesničari. Time su stvoreni i zakonski temelji za novu »kolektivnu memoriju« i identitet talijanskog društva i suvremene talijanske nacije u funkciji ostvarenja »nacionalne pomirbe«. Sada vlast preuzima osoba koja je svoju političku karijeru započela u neofašističkoj omladinskoj organizaciji. Za vrijeme Berlusconija, bila je najmlađa ministrica u njegovoj vladi. Za Mussolinija, kaže Meloni, »da je »složena ličnost koja se mora sagledati u povijesnom kontekstu«. Takozvani »rimski pozdrav«, može se često vidjeti u svečanim događajima »talijanske braće«. Istovremeno Giorgia Meloni se u obraćanju međunarodnim medijima nastoji ograditi od fašističkog nasljeđa svoje stranke, izjavom da je za »talijansku desnicu fašizam desetljećima dio povijesti«.


Poljska zadovoljna


U ovim trenutku Hrvatska je okružena Italijom čija premijerka je post fašistica, Srbijom čiji je predsjednik post radikal i Mađarskom čiji je premijer sklon sjediti ispod karte velike Mađarske. Kako gledate ovakvu poziciju Hrvatske?


– Pobjeda Talijanske braće zajedno s koalicijskim partnerima dolazi u trenutku kad su druge krajnje desničarske stranke u drugim europskim zemljama zabilježile napredak, uključujući uspon Švedske protuimigracijske stranke, Švedskih demokrata – stranke s neonacističkim korijenima. A u Francuskoj, dok je ideologinja krajnje desnice Marine Le Pen izgubila na francuskim predsjedničkim izborima od Emmanuela Macrona, njezin udio u glasovima javnosti dramatično je pomaknuo francuski politički centar udesno. U objavi na društvenim mrežama, Meloni je svoju očekivanu pobjedu posvetila »svim militantima, vođama, pristašama i svakoj osobi koja je – posljednjih godina – pridonijela ostvarenju našeg sna, spontano nudeći srce i dušu.« Zatim je dodala – Nećemo iznevjeriti vaše povjerenje, spremni smo oživjeti Italiju. Poljski premijer Mateusz Morawiecki napisao je na Twitteru: »Čestitamo Giorgia Meloni«. Francuski zastupnik u Europskom parlamentu Jordan Bardella iz Rassemblement Nationala-RN, rekao je da su Talijani predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen »očitali lekciju«. Dodao je da nikakve prijetnje ne mogu zaustaviti demokraciju, te da narodi Europe dižu glave i preuzimaju svoju sudbinu natrag u svoje ruke. Slično tako vidi i europski stručnjak Alexander Graf Lambsdorff. Definitivno je sada sve teže postići jedinstvo u EU-u, posebice o pitanju migracija, reforme Pakta o stabilnosti i dr. Hrvatska aktualna vlast trenutačno pripada politici vodećih stanaka u Uniji i ne prihvaća suvereniste. A to znači da će se ubuduće, posebice na sjednicama Europskog vijeća i Vijeća EU-a, naši članovi morati suočiti s još jednim jakim partnerom – pored Orbana, koji drukčije misli ne samo o postojećem modelu EU-a, već i o bilateralnim odnosima te kako ih sačuvati.