Bruxelles

Nedostatak radne snage ključna tema na skupu europskih poduzetnika

Hina

Ilustracija / Reuters

Ilustracija / Reuters

Marina Rožić ističe da su najveći izazovi za hrvatske poduzetnike nedostatak kvalificirane radne snage, nedostatak i visoki troškovi sirovina, kao i visoki troškovi radaPreko 700 poduzetnika iz Europske unije i izvan nje, među njima i predstavnici desetak hrvatskih tvrtki, okupilo su u utorak u sjedištu Europskog parlamenta kako bi raspravljali o nekim od ključnih gospodarskih pitanja EU-a, pogotovo o problemu nedostaka radne snage.


Riječ je o Europskom parlamentu poduzetnika (EPE),  skupu koji svake dvije godine organizira Eurochambers, krovna organizacija europskih gospodarskih i trgovačkih komora, u Europskom parlamentu u Bruxellesu. Na EPE-u mogu sudjelovati poduzetnici iz svake članice EU, razmjerno broju europskih zastupnika iz pojedine članice u EP.


Poduzetnici na ovom skupu, poput zastupnika Europskog parlamenta, raspravljaju o europskim gospodarskim temama i glasaju o preporukama koje će poslati španjolskom predsjednštvu Vijećem EU-a.
Ove godine glavne su teme vještine, energija i trgovina.


“Ovakvi događaji su izvanredna prilika za članice Hrvatske gospodarske komore da zajedno sa sedamsto i više svojih kolega razmijene prijedloge, mišljenja, stavove o najvažnijim temama, a ove godine to su energija, vještine i međunarodna trgovina”, kaže Marina Rožić, glavna tajnica HGK-a.


Ona ističe da su najveći izazovi za hrvatske poduzetnike nedostatak kvalificirane radne snage, nedostatak i visoki troškovi sirovina, kao i visoki troškovi rada.


Stoga, HGK zajedno sa Zavodom za zapošljavanje i nadležnim ministarstvom započinje s projektom čiji je cilj internacionalizirati hrvatsko tržište rada.


“To znači omogućiti našim poduzetnicima lakše i brže zapošljavanje kvalificiranih stranih radnika kako bi im barem taj izazov smanjili i skinuli s njihovih leđa”, kaže Marina Rožić.


S nedostatkom radne snage, pogotovo kvalificirane radne snage nije suočena samo Hrvatska nego i cijela Europska unija, stoga sve se više govori da se treba okrenuti trećim tržištima. Uz to potrebno je naći rješenje među radno neaktivnim domaćim stanovništvom.


“Primjerice, moramo naći  rješenje kako koristiti u punom potencijalu žene, kojima treba omogućiti povratak na radno mjesto nakon porodiljnog, mogućnost da rade na pola radnog vremena i osigurati čuvanje djece”, kaže glavna tajnica HGK-a.


Klara Čičin-Šain, iz vodnjanskog Infobipa, vodeće IT tvrtke u Hrvatskoj i šire, naglašava važnost cjeloživotong obrazovanja.


“Danas više ne možete očekivati da ćete s onim što ste naučili u školi i na studiju moći raditi do kraja života”, kaže Čičin-Šain, dodajući da njezina tvrtka jako puno ulaže u razvoj mladih talenata.


Uvoz kvalficirane radne snage može biti jedno od rješenja, ali najprije treba pogledati mogućnosti na domaćem tržištu rada.


“Moramo krenuti od kuće i vidjeti kako možemo pomoći ljudima koji su najbliže da zapravo budu konkurentni na tržištu rada. Kao što pozivamo druge da dođu kod nas, naši zaposlenici također imaju pravo birati gdje oni smatraju da je puno bolje za njih, a ja se nadam da će izabrati nas”, kaže Klara Čičin-Šain, koja je u Infobipu zadužena za razvoj mladih talenata.


Potreba za kvalitetnom radnom snagom naročito je izražena u turističkom sektoru, jednoj od vodećih gosporarskih grana u Hrvatskoj


“Dobra usluga je temelj našeg poslovanja, a bez kvalitetne radne snage nemate dobru uslugu”, kaže Mihaela Skelin, iz turističke tvrtke Amadria Park.


Emanuel Kovačić iz INA-e ukazuje na potrebu održivog razvoja, na čemu radi i njegova tvrtka ulaganjima u obnovljive izvore energije, energetsku učinkovitost.


“Uz to, potrebno je voditi računa o konkuretnosti naših poduzetnika i naše industrije. Europa je odgovorna samo za 9 posto emisija u svijetu, ali ostali sudionici na globalnoj razini nisu toliko  revni. Oni čak povećavaju svoje emisije kroz povećanje proizvodnje”, rekao je Emanuel Kovačić.